In-Ear eller On-Ear Hörlurar: Vad är Bäst?

headphones 3085681 1280

Nuförtiden lyssnar vi på musik på smartphones mer än någonsin tidigare. Tyvärr kan inte telefonernas interna högtalare leverera det ljud vi vill ha. Dessutom lämnar de hörsnäckor som ofta följer med smartphones mycket att önska. Om du är ute efter högkvalitativt ljud är kvalitetshörlurar avgörande för att kunna njuta av musik och annat ljud vart du än går. Det är där ditt val av in-ear, on-ear, kontra over-ear hörlurar kommer in.

Det finns flera typer av hörlurar där ute att överväga, och de finns i olika storlekar och former. Beroende på din önskade ljudkvalitet och de aktiviteter du gör medan du hänger ute, vill du ha antingen in-ear eller over-ear-hörlurar. Kolla in skillnaderna mellan in-ear och over-ear stilar i vår guide så att du kan hitta de bästa hörlurarna för dig.

Låg profil med in-ear hörlurar

In-ear-hörlurar, även kända som ”öronsnäckor”och är de vanligaste hörlurarna, vilket alla som någonsin har packat upp en Apple iPhone vet. De är eleganta och subtila, vilket ger dem höga betyg för portabilitet, och de sitter snyggt i hörselgången. Vissa kommer till och med med en flexibel ”knopp” så att du kan uppnå en bekvämare passform.

Om du köper trådlösa Bluetooth-aktiverade modeller kommer andra knappast att veta att du använder hörlurar. De är också utmärkta att bära när du tränar aktivt, även om vissa modeller har en tendens att falla ut under mer ansträngande aktiviteter. Överväg att skaffa ett par som inkluderar brusreducering.

Den stora nackdelen med in-ear-hörlurar är att de har små högtalare, som inte kan producera den bästa ljudkvaliteten. Vissa av modellerna av lägre kvalitet tenderar också att släppa in mycket ljud från omvärlden. Mer än andra typer av hörlurar får du verkligen vad du betalar för med in-ear-hörlurar.

Bli helt audiofil med over-ear hörlurar

Om du vill ha den bästa dynamiken och tonen med bekvämligheten av ett par hörselkåpor behöver du ett par over-ear-hörlurar. Till stor del avsedda för studioanvändning låter ljudtekniker höra varje subtilitet eller brist i en mix. De är också riktigt bekväma hörlurar som du kan bära under längre perioder.

Over-ear-modeller är dock inte bara för proffs. Om du någonsin har försökt lyssna på Beethovens symfoni på ett tåg eller flyg, kanske du redan vet att de flesta andra typer av hörlurar inte kan fånga dynamiken från en enda fiol till en hel orkester. Du behöver over-ear-modeller för bästa möjliga lyssningsupplevelse.

Dessa hörlurar är uppenbarligen större än de andra också, så de är inte det bästa valet för en aktiv löprunda eller liknande aktivitet.

Vilken är mer bärbar?

In-ear-modeller är vanligtvis mindre och lättare, vilket underlättar portabilitet. Även när du inte njuter av musik är on-ear-hörlurar ofta lätta nog att bära runt halsen för lokal pendling. Många modeller erbjuder fodral för att skydda dem under transport för mer långväga eller konsekventa resor. En nyckelfaktor att överväga här är om hörlurarna fälls ihop eller inte för enkel transport.

Vilka har bäst batteritid?

När det kommer till on-ear vs in-ear hörlurar är on-ear ett smart val för batteritid. Alla hörlurar som erbjuder brusreducerande teknik kommer att använda mer ström och behöver oftare laddas. Om du vill vara säker på att du aldrig får slut på energi, kan du alltid välja en trådbunden modell, som inte kräver någon extra ström.

När ska du välja var och en?

Lyssnare i högre miljöer vill i allmänhet ha mer isolering. Om du är en inspelningsmusiker eller reser ofta och vill blockera externt brus, kommer du att vilja gå med on-ear-modeller. Användare som hoppas på en mer naturlig ljudbild som inte oroar sig för externt brus kommer att vilja luta sig mot on-ear-modellerna. De som letar efter lättare, mindre hörlurar kan också välja mellan in-ears. Medierna du gillar kommer också att påverka ditt val av hörlurar. Standard stereomusik översätts bra på båda typerna. Videospel förlitar sig på ledtrådar som använder öronens pinnae (yttre del). Spelare kommer att vilja ha on-ear-modeller av denna anledning.

Ljud

In-ear-hörlurar utmärker sig vanligtvis inte när det gäller ljudkvalitet. Utrustad med små drivrutiner, som förstärker musik rakt in i ditt öra, betyder deras ringa storlek att kvaliteten på ljudet som produceras är sämre än deras on-ear alternativ.

Fast det finns fortfarande in-ear-hörlurar som skapar ganska rimlig ljudkvalitet. Konstruktionen av plana magnetiska drivenheter säkerställer en bättre basrespons och motstånd mot alla typer av distorsion, vilket leder till bättre övergripande ljudkvalitet.

Brusreducering

In-ear-hörlurar är den mest effektiva typen av hörlurar när det gäller att blockera omgivande brus. För bästa resultat bör användare se till att dessa hörlurar passar väl in i hörselgången. Ett alternativ är att använda memory foam-spetsar som justerar sig i ditt öra.

Bekvämlighet

In-ear-hörlurar är det minst bekväma alternativet i jämförelsen ”on-ear vs over-ear vs in-ear hörlurar”. Eftersom de sitter inne i din hörselgång kan du börja känna lite ömhet med tiden. Om du planerar att använda hörlurar för längre lyssningssessioner är in-ear-hörlurar förmodligen inte det bästa alternativet du bör välja.

Bärbarhet

På grund av deras miniatyriserade storlek är in-ear-hörlurar mästarna när det gäller portabilitet. Stoppa dem helt enkelt i en ficka eller släng dem i en påse.

För sport

In-ear hörlurar är en klok investering för en gymentusiast. Lätt och liten i storlek, de kommer inte att störa dina atletiska aktiviteter. In-ear-hörlurar är skapade för att ge en stadig tätning och kommer sällan att falla ur dina öron när du springer eller hoppar, till skillnad från on-ear- eller over-ear-hörlurar som kan glida av dina öron under idrottsaktiviteter.

För- och nackdelar med On-Ear-hörlurar

On-ear-hörlurar täcker dina örsnibbar men täcker inte öronen helt. Dessa hörlurar är en idealisk mellanväg mellan in-ear och over-ear hörlurar.

Ljud

Med de större drivenheterna än de för in-ears producerar typiska on-ear-hörlurar ett mer varierat frekvensområde. Ljudkvaliteten är mycket beroende av designen och kostnaden för hörlurarna i fråga.

Brusreducering

Eftersom on-ear-hörlurar inte erbjuder en fullständig tätning runt örat, tar de inte bort omgivande brus lika bra som in-ear-hörlurar.

Bekvämlighet

Precis som med alla typer av hörlurar är komfort en fråga om personlig smak. Till skillnad från in-ear-hörlurar är on-ears inte designade för att passa in i ditt öra. På grund av detta kommer de inte att irritera din hörselgång. Du kan dock uppleva ömhet i örsnibben om du använder dem under längre perioder.

Bärbarhet

On-ear-hörlurar är ett perfekt alternativ om du vill njuta av högfrekvent ljudrespons utan att kompromissa med portabiliteten. Även om de är större än in-ears tar de inte upp mycket plats i fickan eller väskan. Med relativt små öronkåpor kan många on-ear-hörlurar fällas ihop för enklare transport.

För sport

Liksom in-ear-hörlurar kan on-ear-hörlurar också ge en stabil passform, när de har rätt storlek. Vad mer är eftersom on-ear-hörlurar erbjuder trådlösa funktioner, kommer det inte att vara ett problem att trassla ihop hörlurssladdar. Många on-ear-hörlurar finns ofta i svettsäkra design, vilket gör dem extremt populära på gymmet

Dilemmat

Om du vill ha ett par bra hörlurar för att lyssna på högkvalitativ musik räcker det inte med in-ear-hörlurar och dina val är over-ear eller on-ear hörlurar.

Verkligheten är att båda hörlurarna kan ge dig bra ljudkvalitet till ett rimligt pris och bärbarheten är liknande, men det finns några för- och nackdelar du vill överväga innan du köper ett nytt headset.

In-Ear hörlurar

In-ear-hörlurar sätts in i hörselgången. Du får ett par in-ear-hörlurar med praktiskt taget vilken smartphone du köper.

De kommer med ett antal olika versioner nu och är ganska vanliga. Vissa är trådlösa och erbjuder enkel anslutning, andra är gjorda för att bäras under sport så att de passar bra in i hörselgången och inte kommer ut under träning och intensiva övningar.

Fördelar

  • De är billiga – In-ear-hörlurar är vanligtvis de billigaste av de tre kategorierna. Med det sagt kommer billiga hörlurar att ge billigt ljudkvalitet. Om du vill ha riktigt bra kvalitet måste du spendera några kronor.
  • Diskret – att använda. Du kan helt enkelt stoppa in ett par, gömma tråden under din tröja och ingen skulle bli klokare när du lyssnar på musik, radio eller hinner med några poddar. Om du har en trådlös hörlur som Apple AirPods som är ganska vanliga nuförtiden, är det ännu bättre eftersom det inte finns några kablar att bråka om.
  • Bärbara – Du kan enkelt bära ett par i fickorna, väskan eller till och med i händerna och det skulle inte vara ett problem alls. De är definitivt det mest bärbara alternativet av dessa tre kategorier.

Nackdelar

  • Dålig ljudkvalitet – Den mest uppenbara negativa sidan med in-ear-hörlurar är ljudkvaliteten. Inte ens in-ear-hörlurar på högsta nivå kommer fortfarande inte att låta lika högt eller lika bra som ett par on-ear- eller over-the-ear-hörlurar. De är helt enkelt för små för att ge dig det ljuddjup och ljudkvalitet som riktiga audiofiler förväntar sig. Jag skulle inte rekommendera att använda in-ear-hörlurar för alla som vill njuta av komplex musik.
  • Obekväma under långa användningsperioder – En annan nackdel med in-ear-hörlurar är att de flesta av dem är väldigt obekväma när de används under en längre tid. Vissa par in-ears kommer att passa dig bra och vissa kanske inte, vilket gör att de faller ut ibland, vilket kan vara extremt irriterande.
By Audiofly

Lämna ett svar

Liknande inlägg