Aktiv VS Passiv Högtalare – Vad är Skillnaden?

pexels andrey matveev 1706694

Musik är utan tvekan en av de viktigaste sakerna i livet – det är en stämningssättare, en kontakt och en underhållare. Att föra in exceptionellt klingande musik i hemmet blir ett nyckelfokus för alla i hemmet.

Oavsett om du letar efter ett helt nytt ljudsystem eller helt enkelt uppgraderar din nuvarande uppsättning, kan det vara överväldigande att välja rätt högtalare för just din situation med så många märken, kategorier och prispunkter på marknaden.

Överväg aktiva talare om:

 • Du vill ha ett problemfritt system med minimala kablar
 • Du har inte lust att mixtra med externa förstärkare
 • Du lyssnar på mycket digital musik, särskilt i högupplösta format
 • Du har begränsat utrymme

Överväg passiva högtalare om…

 • Du kanske vill uppgradera din förstärkare vid ett senare tillfälle
 • Du har redan investerat mycket i resten av ditt hi-fi-kit
 • Du är mer begränsad i din budget
 • Vikt är ett problem – de är vanligtvis lättare än sina aktiva motsvarigheter

Du har säkert hört talas om båda typerna, men vad är de och hur fungerar de – och vilket är bäst för dig?

Vissa val är enkla: Vill du ha dina högtalare i naturligt trä, betsade eller vita? Vill du ha stora eller små? Vill du ha Dynaudio?

Men när det kommer till vilken typ av högtalare du vill ha kan det bli komplicerat. Dynaudio gör två typer av högtalare: passiva och aktiva. Men vad är skillnaden – och vad är bäst för dig?

Vad är passiva högtalare?

Chansen är stor att du redan äger ett par; de är konventionella hi-fi-högtalare. Du använder dem med högtalarkablar och en förstärkare.

Passiva högtalare arbetar med en förstärkt signal. Om högtalaren har mer än en drivrutin (som en mellan/basenhet och en diskanthögtalare) delas signalen upp i de låga och höga frekvenserna i en krets som kallas delningsfilter.

Passiva högtalare: för- och nackdelar

 • Flexibilitet är ett stort plus. Du kan mixa och matcha dina kablar och förstärkare – och uppgradera dem så långt pengarna (och långvariga partners) tillåter. De är också vanligtvis billigare än deras motsvarande aktiva versioner.
 • De externa komponenterna som behövs innebär dock att ditt system tar upp mer utrymme och begränsas av kabellängden du kan dra mellan ditt kit-rack och dina högtalare.
 • Sedan finns det risk för störningar i signalvägen. Designers tillbringar oändliga sömnlösa nätter med att oroa sig för att minimera brus och störningar, men fysikens lagar dikterar att det alltid kommer att finnas några var du än har en tråd som bär en signal. Crossovers, långa kabeldragningar runt rummet och signalvägarna i utombordskomponenter bidrar alla.
 • Effekten kan vara minimal – men den finns fortfarande kvar.

Vad är aktiva högtalare?

Till skillnad från passiva högtalare behöver aktiva inte en extern förstärkare – förstärkning är inbyggd i lådan. Faktum är att verkliga aktiva högtalare har en dedikerad förstärkare för varje högtalarelement.

Allt du behöver är en källa, ett sätt att få utsignalen till högtalarna (detta kan vara analoga, digitala eller till och med trådlösa) och nätström till varje högtalare.

Aktiva högtalare ​​används ofta i professionella inspelningsstudior.

Vad sägs om fördelarna och nackdelarna med aktiva högtalare?

Till att börja med är systemet snyggare – speciellt om du bestämmer dig för att använda dina högtalare trådlöst. Allt du behöver är två nätkablar.

Sedan är det frågan om komponentmatchning: Du kan ägna flera år åt att justera kombinationen av förstärkare, källa, DAC (digital-till-analog-omvandlare), högtalarkablar, sammankopplingar och mer i ett passivt system. Men i aktiva högtalare har allt det arbetet gjorts åt dig.

Eftersom varje drivrutin har sin egen förstärkare har vi kunnat para ihop dem för bästa ljud – och sedan optimera dem ytterligare: Inga kompromisser här.

Eftersom förstärkarna och drivrutinerna är så nära varandra, finns det mindre interna kablar. Mindre interna ledningar innebär mindre risk för störningar – och på grund av den avancerade digitala signalbehandlingen ombord, större möjlighet att kompensera för vad som kommer igenom.

Det betyder också att signalen kan förbli i digital form längre – bara omvandlas till analog i sista möjliga ögonblick, innan den matas ut som fysiskt ljud. Detta innebär tydligare, renare ljud.

Men vad du får är vad du får; du kan inte uppgradera eller justera förstärkningen som du kan med passiva högtalare. Aktiva högtalare är också tyngre än sina passiva kusiner på grund av de extra komponenterna inuti, och är vanligtvis dyrare också, av samma anledning.

Passiv kontra aktiv – vad är skillnaden?

Den största skillnaden: aktiva högtalare har en förstärkare inbyggd, medan passiva högtalare inte har det. Även om saker och ting aldrig är så enkelt. Det finns några modeller som är lite av båda – vilket bara ökar förvirringen.

Det är värt att notera att jag syftar på traditionella tvåkanals stereohögtalare här – att nämna Bluetooth eller andra nätverksaktiverade högtalare kan hålla oss här hela dagen.

För-och nackdelar

Kabeldragning

Passiva högtalare måste drivas av förstärkare som kräver tjocka högtalarkablar. I hemmet har det länge varit normen för hi-fi och hemmabioljudsystem. Medan du har aktiva högtalare behöver du bara signalkabeln från en förförstärkare till varje högtalare.

Du kan förvänta dig att aktiva högtalare blir dyrare eftersom du också betalar för förstärkaren/erna. Men å andra sidan sparar du på att inte behöva betala för separata förstärkare.

En stor fördel med passiva högtalare är att du får välja vilken förstärkare du ska använda med vilken uppsättning högtalare. Med aktiva högtalare buntas förstärkaren och högtalaren ihop. Välj den ena och du får den andra.

Eftersom de är ganska långa och nivåerna är låga är det mer sannolikt att signalkablarna till aktiva högtalare tar upp elektriska störningar än vanliga högtalarkablar som används med passiva högtalare. Det finns ”balanserade” anslutningar som kan minimera störningar i aktiva modeller, men dessa kommer till en extra kostnad, som kan spenderas bättre på ett par bra passiva högtalare.

Kontroll

En viktig skillnad i prestanda har att göra med förstärkarens kontroll över högtalarna, särskilt baselementen – vilket gör den största inverkan på ljudkvaliteten. Det är de mycket korta längderna på kablarna mellan drivrutiner och förstärkare i aktiva högtalare som ger denna kontroll.

Det har verkligen varit min erfarenhet att aktiva högtalare av hög kvalitet vanligtvis har en kontrollnivå som går utöver alla utom de allra bästa passiva systemen, på grund av de aktiva förstärkarnas inbyggda karaktär.

Praktiska överväganden

Även om ovanstående täcker prestationsbaserade skillnader, finns det två praktiska aspekter som bör beaktas. Den första är ganska vardaglig, men det är viktigt att notera att du behöver eluttag för aktiva högtalare. Passiva högtalare kräver endast ljudmatning.

För det andra finns det många fler passiva modeller tillgängliga, vilket innebär ett mycket större val. Aktiva högtalare upptar bara ett litet segment av marknaden, så valet är begränsat, och du är helt i varumärkets händer när det gäller kvaliteten på de inbyggda förstärkarna.

Kom bara ihåg att även om det är användbart att ha all denna bakgrundskunskap, bör du i slutändan bedöma resultatet.
Om du väljer mellan passiva och aktiva högtalare, ta med dig din favoritmusik till butikerna med dem och lyssna noga. Låt sedan dina öron göra valet.

By Audiofly

Lämna ett svar

Liknande inlägg