Är det Farligt att Använda Hörlurar?

headphones 3085681 1280 1

Teknik är det mest nödvändiga ont i vår tid och en sådan nödvändighet för närvarande är hörlurar/hörsnäckor. När du tar en tidig morgonpromenad, korsar gatan, går ombord på tunnelbanan, reser i en buss, smuttar på kaffe på ett café eller bara ringer på kontoret, kommer du under dagen att stöta på flera personer som lyssnar på musik eller pratar med hörlurar.

Men genom att låta dina hörlurar vara inkopplade för mycket kanske du inte stör människorna runt omkring dig, men du kan riskera att skada dig själv – om du inte använder dem på rätt sätt.

Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattade att omkring en miljard unga människor över hela världen riskerar att drabbas av hörselnedsättning på grund av de osäkra lyssnarvanorna de tränar med hörlurar.

Det primära problemet med hörlurarna är volymexponeringen som de ger öronen. Hörlurar kan producera mycket höga ljudnivåer mycket nära örat och är därför mycket farliga. Det måste dock noteras att det inte alltid handlar om hörlurarnas volym utan även den långa varaktigheten som hörlurarna används under.

Hörlurar utsätts för bakterier också eftersom de utsätts på för många platser där de förvaras. Att dela hörlurarna banar väg för överföring av dessa bakterier, vilket ytterligare inducerar skadliga effekter på öronen.

Hur skadar högljudda hörlurar dina öron?

Hörlurar producerar ljudvågor som når våra öron och får trumhinnan att vibrera. Denna vibration sprider sig till innerörat via de små benen och når snäckan som är en kammare i innerörat som är fylld med en vätska och består av tusentals små hårstrån. När denna vibration når örat vibrerar vätskan vilket gör att även hårstråna rör sig. Ju högre ljud desto starkare vibrationer och desto mer rör sig hårstråna.

Den kontinuerliga och långvariga exponeringen för hög musik gör att hårcellerna så småningom förlorar sin känslighet för vibrationer. Ibland resulterar den höga musiken också i att cellerna böjs eller viks över vilket leder till en känsla av tillfällig hörselnedsättning. Hårcellerna kan eller kanske inte återhämtar sig från dessa extrema vibrationer.

Men även när de återhämtar sig kan de oftast inte fungera normalt vilket kan orsaka permanent hörselnedsättning eller dövhet och är nästan omöjligt att återhämta sig från.

Biverkningar av att använda hörlurar

Några av de skadliga sätten på vilka hörlurar kan påverka våra öron är:

  • NIHL (Noise-Induced Hearing Loss)
  • Tinnitus
  • Hyperakusis
  • Hörselnedsättning
  • Yrsel
  • Öroninfektion
  • Överdriven öronvax
  • Smärta i öronen

Effekt på hjärnan

NIHL: Det handlar inte bara om volymen som du utsätter dina öron för genom dessa hörlurar utan också om varaktigheten som kan leda till brusinducerad hörselnedsättning (NIHL).

Tinnitus: De skadade hårcellerna i snäckan kan resultera i ett ringande, surrande eller brusande ljud i örat eller huvudet. Detta elektriska följdljud kallas tinnitus.

Hyperakusis: Mer än 50 % av de människor som lider av tinnitus är också benägna att utveckla hög känslighet för normala miljöljud. Detta tillstånd kallas hyperakusis.

Hörselnedsättning: Som nämnts ovan tenderar hög musik eller lång exponering att få hårcellerna att böjas ner för mycket och kraftigt, vars omfattning kan leda till tillfällig eller permanent hörselnedsättning.

Yrsel: Många gånger kan det ökade trycket i hörselgången på grund av högt ljud också resultera i yrsel.

Öroninfektioner: Eftersom hörlurarna är placerade direkt i hörselgången blockerar de luftpassagen vilket ökar risken för infektioner i örat. Regelbunden och långvarig användning av hörlurar ökar också tillväxten av bakterier. Dessa bakterier stannar kvar på hörlurarna och vid mer användning infekterar örat. När hörlurarna delas överförs samma bakterier från en persons öra till den andra personen, vilket utsätter personen för allvarliga öroninfektioner.

Överdriven öronvax: Om du använder hörlurarna under lång tid utvecklas också överdriven öronvax som ytterligare ökar risken för tinnitus, hörsvårigheter, öronvärk och frekventa öroninfektioner.

Smärta i öronen: Långvarig användning av hörlurar samt användning av hörlurar som är dåligt passande kan framkalla smärta som ofta även kan sträcka sig till innerörat, vilket leder till ömhet i närheten av örat, dvs. från käkarna till toppen av huvudet.

Effekt på hjärnan: De elektromagnetiska vågorna som hörlurarna genererar ger problem även för hjärnan på lång sikt. Höga decibelljudnivåer drar tillbaka isoleringen från nervfibrer som transporterar signaler från örat till hjärnan. Öroninfektioner kan också påverka hjärnan.

Man kan rädda örat från eventuella allvarliga skador genom hörlurarna genom att vara medveten om konsekvenserna och genom att göra små vaneförändringar.

Hur undviker man hörselskador från hörlurar?

Följande tips hjälper till att förhindra hörselskador från hörlurar/hörlurar:

  • Den mest grundläggande förändringen är att inte hålla volymen särskilt hög
  • Begränsa din exponering för högt ljud såväl som varaktigheten
  • Använd brusreducerande hörlurar
  • Använd en over-ear-modell för att undvika direkta ljudvibrationer till trumhinnorna samt direkt kontakt med hörselgången
  • Desinficera hörlurarna regelbundet för att förhindra ansamling av bakterier, svett och hudavfall
  • Undvik att använda hörlurar när du reser med bil, buss, tåg eller till och med promenader. Att resa i en redan bullrig kollektivtrafik ökar decibelnivån på grund av det omgivande ljudet.

Håll din hörsel säker

Sjukvårdsspecialister anser att hörselhälsa är en viktig aspekt av din allmänna hälsa. Och det är anledningen till att hörlurar utgör en hälsorisk, särskilt eftersom de brukar finnas överallt (hörlurar är verkligen lätta att få tag på).

Vad kan du göra åt det är den verkliga frågan? För att du ska kunna göra hörlurarna lite säkrare att använda har forskare lagt fram ett antal åtgärder att vidta:

Sänk volymen: 85dB är den maximala volymen som du bör lyssna på dina hörlurar på enligt Världshälsoorganisationen (60dB är den genomsnittliga volymen för en konversation för att sätta det i ett sammanhang). De flesta mobila enheter har tyvärr inte en dB-volymmätarestandard. Bestäm maxeffekten för dina hörlurar eller håll volymen på hälften eller lägre.

Volymvarningar är viktiga: De flesta mobila enheter har varningar när volymen blir farlig. Så om du använder en mobil enhet för att lyssna på musik måste du följa dessa varningar.

Ta pauser: Det är svårt att inte skruva upp volymen när du lyssnar på dina favoritlåtar. Det är förståeligt. Men du måste ta lite tid för att låta din hörsel återhämta sig. Så överväg att ge dig själv en fem minuters paus från dina hörlurar då och då. Tanken är att varje dag ge dina öron lite lägre volymtid. På samma sätt kommer att övervaka (och begränsa) hur lång tid du använder hörlurar hjälpa till att hålla måttliga volymer från att skada dina öron.

Åldersbegränsningar: Hörlurar bärs av yngre och yngre människor nuförtiden. Och det är troligtvis ett klokt drag att begränsa den tid yngre människor spenderar med hörlurar. Ju längre tid vi kan undvika skadan, desto mer tid har du innan hörselnedsättningen börjar.

Om du överhuvudtaget är orolig för din öronhälsa, kanske du vill minska den tid du spenderar på att använda dina hörlurar helt och hållet.

Smärta i örat

Om dina öronsnäckor är placerade på fel sätt eller inte har rätt storlek kan du få ont i öronen. Denna smärta kan till och med stråla ut till ditt inneröra och andra närliggande områden, såsom käken och huvudet.

De flesta öronsnäckor följer en-storlek-passar-alla-metoden medan människor har olika öronformer och storlekar. Dessutom är hörlurar vanligtvis gjorda av hård plast – ett material som kan orsaka skav på öronen, speciellt om det inte finns några kuddar. Att bära fel storlek på öronsnäckor pressar alltså denna hårda plast mot din hud och öronbrosk, vilket orsakar onödigt tryck.

Dessutom är ditt öras brosk inte utformat för att hålla dina hörsnäckor under lång tid, vilket gör att det gör ont efter några timmars användning.

Vertigo

Vertigo kännetecknas av att man känner sig yr eller ur balans. En av dess främsta orsaker är problem med innerörat, som är ansvarigt för vår känsla av balans.

Innerörat reglerar våra mekanismer för balans genom två huvudstrukturer: de halvcirkelformade kanalerna och vestibulen.

I grund och botten informerar våra inre öron vår hjärna om även de minsta huvudrörelser. Och att skada dem, som när du spelar upp ljud med höga volymer under lång tid, kan leda till förseningar eller problem med överföringen av signaler från våra öron till våra hjärnor. Alltså leder till svindel.

Låt dina öron vila

Det räcker inte att bara lyssna på en säker volym. Faktum är att Världshälsoorganisationen rekommenderar att du bara lyssnar på den rekommenderade volymen på 85 dB i upp till åtta timmar om dagen.

Dessutom, om du går över 85 dB, minskar också den tillåtna tiden för säker lyssning. Till exempel, för dina örons säkerhet, kan du bara utsättas för ljud vid 100 dB i högst 15 minuter om dagen.

För att råda bot på detta kanske du vill öva på 60-procent/60-minutersregeln. Detta låter dig veta hur högt och hur länge du ska använda dina hörsnäckor per dag. Om dina hörsnäckor har 60 procent volym kan du använda dem i högst 60 minuter på en dag.

Nu, om du går över 60 procents volym, minskar din lyssningstid också. På samma sätt, om du vill lyssna längre, se till att sänka volymen till mindre än 60 procent.

By Audiofly

Lämna ett svar

Liknande inlägg