Hörlurar vs Högtalare – Vad är Bäst?

headphones 4595492 1280
Föredrar du att lyssna på musik i hörlurar jämfört med högtalare?
Vad föredrar du? Ljud-och hörlursindustrin har exploderat de senaste åren. Det har skett en enorm ökning av mycket, väldigt dyra, mycket avancerade, väldigt exotiska och väldigt otroligt väldesignade hörlurar under de senaste åren.

Det är vanligt att du hittar människor som inte anser sig vara ljudentusiaster som gillar hörlurar eller åtminstone känner till dem och som kanske har en uppsättning hörlurar som är mycket dyrare än du eller jag kanske har. Innan du köper ett par hörlurar bör du ställa frågan: Är din främsta lyssningspreferens på hörlurar? Är det på grund av miljön som du bor i eller arbetar i, att du vill kunna antingen hålla ljudet borta eller hålla bullret inne så att du inte stör andra människor när du lyssnar.

Är det bättre att ha högpresterande högtalare eller en högkvalitativ uppsättning hörlurar? Svaret, som du säkert kan gissa, beror verkligen på vad du gillar.

När du lyssnar på stereohögtalare lyssnar båda öronen på både vänster och höger kanal hela tiden. Ljudet studsar mot väggarna, taket och alla andra föremål som finns i rummet. Även om det kan tyckas att detta inte är det optimala sättet att lyssna på musik, är faktum att det är så som våra öron hör alla ljud hela tiden. Det är så våra hjärnor är kopplade att höra.

Dessutom kan stereohögtalare helt enkelt producera ett bredare spektrum av frekvenser än vad hörlurar kan. Hörlurar kan ge dig solid bas, men inte på det sätt som en högtalares bas kan. Vid en viss tidpunkt kräver djup bas helt enkelt en stor drivrutin, och hörlurar kan helt enkelt inte göra det.

När du sätter på dig ett par hörlurar delas ljudet på mitten. Ett öra får bara hälften av stereoinformationen, och all denna information blandas av din hjärna. Även om detta kan ha en effekt av att musiken verkar mindre realistisk, finns det säkert fördelar om du verkligen vill lyssna på själva musiken. Hörlurar injicerar musiken precis som den matas ut i dina öron utan någon modifiering eller reflektion

Det betyder att det finns en god chans att du kan höra aspekter av musiken som du kanske aldrig lägger märke till när du lyssnar med högtalare. Dessa rum som reflekterar och mixar kanaler kan dölja något som bara hörlurar avslöjar.

Beroende på miljön du lyssnar i kan det naturligtvis ta en hög volym för att avslöja dessa detaljer och även om hörselskador är möjliga oavsett hur du lyssnar på musik är det verkligen lättare att göra, och svårare att lägga märke till, när du bär hörlurar.

I slutändan är det verkligen värt att ha kvalitetshörlurar och kvalitetshögtalare så att du kan njuta av fördelarna med båda vid olika tidpunkter.

Hörlurar kontra högtalare: Fysiska skillnader?

Hörlurar

Hörlurar är enheter som ansluts till öronen och kan bäras över öronen för att höra ljud. Det föredrar generellt fem typer av hörlurar: öppen baksida, stängd baksida, on-ear hörlurar vs over-ear hörlurar

Over-ear hörlurar

Dessa hörlurar är också kända som circum-aural hörlurar. På grund av sin design är dessa hörlurar bland de mest bekväma. Öronkåporna är mjukt vadderade och passar öronen för att säkerställa att ljudet inte kommer ut i miljön. De är inte bärbara och lite tunga.

In-ear hörlurar

In-ear hörlurar kan vara de som placeras direkt i hörselgången. Hörlurar med högtalare, dessa hörlurar har öronsnäckor av silikon som tätar föraren och hörselgången.

Dessa är fördelarna med hörlurar:

Dessa är nackdelarna med hörlurar:

  • Långvarig användning kan göra hörlurarna väldigt obekväma.
  • Hörlurarna ger ingen visceral effekt. Basen har ingen dunkande känsla.

Högtalare

En högtalare är en elektronisk enhet som omvandlar elektriska ljudsignaler till ljud. Det finns många sätt att kategorisera högtalare baserat på deras plats, användning och anslutning.

Design och placering av högtalare

Det finns fyra typer av högtalare tillgängliga när det gäller design och placering.

Stående högtalare är den mest populära typen av högtalare. Dessa högtalare är byggda med stora skåp som gör att många förare kan rymmas i dem. Ett stort antal högtalare garanterar utmärkt ljudkvalitet och basrespons.

Montera vägghögtalarna i en ram som kan fästas i taket eller väggen. De kan monteras i en ram och placeras på toppen eller väggen. Dessa högtalare är osynliga, vilket är en fantastisk sak.

Soundbars är små högtalare som levererar dynamisk ljudkvalitet. De är eleganta och kan smälta in sömlöst i din hemmabio. De är lätta att montera, så du behöver inte oroa dig för dem. Dessa fantastiska Soundbars kommer att förbättra ditt ljudsystem.

Vägg- eller takmonterade högtalare kan monteras på en vägg. Dessa högtalare kan användas i små och medelstora rum för hemmabio. Här finns många väggmonterade högtalare.

Dynamiska högtalare

Dynamiska högtalare inkluderar en eller flera diskantdrivrutiner och baselement som producerar bas- och diskantljud.

För att öka förarens effektivitet använder dessa högtalare en akustisk mikrofon. Dessa högtalare är idealiska för personer som behöver höra ljudet i stora utrymmen. Dessa högtalare använder drivrutiner som är mycket lika dynamiska högtalare. Drivrutinerna fungerar genom att skapa ljudvågor med hjälp av ett metallmembran som vibreras av en elektromagnet.

Subwooferhögtalarna har en enda drivrutin och är designade för att producera låga frekvenser. De kan användas för att förstärka eller förstärka basen i högtalare.

Elektrostatiska högtalare är membranhögtalare som har en driver och två elektriskt ledande grepp. Dessa högtalare producerar ljud när membranets yta utsätts för ett elektriskt fält.

Anslutning i högtalare

  • Trådbundna högtalare är de som kommer med en kabel.
  • Trådlösa högtalare kan eliminera besväret med att binda upp rep.
  • Bluetooth-högtalare gör att audiofiler kan njuta av ett brett utbud av anslutningar.

Volymen är en annan avgörande skillnad mellan högtalare och hörlurar. De flesta lyssnar på hörlurar eftersom det inte finns några volymsignaler. De är starkare med hörlurar än högtalare. Detta kan vara farligt.

Vi tror på att skydda din hörsel. Du kan snabbt få hörselskador från alla moderna hörlurar som är anslutna till en mobiltelefon. Det skulle hjälpa om du var försiktig med hur högt du lyssnar på dina hörlurar längre än en timme per dag. Du kan höra distorsionen i dina hörlurar, eller om du har blåst hörlurar tidigare kan du ha hörselnedsättning.

De flesta hörlurar kan spela på 100+ dB. Med utökad lyssning kan hörselskador börja vid 80dB. En omfattande lastbil som kör med 1 meters hastighet är 85dB. Du kan få omedelbar hörselskada genom att lyssna på hiphop på 100dB.

Dessa är fördelarna med högtalare:

  • Högtalare har samma viscerala inverkan som hörlurar, men de är mer påtagliga.
  • De erbjuder bättre stereobilder.
  • Högtalare kan vara mer potenta än hörlurar.

Beroende på miljön kan hörlurar och högtalare vara mer effektiva för att lyssna på musik.

Hörlurar

Du kan inte lyssna på musik på ett kafé, buss eller annan offentlig plats. Hörlurar är asociala och isolerar dig från omvärlden. Även om de trådlösa hörlurarna är tillgängliga kan det vara utmanande att flytta runt i ditt hem utan att hoppa av.
Dessutom kommer du att ha något tungt på antingen huvudet eller i öronen. Öppna hörlurar är säkrare eftersom du kan höra andra människor som skriker på dem eller bilar som tutar på gatan.

Högtalare

Högtalare låter dig slappna av, röra dig fritt och utföra fysiska uppgifter utan att behöva oroa dig för att dina hörlurar ska ramla av.

Högtalare är också bra för fester med vänner. Högtalare som har bättre stereobild och visceral stimulering gör att du kan njuta av EDM:s höga beats. Högtalare gör att du kan höra musiken i ett större utrymme och få en bättre ljudbild.

Högtalare kan skapa illusionen av ett liveband eller en artist i ditt rum. Detta är en del av deras skönhet. Även de bästa hörlurarna kan vara svårt att tro att det finns ett liveframträdande. Hörlurar kritiseras ofta för sin känsla i huvudet.

Modern design gör detta möjligt. Hörlurar med öppen baksida gör att omgivningsljud kan infiltreras. Detta omgivande brus kan blandas med musiken för att lura din hjärna att tro att du är i ett annat rum.

Det är här högtalare har en fördel.

Du skulle känna basen i magen när du tittar på en actionfilm på bio. Detta är omöjligt med hörlurar. Högtalare har en visceral påverkan, men hörlurar gör det inte. Högtalare gör att du kan känna ljudet i din kropp.

Stereobilder finns även med högtalare, vilket gör att ljudet verkar sväva i rymden. Detta är viktigt när du tittar på film, eftersom du vill uppleva scenerna och inte höra dem.

Hörlurar

Den största skillnaden mellan högtalare och hörlurar är att ljudet fördelas i hela rummet. Om du behöver sekretess är hörlurar fantastiska. Många hörlurar har brusreducering, eller på sin höjd brusreducering, så att du kan fokusera på musik eller andra uppgifter.

Många hörlurar är också designade för att placera förarna längre bort från dina öron, ibland i en vinkel som ungefär motsvarar en traditionell vinklad högtalaruppställning. Det här är ett bra sätt att förbättra ljudbilden. Även de bästa hörlurarna kan inte konkurrera med högtalare när det kommer till den känslan.

Vi rekommenderar ofta att hembaserade arbetare använder ett litet par bokhyllahögtalare för att komplettera sina högtalare. Folk kommer inte att störas av det lilla avståndet. Detta möjliggör otrolig bildåtergivning i lyssningssituationer i närområdet. Det kommer att kännas som att du tittar in i samma rum som bandet spelade in. Du kan öka ljudbilden och realismen i större rum utrustade med mer framträdande högtalare.

Hörlurar är nödvändiga om du lyssnar på komplex musik. Du kanske vill lyssna på klassisk musik på en lat eftermiddag.

Varje förare i varje öronkåpa kommer att leverera ljudet direkt till dina öron. Detta gör att du kan lyssna på musiken mer, eftersom varje ton kommer att avslöja dess intrikata detaljer. Hörlurar är fantastiska för att lyssna på musik när du reser.

Spelande

Spelhörlurar bör innehålla ett par hörlurar som har brusreducering och en mikrofon som fungerar bra.

Det är avgörande att du kan höra och förstå signalerna och kommunicera dina kommandon till andra spelare. Ett perfekt brusreducerande headset parat med en mikrofon är nödvändigt för detta ändamål.

Om du spelar ett spel som involverar att kommunicera med andra är det ingen bra idé att använda högtalare för spel. Även om du spelar andra spel kommer hörlurar att låta dig uppskatta ljudet bättre än högtalarna fullt ut. Hörlurar är det bästa valet för spel.

Vad är skillnaden mellan ett headset och hörlurar? Vilken ska du köpa?

Hörlurar har en klar fördel jämfört med de flesta högtalare genom att de är mer precisa. Även om det finns olika sätt i kvalitet mellan hörlurar och högtalare, är det lättare att designa en mindre förare nära örat, utan rumsinteraktion eller box.

Flera drivrutiner, crossovers och boxresonanser är alla högtalare som kan färga ljudet. Hörlurar är relativt enkla att använda och hantera. Många hörlurar som vi har testat är lika exakta som högtalare med jämförbara priser.

Hörlurar är ett bra alternativ om du spelar in eller har en stram budget och bryr dig om din musikkvalitet. Vissa hörlurar låter så bra att de kan överträffa alla högtalare, även avancerade.

Även om du inte kommer att ha samma fördelar som högtalare, kan vi fortfarande visa dig autentiskt audiofilt ljud om du inte har högtalare hemma eller på jobbet.

Primär skillnad

En högtalare kan användas tillsammans med ett headset för att lyssna på musik, men ett headset ger dig friheten att delta ensam.

Design och konstruktion

Drivrutinerna är en betydande skillnad mellan de två enheterna när det gäller design. Hörlurarna har färre drivrutiner än högtalare som har många drivrutiner. Varje förare måste producera ett helt mänskligt hörbart frekvensområde, eftersom hörlurar bara har en förare per öra.

Högtalare har två till tre drivrutiner i sin design för bas och mellantoner. Storleken på drivrutinen i hörlurar är mindre än den i högtalaren.

Bärbarhet

Detta är en enkel jämförelse. Hörlurar är mycket mer bärbara än högtalare och är idealiska för resor. Högtalare kräver viss ansträngning för att transportera från en plats till nästa.

När det kommer till portabilitet har hörlurar prioritet. Dessa bästa hörlurar hjälper dig att bli mer bärbar.

Visceral påverkan

Den viscerala effekten, i denna mening, hänvisar till förmågan att känna och höra ljudet. Bas kan få ditt hjärta att slå snabbare eller öka antalet gånger du blinkar.

Du känner musiken på konserter och biografer. Även om hörlurar kan ha liknande effekt är det omöjligt att känna musiken genom dem. Du kommer att känna att du blir nedsänkt i ljud. Detta är en känsla som hörlurar inte kan replikera.

Högtalare har en större visceral inverkan.

By Audiofly

Lämna ett svar

Liknande inlägg