Trådlösa Hörlurar vs Trådbundna – Vad är Bäst?

people 2572972 1280 1

Att välja hörlurar är något vi alla har gjort minst en gång, ofta mer än några gånger. Det är en viktig pryl som vi alla behöver i våra fickor, vanligtvis för att lyssna på musik på våra smartphones.

Android eller iOS, budget eller exklusiva, de är alla våra vardagsmusikspelare. Idag är musiklyssnandet lika tillgängligt som det någonsin varit för oss, med praktiskt taget obegränsad streaming till de lägsta kostnaderna någonsin tack vare sådana som Spotify, Apple Music, Gaana, JioSaavn och till och med YouTube.

Oavsett smartphone eller önskad streamingtjänst måste du fortfarande välja hörlurar som är perfekta för dig, din livsstil och dina musikpreferenser.

Den första frågan som de flesta av oss börjar med i jakten på de perfekta hörlurarna, är att välja mellan ett trådbundet eller trådlöst headset. Det verkar vara den logiska utgångspunkten, men det är inte så enkelt som det låter. Trådlösa hörlurar är bättre och billigare än någonsin tidigare, och riktiga trådlösa hörlurar som AirPods har blivit storsäljare runt om i världen under de senaste åren.

Kan trådlösa hörlurar verkligen jämföras med traditionella trådbundna hörlurar? Låter de lika bra som sina trådbundna motsvarigheter? Jag ska försöka bryta ner för- och nackdelarna med att välja mellan ett trådbundet eller ett trådlöst headset, och förhoppningsvis hjälpa dig att välja ett som passar dina behov.

Fodral för trådlöst

Jag tror verkligen att det inte finns någon större bekvämlighet idag än att ha ett par helt trådlösa hörlurar som bara fungerar sömlöst med våra prylar. Trådlösa hörlurar har i många år använt den beprövade trådlösa Bluetooth-standarden för att para ihop med smartphones, surfplattor, smarta TV-apparater, bärbara datorer och de otaliga smarta enheterna som finns. När Apple bestämde sig för att släppa det urgamla 3,5 mm-uttaget från iPhone 7, följde andra smartphonetillverkare snabbt efter och ändrade idén om hörlurar för alltid; och detta gjorde att trådlösa hörlurar exploderade i popularitet.

Några år senare introducerade AirPods en helt trådfri upplevelse och födde en ny produktkategori som heter äkta trådlösa hörlurar; superkompakta öronsnäckor som är så små när de bärs att många är svåra att upptäcka på bara några meters avstånd.

De flesta hörlursmärken brukar använda ordet ”Frihet” i sin marknadsföring när de pratar om trådlösa hörlurar. Frihet från att vara ansluten till din smartphone eller din bärbara dator. Frihet att röra sig och ha din musik i dina öron. Möjligheten att springa, träna på gymmet eller gå ombord på ett tåg på din dagliga pendling utan att kablar kommer i vägen.

Kompakt storlek med fler funktioner

Trådlösa hörlurar blir till och med smartare än tidigare. De kan nu ståta med flera smarta funktioner som att ha inbyggda röstassistenter, trådlös snabbladdning för att ge dig timmars batteritid när du är på språng, medföljande appar som kan mäta träningspass och till och med puls, vattenmotstånd för att hålla dem säkra under svettningar träning, och såklart aktiv brusreducering för att ge dig lite lugn och ro i bullriga miljöer.

Varför skulle någon då inte välja trådlösa hörlurar i dagens tid? Löftet om handsfree, trådfri och problemfri bekvämlighet är definitivt det bästa.

Kostnaden för bekvämlighet

Även om det är sant att kostnaden för att tillverka trådlösa hörlurar har sjunkit mycket under de senaste åren, kan enligt min erfarenhet trådlösa hörlurar kosta omkring tre till fyra gånger priset för en motsvarande trådbunden motsvarighet. Jag tycker om att tänka på trådlösa hörlurar som flera enheter, och inte bara hörlurar.

Alla trådlösa hörlurar behöver små högtalare, en Bluetooth-mottagare, elektroniska komponenter som ansluts till din smartphone, batterier för att driva dem, en inbyggd förstärkare och en digital-till-analog-omvandlare (DAC) för att se till att data du strömmar från din smartphone matas som en elektrisk signal som högtalarna kan förstå. Var och en av dessa ökar kostnaden för det trådlösa headsetet.

De kan kosta flera gånger priset för en likvärdig trådad-hörlur som helt enkelt är ett par högtalare anslutna till ett 3,5 mm-uttag. Det är inte svårt att föreställa sig att för samma budget kommer du sannolikt att få ganska vanliga trådlösa hörlurar jämfört med en mycket imponerande trådbunden.

En annan övertygande anledning till att undvika trådlösa hörlurar är kanske att de, precis som de flesta andra elektroniska prylar, har en begränsad livslängd. De är batteridrivna och som alla batterier kommer de så småningom att dö och göra dem oanvändbara. De flesta trådlösa hörlurar är designade för att hålla i upp till tre års aktiv användning i bästa fall, så du måste byta ut dina trådlösa hörlurar ungefär på samma sätt som du gör med din smartphone.

Kompromissa med ljudet

Trots sin popularitet är Bluetooth också en källa till flera smärtpunkter. Med varje ny version av Bluetooth som släpps blir äldre trådlösa hörlurar föråldrade. Även om Bluetooth fungerar alldeles utmärkt för att strömma musik eller användas med vanliga MP3-filer, kan den trådlösa standarden helt enkelt inte överföra de stora mängder data som behövs för att lyssna på högupplöst eller förlustfri musik som kommer tillsammans med format som FLAC eller WAV.

Högupplösta streamingtjänster med format som Master Quality Authenticated (MQA) erbjuder den allra bästa ljudkvaliteten du kan få för en sann lyssningsupplevelse.

Men Bluetooth fungerar helt enkelt inte bra med dem. Oavsett hur briljant ljud dina trådlösa hörlurar är, kommer Bluetooth att begränsa ljudkvaliteten på din produktion genom att nedsampla musik till lägre bithastigheter. Nyare Bluetooth-format som Qualcomms AptxHD och Sonys LDAC försöker lösa denna begränsning genom att lägga till stöd för Hi-Res-musik, men deras utbredda antagande är fortfarande flera år bort.

Betyder sladdade hörlurar bättre ljud?

Trådbundna hörlurar ses ofta som billiga hörlurar på nybörjarnivå som kan kopplas in i ett 3,5 mm-uttag på en smartphone för en snabb och enkel lyssnande. Visst, besväret med att ha en kabel i vägen är inte roligt, särskilt inte under träning, löpturer eller pendling på ett upptaget tåg. Men trådbundna hörlurar är inte bara begränsade till grundläggande budgetvänliga hörlurar. Om ljudkvaliteten är en prioritet framför grundläggande bekvämlighet, kommer trådbundna hörlurar före både prismässigt och mer avsevärt, när det gäller ljudprestanda.

Trådbundna hörlurar har alltid varit musikälskarens bästa val. Flera populära från premiumtillverkare har använts i musikstudior i över ett halvt sekel som referensstandard för musiker och producenter, även om hörlurarnas grunder inte har förändrats så mycket. De senaste åren har innovationer inom ljudteknik gjort att de har blivit bättre ljud än någonsin tidigare.

Den ökande populariteten för musikälskare som en hobby bland betyder att hörlurstillverkare tänjer på gränserna för vad hörlurar kan göra. Musikälskare brinner inte bara för sin musik, utan bryr sig också mycket om hur musiken låter. De strävar efter en verklighetstrogen musiklyssningsupplevelse i en kompakt och bärbar hörlursuppställning. Musikälskare kan vara svåra att tillfredställa, men det är precis vad de bästa hörlurstillverkarna har utmärkt sig med genom åren.

Trådbundna hörlurar och in-ear-monitorer, parade med en Hi-Res-ljudspelare eller en bärbar DAC, är audiofilens val för att lyssna på musik. Trådlösa hörlurar är helt enkelt inte tillräckligt bra för den kräsna musiklyssnaren. För priset av ett trådlöst headset i mellanklassen från ett populärt märke kan en audiofil sätta ihop en komplett lyssningsuppsättning. Varje jämförelse på grundval av ljudkvalitet skulle vara ganska ensidig, med den trådbundna inställningen som kommer ut överst.

Fördelarna med trådbundna hörlurar

Även om trådbundna hörlurar anses vara ”äldre än trådlösa”, föredrar de flesta dem fortfarande framför trådlösa. En studie från 2016 visade att trådlösa hörlurar bara sålde 17 % av de 83 % av försäljningen, medan trådbundna hörlurar kunde sälja 83 %.

Det finns många anledningar till att människor fortfarande föredrar trådbundna hörlurar. Här är några exempel.

Bättre ljudkvalitet

Kvaliteten på trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt under åren. Men trådbundna hörlurar erbjuder överlägsen ljudkvalitet.

Tillverkare av trådbundna hörlurar behöver inte spendera mycket på trådlös teknik. Detta gör att de kan fokusera sin budget och uppmärksamhet på viktiga saker, som ljudkvalitet.

Trådbundna hörlurar ger utmärkt ljudkvalitet genom att använda analoga signaler. Detta kan hantera mer data än digitala signaler som Bluetooth.

Ditt ljud behöver inte genomgå så mycket bearbetning för att nå dig. De kan också hoppa över ljudkomprimering för att leverera ditt ljud i sin fulla upplösning.

Lätt att fixa och billigare

Trådlösa hörlurar är dyrare än trådbundna. Trådlös teknik är dyrare att skapa och tillverka. Trådlösa hörlurar är också lättare att fixa.

Det finns enkla lösningar för slitna eller skadade hörlursledningar. Ersättningsdelar till trådbundna hörlurar kan också hittas till en lägre kostnad och är mer lättillgängliga.

Men priset på trådlösa hörlurar jämfört med trådbundna hörlurar beror på märket och kvaliteten på hörlurarna. Trådlösa hörlurar kan vara billigare än trådbundna hörlurar.

Obegränsad speltid

Standard hörlurar med kabel har passiva högtalare som producerar ljudsignaler av hög kvalitet. Dessa hörlurar kräver ingen extern strömkälla. Ljudsignaler kan driva hörlurarna. Du behöver inte ladda hörlurarna eller använda batterier.

Du kan lyssna så länge dina hörlurar är anslutna till din ljudkälla.

Aktiva brusreducerande hörlurar kräver dock en konstant strömkälla för att minska omgivande brus. Även om de är trådbundna kräver hörlurarna fortfarande batterier.

Lätt att använda

Plug-and-play-funktionen hos trådbundna hörlurar är att de kan anslutas till din ljudenhet. Den kan anslutas till vilken ljudenhet som helst direkt.

De är immuna mot oönskade trådlösa störningar eller parningsproblem. De är utan tvekan mer användarvänliga än trådlösa, med tanke på alla dessa faktorer.

Nackdelar med trådbundna hörlurar

Det finns några nackdelar med trådbundna hörlurar, trots alla deras fördelar. Här är deras främsta nackdelar.

Kan begränsa rörelsen

Det är inte svårt att se hur kablar kan begränsa användarnas rörelser. För att undvika snubbeltrådar måste användarna begränsa sina rörelser. Användare är också bundna till sin ljudkälla.

Hörlursägare som är anslutna kan köpa hörlurskabelförlängningar för att komma runt problemet. Längden på dessa sladdförlängningar varierar. Spelare, i synnerhet, kan välja den längd som passar deras behov.

Att reda ut knutna trådar kan vara svårt. Det kan också ta mycket tid. Om du inte är försiktig kan nötning uppstå om du försöker lösa upp ledningarna.

Kablar kan vara ömtåliga

Ledningarna i hörlurar är ofta ömtåliga och tunna. De kan skadas genom att dra eller dra i dem oavsiktligt, och till och med kortsluta. Detta kan göra att hörlurarna slutar fungera, och det kan vara frustrerande.

Om kablarna är skadade kanske dina hörlurar inte fungerar korrekt på ena örat eller producerar statiska ljud. Men få inte panik! Du kan hitta hörlursreparationshack för att lösa det här problemet.

Det är bättre att ha hörlurar som kan bytas ut än de med ömtåliga sladdar. Innan du spenderar mycket på ett par nya hörlurar, se till att utvärdera om priset är värt det.

Kompatibilitet

I flera år har 3,5 mm hörlursuttaget varit standarden för alla moderna ljudenheter. Nuförtiden använder märken olika typer av pluggar eller inga alls. Detta är fallet med iPhones senaste modeller, inklusive en blixt-USB-laddningsport och ett flash-USB-headset.

Du kan behöva en adapter för att passa din hörlurskontakt om din kabel och port inte är kompatibla. Även om detta är en snabb lösning, kommer inte alla att uppskatta de extra kostnaderna.

Ibland har en PC två separata hörlursuttag för ljud och mikrofon. Om ditt headset bara har en kontakt kan detta orsaka kompatibilitetsproblem. För att lösa detta problem kan du köpa headsetdelare.

Trådlösa hörlurar

Trådlösa hörlurar överför ljuddata med hjälp av radioöverföringsteknik. Tre tekniker används för att överföra ljuddata i hörlurar:

  • Bluetooth
  • Radiofrekvens (RF), eller
  • Infraröd frekvens

En ljudenhet komprimerar ljuddata för Bluetooth-överföring. Data överförs sedan till hörlurarna med hjälp av radiovågor. Dessa data avkodas sedan av hörlurarna och omvandlas till en ljudsignal via Bluetooth-codecs.

Bluetooth-tekniken har utvecklats till många olika versioner. Bluetooth 5.2 är den senaste versionen. Denna version har en mer utmärkt räckvidd på upp till 220m och lägre strömförbrukning.

Stereofrekvensmodulering används i RF-teknik. För att ta emot ljud från en ljudenhet använder RF-hörlurar elektromagnetiska signaler. Den har en starkare signal och ett större räckvidd än Bluetooth.

Trådlösa hörlurar som är speciellt designade för TV använder RF oftare än trådlösa hörlurar.

Slutligen kan ljudsignaler överföras med hjälp av line-of-sight-teknik i IF-sändningar. Denna teknik gör att ljudsignaler kan överföras utan störningar. De måste vara inom synhåll från varandra, som namnet antyder. Denna teknik används även i hörlurar, mikrovågor och FM-radio.

Fördelarna med trådlösa hörlurar

Dagens tillverkare letar ständigt efter nya sätt att kombinera teknik och komfort. Det är ingen överraskning att allt går trådlöst. Spelkontroller och hörlurar flyttar till exempel på att bli helt trådfria. Det är lätt att förstå varför.

Här är några anledningar till att välja trådlösa hörlurar.

Rörelsefrihet

Trådlösa hörlurar möjliggör ett brett rörelseområde. Trådlösa hörlurar gör att du kan röra dig utan att behöva oroa dig för att dra i sladden av misstag. Du behöver inte ta med din ljudkälla överallt. Trådlösa hörlurar kan till och med nå upp till 100 fot från din källa.

Kompatibel med mer moderna enheter

Allt eftersom tekniken går framåt har smartphones och andra ljudenheter börjat släppa 3,5 mm-uttaget. Bluetooth har ersatt 3,5 mm-jacket som standard för ljudöverföring.

Trådlösa hörlurar är mycket efterfrågade på grund av utvecklingen av spelmjukvara som virtuell verklighet.

Mer bärbara

Trådlösa hörlurar är lättare och mer bärbara än trådbundna. Den kompakta designen av trådlösa hörlurar gör dem idealiska för aktiva människor.

Komforten påverkas också av den lägre vikten hos trådlösa hörlurar. De är mindre benägna att orsaka huvudansträngning och erbjuder mer komfort.

Trådlösa hörlurar kan fällas ihop, vilket gör dem enkla att ta med på dina dagliga pendlingar och resor.

Inga mer kablar

Trådlösa hörlurar är ett bra alternativ eftersom du inte behöver oroa dig för att dra i sladdarna av misstag.

Det är inte nödvändigt att ta itu med knutna trådröra igen, åtminstone för hörlurar. Du behöver inte spendera mycket pengar på ersättningskablar om dina hörlursledningar skadas.

Nackdelarna med trådlösa hörlurar

Sedan starten har trådlösa hörlurar utvecklats mycket. Det finns fortfarande vissa aspekter som kan förbättras. Här är några nackdelar med trådlösa hörlurar.

Kräver laddning

Har du någonsin tagit fram din telefon på en lång tågresa och upptäckt att batteriet är lågt? Trådlösa hörlurar kan ha samma problem.

Trådlösa hörlurar behöver konstant laddning. Detta kan visa sig vara besvärligt, särskilt om du reser under längre perioder. Trådlösa hörlurar tömmer inte bara batteriet utan också batteriet i ljudenheten. Snacka om ett dubbelt slag.

Mer kostsamt

Det är ingen lätt uppgift att tillverka och utveckla trådlös teknik. Att få den bästa formen av trådlös teknik kräver mycket forskning och testning. Trådlösa hörlurar tenderar att vara dyrare än sina trådbundna motsvarigheter.

Du behöver också en Bluetooth-ljudsändare om du använder Bluetooth-hörlurar med icke-kompatibla enheter som Nintendo Switch, Xbox One och TV.

Märket, kvaliteten och andra funktioner hos trådlösa hörlurar kommer alla att påverka priset. De genomsnittliga trådlösa hörlurarna anses vara dyrare.

By Audiofly

Lämna ett svar

Liknande inlägg