Hur Man Väljer Högtalare – Allt du Bör Tänka På

pexels gonzalo facello 635928 1

Bra högtalare är nyckeln till att få bästa möjliga ljudupplevelse från ditt ljudsystem. Du kan para ihop den bästa skivspelaren på marknaden med den högst rankade AV-receivern, men utan rätt högtalare kommer din ljud- eller hemmabioinstallation inte att vara värd mycket när det kommer till ljudkvalitet.

Högtalarspecifikationsblad kan vara svåra att navigera om du inte är van vid att titta på dem. Du måste vara försiktig, eftersom vissa specifikationer faktiskt kan vilseleda dig att tro att en högtalare är mycket kraftfullare än den faktiskt är! Utöver själva högtalaren finns det även flera andra faktorer som påverkar ljudkvalitén såsom ljudkällan, om du har fiber, bredband, iptv, och så vidare. Även saker som var i rummet högtalarna står påverkar ljudupplevelsen.

Under hela inlägget kommer du att se hur du kan hitta och förstå de viktigaste specifikationerna som du bör tänka på när du väljer högtalare.

Var kommer lyssnaren att befinna sig?

Jag tror att den här frågan är det bästa stället att börja. Är detta ett ljudsystem för en person, 50 personer eller 1000 personer?

Om det bara finns en lyssningsposition vet du var lyssnaren kommer att vara hela tiden. Det betyder att du kan optimera systemet så att det låter bäst i den exakta positionen, kanske till och med använda en stereo- eller surrounduppställning för att göra upplevelsen mer uppslukande för lyssnaren.

När man designar ett ljudsystem för en större publik kan det vara en utmaning att bara tillhandahålla jämn täckning. Detta är särskilt viktigt när du ska vara utomhus, och framförallt när det rör sig om ett större antal möänniskor, till exempel för ett trädgårdsparty. Några personer kanske ligger i en hängmatta, vissa står vid terassen, och några sitter i stolar kängre bort. I detta fall är alla utspridda och det är svårare att anpassa högtalarna så att ljudet blir optimalt för alla.

Ett ljudsystem kan egentligen bara optimeras för en specifik punkt, så du måste göra en del uppoffringar när du optimerar systemet för att låta bra över ett större publikområde.

I din högtalares tekniska specifikationer kan du hitta en täckningsvinkel som beskriver de vertikala och horisontella vinklarna som ljudet sprids från högtalaren.

Om en lyssnare går utanför högtalarens täckningsmönster kommer det att börja låta matt, eftersom höga frekvenser är mer riktade än låga frekvenser.

Det kan verka som att ju bredare täckningsvinkeln är, desto bättre… Det finns dock flera anledningar till varför detta inte nödvändigtvis är sant.

En anledning är att du vanligtvis siktar på en jämn nivå i hela lyssningsområdet och ljudet från överlappande högtalare kommer att läggas ihop vid den punkt där de överlappar varandra. De områden där högtalarna överlappar blir starkare och de områden som täcks av bara en högtalare blir tystare.

Var kan högtalarna placeras?

Den andra frågan bör vara ”Var ska högtalarna sitta?”. Tyvärr är frågan oftast ”Var kan högtalarna sitta?”.

Den bästa platsen för högtalaren, när det gäller ljudkvalitet, kan vara direkt framför publiken. Men om högtalaren hindrar publikens sikt spelar det ingen roll hur bra det låter – högtalaren måste placeras någon annanstans där den inte hindrar några viktiga siktlinjer.

Verkligheten är att det är vanligt att visuell estetik prioriteras framför ljudkvalitet. I de flesta situationer kommer du inte att kunna placera högtalarna i den perfekta positionen.

Att uppmärksamma högtalarnas täckningsmönster bidrar inte bara till att ge ljud där det behövs, utan det hjälper också till att minska ljudnivåerna utanför lyssningsområdet. Detta kan användas för att förhindra att ljud läcker in i närliggande områden eller för att förhindra onödiga reflektioner från närliggande väggar.

Högtalare utgör gränssnittet mellan ett ljudsystems elektronik och den fysiska värld där ljud faktiskt spelas upp. Att välja rätt uppsättning kan göra skillnaden mellan trångt, lerigt ljud och kristallklart konsertsalljud. Men med så många alternativ och priser som sträcker sig från 500 till 500 000, kan det vara svårt att veta vilka typer av högtalare som passar dina behov. Denna köpguide för högtalare bryter ner grunderna så att du kan fatta ett välgrundat beslut när du handlar efter en ny ljudinstallation

De olika typerna av högtalare

Med så många olika typer av högtalare kan det vara svårt att veta vilka som passar dina behov bäst. Börja med att fundera på vad du tänker använda högtalarna till. Bygger du en exklusiv hemmabio, letar du efter ett ljudsystem för flera rum eller drömmer du om ett stereoljudsystem för din vinylsamling? Kanske vill du lyssna på musik medan du lagar mat eller sjunga med till dina favoritlåtar i duschen för att börja dagen.

När du vet hur du planerar att använda ditt system, tänk på rummet där du ska lyssna. Ju större ditt utrymme är, desto kraftfullare bör ditt system vara. Tar du in ljud i en studiolägenhet eller en 1 000 kvm hemmabio? En enda smart högtalare kan räcka för den förstnämnda. För den sistnämnda vill du förmodligen ha en kraftfull surroundljuduppsättning med 5+ högtalare och minst en subwoofer.

Låt oss ta en titt på de olika typerna av högtalare som finns att välja mellan.

Torn/golvhögtalare

Som namnet antyder hittar golvhögtalare vanligtvis sitt hem på golvet. Ofta kallade tornhögtalare, de flesta sträcker sig tre till fyra fot från marken. Även om storleken på en högtalare har liten eller ingen korrelation med ljudkvalitet, är stora högtalare vanligtvis högre. Eftersom det är lättare att skapa låga frekvenser med större koner är golvhögtalare också bättre utrustade för att producera mer bas.

Med detta i åtanke är tornhögtalare bäst lämpade för stora utrymmen. Ett stereopar golvhögtalare kan vara allt du behöver. Men de används också ofta i surroundljudsystem, och fungerar i de flesta fall som fronthögtalare till vänster och höger.

Bokhylla högtalare

Bokhyllahögtalare är ett utmärkt alternativ till tornhögtalare, speciellt för mindre utrymmen. De är betydligt mindre och vanligtvis utrustade med en diskanthögtalare och en bashögtalare eller ett mellanregister.

Men du kan också hitta 3-vägs bokhylla högtalare som inkluderar var och en av dessa drivrutiner. Även om den här typen av högtalare kan sitta i en bokhylla, ger de en högre ljudkvalitet när de placeras på ett högtalarstativ. Ett stativ låter ljudet stråla mer fritt medan en hylla kommer att absorbera mycket av ljudet från högtalaren.

Precis som torn kan ett par bokhylla högtalare fungera bra för en stereoljudinstallation. De är också bra för surroundljudsystem där de kan fungera som främre eller bakre högtalare, eller båda. Och medan deras storlek begränsar deras basrespons, kan du koppla ihop dem med en subwoofer att du kan njuta av alla ljudfrekvenser.

Surroundhögtalare / Satellithögtalare

Satellithögtalare är designade för att sitta bakom eller utanför sidorna av ditt lyssningsområde. Liksom en mindre kusin till bokhylla högtalare, har de vanligtvis två koner, vanligtvis en diskanthögtalare och mellanregisterelement eller bashögtalare. Även om de kan användas som ett stereopar, används de vanligtvis för att komplettera ytterligare högtalare snarare än att fungera som huvudattraktionen.

För att undvika att dra kablar över din lyssningsyta monteras ofta satellithögtalare på väggen eller i taket. Trådlösa satellithögtalare är ett annat alternativ. Kom bara ihåg att dessa fortfarande kräver en nätsladd.

Center-Channel högtalare

Center-kanalhögtalare är en integrerad del av praktiskt taget alla surroundljudsinställningar. De bor mellan de främre vänstra och högra högtalarna. När de används i en hemmabio sitter de vanligtvis precis under skärmen. Med tanke på att de sitter i centrum är det bara passande att de är specialiserade på mellanfrekvenser. När du tittar på filmer och program är mittkanalhögtalare ansvariga för att producera större delen av dialogen.

Subwoofers

För att njuta av djupa, fylliga bastoner är en subwoofer nödvändig. De flesta subwoofers idag är ”powered”, vilket innebär att de innehåller en inbyggd förstärkare och ett crossover-nätverk som låter dig justera subens övre frekvenssvar för att smälta in i dina huvudhögtalare mer effektivt.

Läs igenom vår köpguide för subwoofer för hjälp med att hitta rätt modell för ditt system.

Subwooferns prestanda påverkas kraftigt av placeringen. Vissa platser i ett rum kommer att ta bort basen helt. Så var du placerar subwoofern och var du sitter är avgörande för att få ut det mesta av den. Lär dig hur du enkelt ställer in en subwoofer.

By Audiofly

Lämna ett svar

Liknande inlägg