Ont i Öronen av Hörlurar – Tips & Lösningar

music 791631 1280

Gör dina hörlurar eller hörsnäckor att du får ont i öronen? Du är inte ensam. Lär dig varför dina hörlurar kan skada dina öron och hur du kan hitta hörsnäckor som är gjorda för ditt öronavtryck.

Alla gillar integritet när de lyssnar på något, inklusive människorna runt omkring dig. När lyssningsenheter började byta från hörlurar i form av hörlurar till hörlurar, verkade det som att musik- och podcastfans hade hittat sin lösning. Med tiden kan du dock märka att något händer med ditt öra, men det finns sätt att komma tillbaka in i spåret.

I den här artikeln kommer vi att utforska orsakerna till öronsmärta från hörlurar och förklara hur du kan undvika dessa problem och skydda din hörsel.

Vilken typ av hörlurar är den bekvämaste?

Det finns en mängd olika stilar av hörlurar på marknaden idag. Varje specifik stil har flera fördelar och nackdelar. För att säkerställa att dina hörlurar ger timmar av lyssnarglädje snarare än frustrationen av att orsaka smärta, måste du känna till de olika typerna av hörlurar som finns tillgängliga.

Over-ear hörlurar

Over-ear-hörlurar är de klassiska, stora hörlurarna som täcker hela öronen. Det här är de vadderade hörlurarna som vanligtvis kommer att tänka på när jag tänker på alla mina favorit-hiphop-dj:s från 80- och 90-talet.

Denna typ av hörlurar erbjuder fördelen att hålla hörselgången fri från kontakt samtidigt som den avbryter omgivande brus.

Emellertid kan vadderingen som kommer i kontakt med öronen och spänningen på dynorna som trycker dem mot dina öron bli obekväm med tiden.

Hitta en uppsättning av dessa med stoppning av god kvalitet, så kommer du långt med att förhindra att dina hörlurar orsakar smärta.

In-ear hörlurar

Det här är dina klassiska öronsnäckor som passar väl in i hörselgången. Naturligtvis pratar vi vanligtvis om dina Apple-öronsnäckor eller trådlösa AirPods här.

Både rätt passform och volymkontroll är superviktigt med denna typ av hörlurar. Det finns inget värre än hörsnäckor som alltid faller ut på grund av dåligt passande spetsar eller hörsnäckor som känns för åtsittande när de fastnar i örat.

Öronsnäckor med flera alternativ för spetsstorlekar är alltid ett utmärkt sätt att se till att dina hörlurar inte börjar göra ont med längre användningstider.

Det bör också noteras här att på grund av hur långt öronsnäckorna sätts in i örat, utgör de en risk för att skräp och bakterier kommer in i innerörat, vilket kan leda till en otäck öroninfektion.

Jag föreslår att du byter från in-ear-hörlurar till over-ear-hörlurar när du har en öroninfektion.

On-ear hörlurar

On-ear-hörlurar är en hybrid av de två föregående typerna, med ett klämma för att fästa hörlurarna i örat.

Dessa erbjuder säkerheten att fortfarande höra omgivningsljud samtidigt som de håller en större öronyta fri från kontakt.

Att hitta en uppsättning on-ear-hörlurar med bra justerbarhet i öronklämman kan lägga till mycket för att förhindra obehag från att sätta in.

De kan dock göra att baksidan av örat blir röd och öm, då rekommenderas det att försöka ändra sin position till under örat om möjligt.

Vad får hörlurar att skada dina öron?

Dålig passform av hörlurar

Korrekt passform av dina hörlurar är en av de viktigaste sakerna att ta itu med när du försöker eliminera det obehag som är förknippat med daglig användning.
Dina öronsnäckor kan vara för stora eller för små. Vadderingen på dina over-ear-hörlurar kan vara nedslitna, eller så kan spänningen vara för hög. Klämman på dina on-ear-hörlurar kan vara för lös eller åtsittande.
Börja med att justera dessa olika områden för att säkerställa att du har den bästa passformen på dina hörlurar för att eliminera och förhindra smärta.
I slutändan kan du helt enkelt ha haft sakerna på för länge!

Använder hörlurar för länge

Även om du hittar ett par välsittande hörlurar kommer det ofta att leda till obehag att använda dem för länge utan att ge dig själv en paus.
Jag skulle rekommendera att ta en femton minuters paus från att använda dina hörlurar minst varje timme för att lindra öronen och huden och förhindra irritation.

Använder hörlurar med en osäker volym

Vi har redan tagit upp obehag i samband med felaktig passform och stil på hörlurar. Glöm ändå inte att smärtan i samband med hörlurar ofta kan komma från att lyssna på för hög volym.
Jag vet att vi alla gillar att ha vår favoritlåt skruvad hela vägen upp, men detta kan leda till ringningar i öronen, även känd som tinnitus, och potentiellt till och med permanent hörselnedsättning.
Det rekommenderas att lyssna på hörlurar med 60 % av maxvolymen och endast använda hörlurar med total volym i högst femton minuter.
Detta bryter ner till en säker lyssningsnivå på högst 85 decibel.

Hur gör jag mina hörlurar mer bekväma?

 • Byt öronsnäckor till lämplig storlek.
 • Byt ut gamla slitna eller skadade spetsar mot nya.
 • Köp formbara spetsar med memory foam.
 • Flytta den trådbundna hörlurssladden från framsidan av huvudet till baksidan.
 • Gå trådlöst.

Brusreducerande/Over-ear

 • Byt ut gammal eller utsliten stoppning
 • Använd några böcker för att sträcka ut spänningen på headsetet.
 • Gå trådlöst.
On-ear
 • Försök att ändra position från toppen av örat till under örat.
 • Gå trådlöst.

Sätt att lindra smärta som orsakas av hörlurar

Det kommer att finnas en tid då du tappar koll på hur länge du har lyssnat på dina hörlurar.

Med hörsnäckor kanske hörselgången blir irriterad. Om du blir skadad av att bära hörlurar över örat kanske trycket från headsetet och kuddarna plötsligt känns som en skruvstäd som klämmer ditt huvud. Och med On-ear-hörlurar kanske det känns som att ytterörat är rött och ömmar. Så vad gör du?

Mitt bästa svar här är att du helt enkelt har använt dina hörlurar för länge. Din hud och din mjuka vävnad i örat är känsliga och klarar sig inte bra vid långvarig kontakt och överanvändning.

Summan av kardemumman är att du behöver en paus. Om de rekommenderade femton minuterna varje timme inte räcker kan du behöva vila en dag eller två. Hur svårt det än kan vara, tro mig, dina öron kommer att tacka dig för det senare!

Förhindra smärta från användning av hörlurar

Att vara proaktiv för att förhindra uppkomsten av smärta i samband med användning av hörlurar är alltid en smart idé. Du kan till exempel implementera saker som följande.

 • Rengör öronsnäckorna med en luddfri trasa för att undvika att skräp och bakterier kommer in i innerörat.
 • Ge dig själv en femton minuters paus för varje timmes användning för att låta hud och öronbrosk återhämta sig.
 • Håll din volyminställning under 60 % av maxvolymen under större delen av din lyssningstid.

Hur man vet om dina hörlurar skadar din hörsel

Tinnitus, den medicinska termen för ringningar i örat, är ett tecken och symptom på potentiellt allvarlig hörselnedsättning som kan associeras med att lyssna på dina hörlurar med för hög volym. Om du har tinnitus kan du fortfarande säkert bära hörlurar med en säker volym.

Användningen av in-ear hörlurar eller öronsnäckor utsätter dig för en potentiellt högre risk för detta på grund av hur nära ljudet överförs direkt till trumhinnan.

Om du har ringningar i öronen eller huvudvärk efter att ha använt dina hörlurar, är det en bra idé att omedelbart se till att du minskar volymen på dina hörlurar och överväger en on-ear-stil. Det är också bäst att veta hur man förhindrar hörlurar från att ge dig huvudvärk.

För ringningar i öronen som varar längre än en dag eller två, rekommenderas starkt att du utvärderas av en sjukvårdspersonal för att säkerställa att inga ytterligare hörselskador uppstår.

Vi har täckt mycket här, och jag hoppas att du kommer att hitta en bra uppsättning hörlurar som passar bra genom att använda dessa tips och strategier.

Om du slutar med lite obehag av att använda dina hörlurar, är du nu beväpnad med den information du behöver för att göra några justeringar av din befintliga uppsättning hörlurar eller hitta en annan stil som kanske fungerar lite bättre för dig.

Jag hoppas att dessa idéer hjälper dig att få mer glädje av att använda dina hörlurar och att du kan göra det utan smärta.

Kom ihåg att välja en ansvarsfull volym och trevligt lyssnande!

Hörlurar kan leda till öroninfektiner

Varje gång du stoppar något i örat löper du risk för infektion. Smuts, skräp och främmande föremål kan komma in i hörselgången och i kombination med ett skärsår eller skrapsår i örat kan det leda till en snabb infektion. Detta gäller särskilt med öronsnäckor med tanke på hur ofta de lämnas ute i det fria och deras tuffa plastmaterial.

Lösning: Rengör dina öronsnäckor och förvaringsfodralet ofta

Hörkurar kan skapa vaxuppbyggning

Det underbara med öronen är att de är självrengörande. Den processen kan dock påverkas när hörselgången är täckt i flera timmar på en dag genom föremål som hörsnäckor. Detta förhindrar att vax och fukt läcker ut, vilket leder till ökad vaxansamling som orsakar dämpad hörsel och ytterligare infektioner.

Se till att ge dina öron en vila från hörsnäckorna, ta ut dem med några timmars mellanrum och låt dem vara ute i minst 15 minuter så att dina hörselgångar kan ’andas’.

Påverkat öronvax uppstår när det finns en överdriven uppbyggnad inuti dina öron som blockerar din hörselgång, vilket kan vara smärtsamt. Detta kan också i slutändan påverka din hörsel.

Lösning: Minska din dagliga användning av hörlurar

Hörlurar kan irritera huden

All öronvärk du får av hörsnäckor kan komma från mer än bara infektioner. I själva verket kan det vara en fråga om själva materialet och formen. Att inte ta hänsyn till storleken och formen på dina öron kan skapa problem när du försöker sätta in enheten, vilket kan leda till skärsår, skrapsår eller tryck på kanalen och ytterörat.

Lösning: Anpassa dina öronsnäckor med avtagbara skal

Hörlurar kan skada din hörsel

Även om det är praktiskt att ha något litet att lyssna igenom, tänker många inte på hur hög volymen kan bli. Att lyssna på höga volymer – särskilt konsekvent – ​​kan leda till tinnitus, dämpad hörsel eller eventuell hörselnedsättning.

Lösning: Sänk volymen när du använder öronsnäckorna konsekvent

Låt ditt öra kontrolleras för att utesluta eller behandla öroninfektion

Det är viktigt att ta detta som ett första steg eftersom en infektion kan orsaka smärta i öronen, och du måste utesluta det så snart som möjligt. Om du har en öroninfektion måste du behandla den innan den orsakar oåterkalleliga skador på örat och permanent påverkar din hörsel.
Andra människor kommer att ta bort risken för infektion ur ekvationen om de inte ser en illaluktande vätska som kommer från deras öron. Men du behöver inte vänta på detta, och du kan välja att vara proaktiv.
Dessutom måste du komma ihåg att dina öron är bara flera centimeter från din hjärna, så du vill naturligtvis att de är fria från bakterier och andra skadliga organismer innan de får chansen att sprida sig.

Begränsa din användning av hörlurar

Låt dina öron vila och minska frekvensen och varaktigheten av dina hörlurar. Att ta många lyssningspauser kan hjälpa till att förhindra hörselnedsättning i samband med ständig användning av hörlurar och öronproppar.
Du kan till exempel ta 15 till 30 minuters pauser för varje timme du använder dina hörlurar. Du kan också alternera med hörlurar och högtalare samtidigt som du ser till att de inte är på full volym.

Se till att dina hörlurar inte sitter för hårt

De flesta hörlurar är designade som en enda storlek som passar alla, men de passar egentligen bara medelstora huvuden och medelstora öron. Lyckligtvis är inte alla hörlurar lika, och standardstorleken är inte densamma för alla. Det beror på att formen och storleken på människors öron och huvud varierar mycket.
Som sådan är det enda sättet att se till att dina hörlurar är bekväma att prova dem och se om de passar perfekt. Det är viktigt att få hörlurar som känns precis som dina öron och huvud. Eller, åtminstone, köp ett justerbart par.
Så, hur kontrollerar du passformen på dina hörlurar?
Kontrollera först hörlurarnas klämkraft, vilket är det som håller enheten på plats. Se till att öronkåporna inte klamrar sig fast vid dina öron för hårt.

All överspänning i huvudet kan orsaka extremt obehag, och långvarig användning kan bygga upp tryck, vilket så småningom kan orsaka extern kompressionshuvudvärk.

Rengör dina hörlurar och dela inte

Att upprätthålla god hygien gäller även för användning av hörlurar. Rengör alltid dina hörsnäckor försiktigt och ta bort all ansamling av öronvax och smuts. Du kan använda en bit tyg och fukta den med alkohol eller desinficerande spray.

En annan sak är att behandla dina hörlurar som en personlig sak och undvika att dela. Men om du måste dela, försök skaffa engångsfodral för hörlurar.

By Audiofly

Lämna ett svar

Liknande inlägg