Välja Hörlurar: Vad du bör Tänka på [Tips & Guide]

people 2562222 1280

Innan du köper en uppsättning hörlurar finns det några saker du bör tänka på först: din budget, önskade funktioner och hur de kommer att användas.

Om ditt mål till exempel är strikt ljudtrohet kanske du vill köpa ett dyrt par som har den perfekta ljudsignaturen för optimal ljudåtergivning när du använder dem hemma. Men om du letar efter ett mångsidigt par hörlurar som kan användas för flera applikationer kanske du vill överväga något mer rimligt prissatt med funktioner som brusreducering och en hopfällbar design för enkel transport. Nedan delar vi upp några vanliga funktioner som hjälper dig att hitta din perfekta uppsättning hörlurar.

Bekvämlighet

När du köper ett par nya hörlurar bör ditt första övervägande vara komfort.

Ingen vill inte njuta av sina hörlurar på grund av en obekväm passform eller utstå timmar i sträck med värkande örsnibbar. Komfort handlar om mer än bara storlek och vikt, det handlar också om materialet som används för konstruktionen samt hur de känns mot din hud – får de ditt huvud att svettas? Nyper de? Kan du bära dem hela dagen utan några obehag? Fungerar de bra med dina glasögon? Nedan finns en jättebra budgethörlur som är väldigt bekväm.

Varaktighet

Nästa sak att tänka på när du köper ett par nya hörlurar är hållbarhet. Hur länge kommer dessa saker att pågå? Vilka material används i byggandet och vilka garantier erbjuder företaget om något går fel under tiden? Detta gäller särskilt om du väljer hörlurar för trädgårdsklippning eller hörlurar för träning.

Vad ska jag tänka på när jag köper hörlurar – Ljudkvalitet

Självklart måste du alltid hitta hörlurar med utmärkt ljudkvalitet. Försök att hitta en som rekommenderas starkt av audiofiler och ta naturligtvis hänsyn till några av rekommendationerna när du hittar de hörlurar som låter bäst.

Over-ear hörlurar vs in-ear hörlurar

Både in-ear och over-ear hörlurar har sina egna nackdelar och fördelar. Ljudkvaliteten är svår att korrelera mellan olika typer av hörlurar, eftersom de vanligaste hörlurarna vanligtvis låter bättre än billiga hörlurar.

För ett verkligt stort utbud av ljud med lägre distorsion och en bekväm passform är hörlurar vanligtvis det perfekta valet.

Om du är intresserad av bra ljud i ett litet paket och utan den extra massan av over-ear-burkar, kanske du vill överväga några in-ear-telefoner av hög kvalitet.

Typ av over-ear hörlurar: Stängd eller öppen baksida

Om du funderar på hörlurar, läs vidare för att ta reda på mer om olika typer av hörlurar för att avgöra vilka som uppfyller dina behov. Vi har också en hel artikel tillägnad detta ämne; Vilket är bättre Hörlurar med öppen rygg och stängd baksida.

För- och nackdelar med slutna hörlurar

Stängda hörlurar erbjuder några tydliga fördelar jämfört med sina motsvarigheter med öppen rygg. Främst bland dessa är överlägsen ljudisolering, som är perfekt för pendlare och studenter som vill fokusera på sina studier eller arbete. Dessutom ger hörlurar med sluten baksida ofta en mer bastung ljudprofil, vilket gör dem perfekta för musikälskare som vill gå vilse i sina favoritlåtar.

Stängda hörlurar är bra för att lyssna på musik när de är offentliga och för att spela in musik.

Som sagt, hörlurar med stängda baksida kan också ha några nackdelar. Främst bland dessa är att de ofta kan vara mindre uppslukande än hörlurar med öppen baksida, eftersom lyssnare ibland kan höra ljud läcka in från omvärlden. Dessutom kan slutna hörlurar vara lite obekväma för längre lyssningssessioner, eftersom de kan sätta press på öronen.

För- och nackdelar med hörlurar med öppen baksida

Denna design med öppen rygg släpper igenom luft genom öronkåporna, så att det inte byggs upp något tryck. De erbjuder också en stor, naturlig ljudbild som hörlurar med sluten baksida vanligtvis inte kan matcha.

Överväg hörlurar med öppen baksida för kritisk hemmalyssning och mixning av ljud.

Nackdelarna med denna design är att de inte idealiskt uppfyller de villkor som behövs i högljudda områden. De minskar inte bakgrundsljudet så att dina öron inte störs. Detta orsakar större ljudläckage så de är inte idealiska för användning på ett kontor eller bibliotek där du kan hålla ditt eget ljud för sig själv. Men dessa är bra val hemma när du lyssnar. De är inte för användning för arbetande kontor eftersom de har större läckageytor och mindre internt buller per ytenhet jämfört med slutna enheter.
Brusreduceringsfunktioner

Efter att ha identifierat om du föredrar over-ear vs in-ear och öppen rygg vs stängd rygg, avgör om brusreducering är viktigt för dig. De flesta brusreducerande hörlurar ger dig möjligheten att filtrera bort bruset, blockera eller dölja din ljudnivå som du gillar. Ibland vill folk ha hörlurar av hög kvalitet att hålla i bakgrunden för att kunna spela i huset. Andra älskar hörlurar som blockerar buller helt.

Dynamiska drivrutiner vs plana magnetiska drivrutiner

Nästa upp på vår lista över vad du ska tänka på när du köper hörlurar är att bestämma vilken typ av drivrutin. Ljud kan genereras via elektromagnetiska fält som kommer in i trumhinnan i våg som får trumhinnan att vibrera. Det skickar en signal till hjärnan och hjälper till att tolka ljudet. En hörlursdrivrutin är en högtalarenhet inuti som för luft genom ljudfältet med tryckvågor, vilket gör att du kan njuta av ditt valda ljud.

Dynamiska drivrutiner hjälper till att förbättra ljudåtergivningen. Plana Magnet-drivrutiner förbättrar din ljudkvalitet. Ett par dynamiska drivna budgethörlurar kommer sannolikt inte att jämföras bra med ett par med magnetiska högtalare med lägre spänning till samma sak. Om du letar efter en kraftfull och tydlig basrespons med hög distorsion och ett stort ljudbild så är plana Magnetic hörlurar ett effektivt val. Den komplexa designen av den plana magnetiska drivenheten innebär små fel i fassvar och stereobilder som kan förändra hur ljudet återges men dessa är vanligtvis inte särskilt märkbara men dessa är vanligtvis inte märkbara.

In-ear hörlurar

In-ear-hörlurar är av två slag: de som sitter i periferin i öronhålorna och de som stoppas in i hörselgångarna.

Exempel på hörlurar

Båda har sina nackdelar. Den första typen kan orsaka smärta om den är för stor för öronhålan eller lägger för mycket press på öronvecken.

Den andra typen, mindre smärtsam (på grund av silikonspetsen), kan vara obekväm om hörsnäckan inte passar dig rätt: om den är för stor eller liten kommer den att glida ut. För vissa kan bara fyllningen av hörselgångarna i sig vara obehagligt. Lyckligtvis finns det många öronsnäckor tillgängliga online (för båda typerna) som du kan använda för att få rätt passform eller extra stoppning.

De flesta föredrar den andra typen på grund av dess brusreducerande design: det är i princip som att bära öronproppar! Men betyder det att du bara ska välja den andra sorten? Nej.

Om du ofta använder hörlurar när du pendlar, köp inte de som minskar eller tar bort brus. Var auditivt medveten om din miljö. Den första typen av hörlurar ger dig rätt mängd ljud utan att blockera buller utifrån till en farlig nivå.

Nackdelen med det skulle vara att om dina hörlurar tillåter för mycket ljud utifrån kan du behöva öka volymen för att minska det bruset. Du kan undvika detta genom att se till att dina hörlurar passar dig rätt, då skulle du få hyfsad brusreducering utan att helt stänga ute omvärlden.

On-ear hörlurar

On-ear hörlurar kallas även hörlurar på grund av pannbanden. De är också av två slag: de som trycks mot dina öron och de som omsluter öronen (a.k.a over-ear hörlurar).

Exempel för hörlurar

Den första typen är vanligtvis lätt, perfekt för små öron och huvud. Den andra typen kan vara både lätt och tung, men i de lätta versionerna kanske örondelen inte är tillräckligt stor för stora öron.

Om de lätta passar väljer du dem. Vadderingen kommer inte att skada dig om pannbandet passar ditt huvud perfekt. Och ju lättare desto bättre – gör den lättare att bära.

Men i de flesta fall, särskilt för män, passar den andra typen bättre. Se bara till att örondelen av hörlurarna täcker minst 95 % av dina öron så att du kan bära dem bekvämt under långa perioder.

Båda typerna är idealiska för att arbeta eller titta på videor; de blockerar ljudet utanför (tänk på hörselkåpor). De kommer inte att skada dina öron eller få dig att bli skallig om hörlurarna pressar precis tillräckligt för att stanna på huvudet, och inte mer. Leta efter hörlurar med justerbara pannband om du inte provar dem innan du köper (även om det rekommenderas att du gör det – prova dem).

Trådlösa hörlurar

Alla typer av hörlurar kommer med trådlösa alternativ men du måste betala några extra kronor för det.

Exempel för trådlös hörlur

Så, är det värt att köpa en trådlös hörlur? Om du oftast använder dina hörlurar med en bärbar enhet, till exempel en bärbar dator eller en telefon, så ja – hej då till kablar! Om du använder hörlurar när du tränar är det också ett ja.

I ett nötskal, om rörlighet är inblandad rösta ”ja” för trådlöst. Men om du bara använder hörlurar på din arbetsstation behöver du inte trådlöst.

Vet också en sak om trådlösa hörlurar… De flesta av dem ger sämre ljudkvalitet jämfört med den trådlösa tekniken som används i dem. Trådlös täckning varierar också med den trådlösa tekniken som används av tillverkaren.

Så, undviker du trådlösa hörlurar helt då? Absolut inte. De återger kvalitetsljud, bara inte lika bra som när de är anslutna. Proffset med att vara mobil (och bli av med trassliga kablar) kan övervinna den nackdelen, beroende på hur du använder dina hörlurar.

Köp hörlurarna, inte märket

Om du har läst artiklarna om att köpa hörlurar har du förmodligen stött på en sådan mening: ”Du bör alltid ge företräde åt välkända märken av hörlurar etablerade inom ljudområdet som Sony, Audio Technica, JBL, Sennheiser och Bose , etc.”
I vissa fall är den här meningen korrekt, men när du tänker praktiskt är den här meningen inte giltig av någon anledning. Du tycker säkert att det här är förvirrande.

Låt oss klargöra för dig. Märkeshörlurarna har höga priser och ett känt namn över hela världen, men när dessa hörlurar inte kan möta dina behov är de värdelösa. Det är därför lycka inte finns i varumärket. Om en icke-märkt hörlur fungerar enligt ditt önskade scenario, är det bäst för dig. Å andra sidan, om en märkeshörlur med ett högkvalitativt ljud inte fungerar enligt ditt önskade scenario, är det värdelöst.

Testa hörlurarna själv!

Det finns många hjälpartiklar tillgängliga på internet om ämnet val av hörlurar. Dessa artiklar kan vara till hjälp för dig på något sätt för att hitta en riktning för att köpa hörlurar.

Men har du någonsin tänkt på att hur kan någon veta om ditt val passar just dig? Så vi kan säga att besluta om att köpa hörlurar (speciellt dyra) utan någon som helst kunskap om dem är som att köpa en dyr kostym för dig som du inte ens har testat och hoppats att den kommer att passa perfekt.

Så vad är lösningen på detta problem? Lyssna, lyssna och lyssna igen. Du kommer att testa olika hörlurar, ljudkvalitet och ljudisolering, och du kommer utan tvekan att hitta den bästa biten för dig.

 Bedöm med öronen

När du köper en hörlur till dig bör du alltid tro på dig själv eftersom du är personen som kommer att använda den. Köp de hörlurar du gillar. Ljudkvaliteten bestäms av två huvudparametrar när man ser från en objektiv synvinkel: frekvensbalansen, som kommer genom linjäriteten i amplitud-frekvensen. Denna frekvensbalans är ansvarig för ljud enkelhet och naturlighet.

Den andra saken är upplösningen på hörlurarna, som är ansvarig för klarheten och utarbetandet av ljuddetaljerna.

Dessa parametrar kan vara helt på din sida om du ser dem från en subjektiv synvinkel. Ibland kan recensioner på specifika hörlurar missvisa dig.

Högre pris betyder inte nödvändigtvis högre kvalitet

Även om det inte verkar sant, är det ett faktum att kvalitet inte är proportionell mot priset. Om du vill få ett högkvalitativt ljud till en relativt låg kostnad, följ detta tips. Sök bland B-märkena. Många mindre populära företag kommer att dyka upp och flera av dessa erbjuder ett mycket fördelaktigt förhållande mellan pris och kvalitet.

Du kan kontrollera populariteten för dessa märken genom att läsa olika forum och artiklar på internet. Du kommer säkerligen att hitta den bästa produkten, som har ett mycket högt förhållande mellan pris och kvalitet.

För din enkelhet rekommenderar vi starkt att du inte bara litar på forum och hjälpartiklar, utan provar själv. Du kan gå till den elektroniska butiken och prova dem en efter en. För bekvämlighetens skull rekommenderar vi dig några modeller som har ett mycket fördelaktigt förhållande mellan pris och kvalitet. Dessa är Shure SE425, MEE Audio Pinnacle P1, HiFiMan HE400i, Optoma NuForce HEM8, 1More Quad Driver. Men återigen rekommenderar vi att du ska lyssna på allt själv först.

Vi hoppas att dessa tips kommer att vara till nytta i ditt val av bra och högkvalitativa hörlurar. Gör lite forskning och prova allt själv. Det hjälper dig att göra ett bra val för hörlurar eftersom bara du vet vad du vill ha. I många välkända butiker finns möjligheten att kontrollera.

By Audiofly

Lämna ett svar

Liknande inlägg