Vad är Brusreducerande Hörlurar? Hur Fungerar de?

people 2572972 1280

Aktiv brusreducering är en teknik som har funnits ett tag nu, men fram till nyligen var den ganska dyr att implementera. Men vi ser nu att många fler hörlurar lanseras med denna teknik, och priserna faller också. Och även om själva namnet på tekniken är den största och mest uppenbara indikationen på vad det är, undrar många ofta vad termen betyder. Idag ska vi försöka förklara det, så att du kan bestämma om aktiv brusreducering är något för dig.

Som vi redan har sagt är aktiv brusreducering just det — hörlurar som dämpar bruset runt dig. Det finns dock inga hörlurar som helt kan stänga ute allt brus, men många kan minska en betydande mängd bakgrundsljud och göra saker ”tystare”, så att säga. Här ska vi utforska exakt hur brusreducering fungerar, och om det kommer att passa dig.

Vad är aktiv brusreducering?

Enkelt uttryckt är aktiv brusreducering en teknik som tar bort vissa delar av omgivande ljud. Nyckelordet här är aktivt – tekniken förnekar inte brus genom att helt enkelt försöka blockera det. Istället lyssnar den på ljudet med mikrofoner på headsetet och producerar en egen ljudvåg som effektivt tar bort det befintliga ljudet. Med detta reduceras ljudet aktivt och medvetet.

Aktiv brusreducering användes först i praktiken redan på 1950-talet, baserat på patent av Lawrence Fogel, som anses vara teknikens uppfinnare. Tekniken, som ursprungligen uppfanns och användes för flyg, hjälpte till att göra det tystare för piloter på flygplan och helikoptrar. Tekniken används också i vissa bilar för att göra kabinen tystare. Den vanligaste implementeringen av tekniken idag är dock på konsumentcentrerade hörlurar.

Hur fungerar aktiv brusreducering?

hörlurar använder aktiv brusreducering en eller flera mikrofoner för att lyssna på bärarens miljö och fånga den mest stabila ljudfrekvensen – det kan bland annat vara brummandet från en flygplansmotor, bil, maskiner eller till och med luftkonditionering. Systemet genererar sedan en ”omvänd” frekvens — det avger ett ljud med samma amplitud men med en inverterad fas till originalljudet. Detta kombineras med det första ljudet för att bilda en ny våg i en process som kallas ”interferens”, som effektivt tar bort ljudet som går in i dina öron.

Som ett resultat hör du mindre av det primära ”bruset”, och i vissa fall med bra aktiv brusreducering kan du inte höra något alls.

Det fungerar bäst med ljud som är stadiga, eftersom mikrofonerna kan ta upp och vända om dessa frekvenser. Oregelbundna ljud som röster, tutor eller annat som inte är regelbundet kommer inte att avbrytas av systemet, och du kommer fortfarande att kunna höra det. Därför är aktiv brusreducering inte detsamma som ljudisolering; det minskar helt enkelt bullret i vissa miljöer.

Förutom mikrofonen och komponenterna som används för att peka ut och generera det nya ljudet, kräver aktiv brusreducering också ett batteri för att driva systemet. Detta innebär att alla headset med aktiv brusreducering måste vara tillräckligt stora för att inkludera dessa komponenter. Eftersom trådlösa hörlurar också kräver batterier för strömförsörjning och vanligtvis kommer med mikrofoner för handsfreesamtal, är det vettigt att kombinera dessa två.

De bästa aktiva brusreducerande hörlurarna idag är faktiskt också trådlösa och möjliggör röstsamtal med en ihopparad smartphone.

Detta ökar dock storleken på komponenterna och gör alla headset med tekniken lite större och skrymmande.

Dessutom fungerar aktiv brusreducering bäst i kombination med god passiv brusisolering. Även om du får hörlurar med aktiv brusreducering, gör den minskade isoleringsnivån denna form av headset till den minst lämpade för tekniken. Men vad är skillnaden mellan aktiv och passiv brusisolering?

Aktiv brusreducering kontra passiv brusisolering

Medan aktiv brusreducering använder en aktiv metod för att reducera ljud, är ett annat sätt att göra det passivt. Passiv brusisolering använder lager och stoppning för att blockera ljud, och är det enklaste sättet att minska brus. På hörlurar fungerar konceptet på samma sätt som att bara bära hörselkåpor eller öronproppar. Detta kan dock bara blockera en del ljud, medan höga ljud fortfarande kommer att krypa igenom till dina öron. Ändå är det det enklaste och minst komplicerade sättet att göra saker på – ett par väl vadderade over-ear-hörlurar kommer att helt täcka dina öron och avsevärt minska buller utifrån.

Det är värt att notera här att aktiv brusreducering fungerar bäst i kombination med passiv brusisolering, även om de två metoderna är olika i sina tillvägagångssätt. Där brusisolering minskar mängden ljud som kommer in, fångar aktiv brusreducering de surrande ljuden och filtrerar bort dem också. Resultatet är en lyssningsupplevelse som är betydligt tystare än att lämna öronen öppna.

Brusisolering är bäst på over-ear-hörlurar, men kan vara effektiv även med on-ear-hörlurar och hörlurar. Öronproppar och skumvaddering kan användas för att förbättra isoleringen med hörlurar.

Fördelar med aktiv brusreducering

Den största och mest uppenbara fördelen är tystnaden — aktiv brusreducering minskar ljudet och gör det lättare att koncentrera sig, sova eller bara varva ner efter en lång dag. Men när den används när du lyssnar på musik eller tittar på videor på en skärm, kan den också erbjuda en upplevd förbättring av ljudkvaliteten och tillåta sång eller dialog att höras tydligare även vid relativt lägre volymer.

De största fördelarna kan höras i vissa scenarier, till exempel på flygplan. Ett flygplans högljudda, surrande filtreras ofta helt bort av ett par bra brusreducerande hörlurar, vilket gör det lättare att sova i den annars bullriga, ljusa och obehagliga miljön i en flygplanskabin. Du kan också använda den på pendlingar, på kontoret eller var som helst där det är lite bullrigt.

Nackdelar med aktiv brusreducering

Även om fördelarna är ganska uppenbara är nackdelarna mindre enkla. Den största av dessa är en faktisk minskning av ljudkvaliteten, som kanske inte uppfattas och till och med kan misstas för bättre ljud på grund av minskningen av störningar i omgivande ljud. Den extra ljudvågen kan dock störa det vanliga ljudet som spelas i hörlurarna, och faktiskt ha en skadlig effekt på ljudkvaliteten. Ljudet som spelas är inte helt rent som ett resultat av tillägget av den omvända vågen.

Andra nackdelar inkluderar den högre kostnaden för systemet, på grund av behovet av ytterligare komponenter. Hörlurar med aktiv brusreducering är ofta dyrare än likvärdiga trådlösa hörlurar, och denna prispåslag sätter ofta aktiv brusreducering utom räckhåll för många köpare. Dessutom kräver systemet ström för att köras, och du måste hålla dina brusreducerande hörlurar laddade för att använda funktionen. Alla dessa komponenter gör också hörlurarna större och skrymmande.

Trots terminologin kan aktiva brusreducerande hörlurar inte stänga av allt ljud, och allt ljud som inte är stabilt kommer att förbli opåverkat. Röster, användning av verktyg, trafikljud och nästan allt som inte kan klassas som ett brum kommer fortfarande att gå igenom till dina öron. Och slutligen, även på bra aktiva brusreducerande hörlurar, resulterar ett påslag av systemet i en sorts ”vakuum”-effekt. Även om detta är normalt för tekniken, kan nivån av tystnad vara oroande och obekväm för många. Men med tiden tenderar användare att vänja sig vid denna vakuumeffekt.

Ska du köpa brusreducerande hörlurar?

Användbarheten av aktiva brusreducerande hörlurar beror till stor del på vad du tänker göra med dina hörlurar och var du tänker använda dem. Om du lyssnar mest inomhus eller i relativt tysta miljöer kommer brusreducerande hörlurar inte att göra någon större skillnad för dig. Även om du lyssnar på ljud i bullriga miljöer, är brusreducering bara verkligt effektiv i vissa situationer.

Frekventa flygare och pendlare kommer sannolikt att gynnas mest av aktiva brusreducerande hörlurar. Tekniken fungerar mest effektivt med brummandet av en flygplansmotor eller väsandet av luft på ett öppet pendeltåg eller buss. Dessutom kan dessa hörlurar hjälpa dig att koncentrera dig eller sova i dessa miljöer, men oförmågan att stänga av allt ljud gör att du inte kommer att se någon nämnvärd skillnad mot vad bra passiv brusisolering ger.

Hur dämpar hörlurar buller utifrån?

Dina hörlurar tar bort omgivande brus genom att använda ett trick som kallas ”fasinversion” för att skapa ”anti-brus”. Konceptet är enkelt, men det är svårt att få rätt.

Om du skulle ta två identiska vågor och ställa dem i linje med varandra, matcha topparna och dalarna, sägs de två vågorna vara ”i-fas”, vilket när de summeras resulterar i en ännu större våg (högre ljud). Men vad händer om du fördröjer en av vågorna med exakt en halv våglängd och matchar dalarna med topparna?

De två vågorna sägs sedan vara ”ur fas” och subtrahera från varandra eftersom de positiva trycken från en våg verkar mot negativa tryck från den andra, och vice versa. Se det som att försöka lägga till en och subtrahera en. Du har bara noll kvar. Detta är den grundläggande fysiken bakom brusreducering, men hur används det i dina hörlurar?

Använder brusreducering mikrofoner?

För att skapa anti-brus måste hörlurarna ständigt övervaka och lyssna på omgivande brus med hjälp av små inbyggda mikrofoner. De ”lyssnar” på det omgivande bruset runt dig, och sedan tar den inbyggda elektroniken det därifrån. Förutom din musik skapar hörlurarna ljud som är precis motsatt den ljudvågen för att ta bort det så att allt du bör höra är musiken som kommer från dina hörlurar – och inte något som händer utanför.

Naturligtvis är allt detta teoretiskt. I praktiken är brusreducering svårt att göra, och långt ifrån perfekt. Konstanta ljud som det låga surret från jetmotorer på flygplan är lättare för hörlurar att känna igen och avbryta jämfört med plötsliga, slumpmässiga ljud som att människor pratar.

Även om fysiken förblir densamma, är vissa företag bättre på aktiv brusreducering än andra. Men nu när du vet hur det fungerar kan du välja det par som passar dig.

Kan brusreducerande hörlurar orsaka yrsel?

Ett fåtal lyssnare har rapporterat känsla av yrsel och desorientering när de använder brusreducerande hörlurar. I vissa fall är huvudvärk och illamående också närvarande – men i de flesta fall beror det på att något annat utlösts av ANC, inte tvärtom. ANC på egen hand borde inte kunna vara den enda orsaken till dessa problem.

En teori är att brusreducerande teknologi kan generera extremt lågfrekventa vibrationer som stimulerar balansreceptorer kopplade till våra örons stereocilier, våra hörselhårceller. Vad som sedan händer är att dessa receptorer felaktigt kommunicerar till hjärnan att huvudet rör sig, trots att ens ögon är fixerade. Blandade meddelanden som detta kan lura hjärnan att tro att den upplever rörelse och därmed yrsel.

En lösning på detta för måttligt påverkade lyssnare är att minska ANC-intensiteten. Detta kan ofta göras i många appar för hörlurar. En annan lösning är att köpa ett par brusreducerande hörlurar som inte är i toppen av klassen. Den suboptimala ANC kan vara frustrerande eller nedslående för dem som inte lider av biverkningar, men det kan visa sig vara helt rätt för dig. Den slutliga lösningen är att avstå från aktiv brusreducering helt, vilket inte är det bästa alternativet för frekventa flygare men kanske det mest bekväma.

By Audiofly

Lämna ett svar

Liknande inlägg