Är det Farligt att Sova med Hörlurar? Allt du Bör Veta!

girl 3231703 1280

Hörlurar och hörsnäckor tenderar att användas omväxlande, när sanningen är, de är inte samma sak. Hörlurar och hörsnäckor betyder annorlunda saker. Ändå är de alla vana vid att lyssna på musik eller något annat ljud medan de är anslutna till en primär enhet antingen via sladdar eller Bluetooth. Hörlurar är band som går över ditt huvud och har vadderade högtalare placerade rakt över öronen.

Hörlurar är oftast anslutna till din enhet medan du lyssnar medan hörlurar är lindade runt örat och är anslutna via Bluetooth såväl som kablar. Hörsnäckor är generellt billigare och inte lika avancerade som hörlurar är. De är bättre för lätt användning och låter dig fortfarande höra vad som händer runt omkring dig. Eftersom öronsnäckor är en enda storlek som passar alla kanske de inte passar perfekt i ditt öra.

Hörlurar är lite lyxigare än hörsnäckor. De kommer med kuddar och i en mängd olika storlekar som passar bättre i örat. Det kan vara lätt obehag om du inte har fått rätt storlek eller om tråden är obekvämt placerad. Hörlurar tenderar att vara dyrare än hörsnäckor, med bättre ljud- och ljuddämpande funktioner.

Efter en stressig dag har de flesta svårt att somna. Att sova med hörlurar på har blivit ett vanligt sätt att trimma av en lång dag. Har du någonsin frågat dig själv, är det säkert att sova med hörlurar eller öronsnäckor på?

Även om det inte är något fel med att använda hörlurar för att varva ner innan du lägger dig, kan det innebära många bekymmer att sova med dem på. Det finns dock flera sätt att säkert bära hörlurar i sängen för att hjälpa dig att slappna av och somna snabbare.

Är det säkert att sova med hörlurar eller hörsnäckor på?

Att somna med hörlurar eller öronsnäckor på kan vara säkert när det används på rätt sätt. Även om skador relaterade till att somna med hörlurar eller öronsnäckor är ovanliga, bör du känna till riskerna kontra fördelarna. Här är några sätt att sova med hörlurar eller öronsnäckor kan skada din hälsa eller gynna din sömn.

Risker med att sova med hörlurar på

När du somnar med hörlurar riskerar du att drabbas av hörselnedsättning, påverkat öronvax, kvävningsrisk och strypning från kablar nära halsen när du vrider och vänder dig på natten.

Hörselnedsättning – Bullerinducerad hörselnedsättning kan uppstå om du använder hörlurar under en längre tid eller spelar musik högt. Hörsnäckor utgör en ännu större risk eftersom de spelar ljud direkt in i din hörselgång. Alltför höga ljud kan spränga trumhinnorna, vilket leder till hörselnedsättning.

Påverkat öronvax – In-ear-hörlurar och öronsnäckor kan öka uppbyggnaden av öronvax vid överdriven användning. Eftersom våra öron naturligt rengör sig själva, kan hörlurar fånga in öronvax som våra öron annars skulle stöta ut. När för mycket öronvax samlas i dina öron kan det påverkas. Påverkat öronvax kan resultera i öronvärk, ringningar i öronen och hörselnedsättning.

Kvävningsrisk – Små föremål som hörsnäckor kan utgöra en kvävningsrisk när du somnar. Du kan av misstag svälja trådlösa öronsnäckor eller in-ear-hörlurar medan du sover. Eftersom trådlösa hörsnäckor är små och utformade för att passa in i en hörselgång, kan de falla in i din mun och fastna i matstrupen när du sover.

Strypningsrisk – Hörlurar med sladd kan lindas runt halsen medan du sover. Om du slänger och vänder dig på natten kan långa hörlurskablar trassla sig och lindas runt halsen, blockera eller kraftigt begränsa dina luftvägar.

Du kan lida av ett tillstånd som kallas ”Otitis Externa”: Enligt vårdpersonal är Otitis Externa ”ett tillstånd som orsakar inflammation (rodnad och svullnad) i den yttre hörselgången, som är röret mellan det yttre örat och trumhinnan.”. Hur orsakar hörlurar det? Tja, det är mycket mer sannolikt att det händer om du bär öronsnäckor. Men i huvudsak gnuggar hörsnäckorna mot insidan av örat, vilket orsakar en ansamling av vätska. Detta orsakar också inflammation, vilket kan orsaka en del smärtsam svullnad och irritation.

Är det säkert att sova med Bluetooth-hörlurar?

Det går faktiskt en hel del vilda rykten om Bluetooth-hörlurar!

Å ena sidan har de inga sladdar… så hotet att bli strypt i sömnen är inte närvarande.

Men människor oroar sig också för strålning. Men finns det verkligen något att oroa sig för?

Orsakar Bluetooth-hörlurar cancer?

Det här är faktiskt en riktigt intressant fråga.

Och även om det är en halvkomplicerad fråga, är det korta svaret att du egentligen inte har något att oroa dig för … åtminstone inte mer att oroa dig för än vad du har med någon annan elektronisk enhet.

För det första, det finns egentligen inget särskilt skadligt med Bluetooth-strålning. Det är inte värre än strålningen du får från nästan vilken annan elektronisk enhet som helst.

Och även om det har gjorts några studier på ämnet, finns det fortfarande inga verkliga, avgörande bevis för att några bluetooth-headset som för närvarande finns på marknaden faktiskt är ”farliga” ur strålningssynpunkt.

American Cancer Society säger till och med detta om RF-vågorna som mobiltelefoner avger:

”noterat ovan har RF-vågorna som avges av mobiltelefoner inte tillräckligt med energi för att skada DNA direkt eller för att värma kroppsvävnader. På grund av detta är det inte klart hur mobiltelefoner kan orsaka cancer. De flesta studier som gjorts i labbet har stött tanken att RF-vågor inte orsakar DNA-skador.”

I slutet av dagen vet forskarna fortfarande helt enkelt inte allt som finns att veta om strålning, radiovågor och vilken roll de kan spela (om någon) för att orsaka cancer.

Men just nu verkar det inte finnas några övertygande bevis för att Bluetooth-tekniken är skyldig till någon form av ”strålningsfara”.

Fördelar med att sova med hörlurar på

Nu när du vet riskerna med att sova med hörlurar, låt oss gå igenom några av fördelarna. Det finns många fördelaktiga skäl till att vilja sova med hörlurar på. Hörlurar hjälper dig att somna snabbt, dämpa ljudet och hjälpa dig att koppla av efter en stressig dag.

Somna snabbare – Hörlurar har inga skärmar som TV eller andra enheter som producerar blått ljus, minskar melatonin och stör din sömn. Att lyssna på dina favoritlåtar, ljudbok eller podcast med låg volym kan hjälpa dig att glida iväg mycket snabbare än att titta på din favoritserie, film eller YouTube-kanal på TV eller mobil enhet.

Brusreducering – Om du har svårt att somna på natten på grund av höga ljud kan brusreducerande hörlurar hjälpa. Dessa hörlurar fångar omgivningsljud från utsidan och neutraliserar dem sedan innan du hör dem på insidan. Att lyssna på musik med brusreducerande hörlurar kan bidra till att minska ljud utifrån från grannar och närliggande trafik så att du kan sova mer avkopplande.

Avkoppling – Att lyssna på vitt brus, naturljud och avkopplande musik i dina hörlurar kan hjälpa dig att somna snabbare och sova längre. Fördelarna med att lyssna på avslappnande musik medan du sover är baserade på bevis. En studie fann att 45 minuters avkopplande musik förbättrade sömnkvaliteten för vuxna före läggdags. När du använder hörlurar för att somna, hitta en volym som är lugnande och lugn.

Hur man sover bekvämt med hörlurar på

Det är svårt att ligga i sängen med hörlurar oavsett om du sover på rygg, sida eller mage. Att hitta en position som gör att dina hörlurar eller öronsnäckor inte trycks smärtsamt mot dina öron kan vara utmanande. Visst, du kan sova på rygg, men den ställningen kan vara obekväm om du vill titta på tv eller sova på sidan. Svaret är inte att hitta den bästa sovställningen utan att använda rätt hörlurar eller kudde.

Bär ett sömnsäkert hörlursband

Som vi nämnde ovan finns det hörlursprodukter som hjälper dig att lyssna på musik medan du sover… men även Voerou Wireless Headband-hörlurar är inte det enda alternativet! Shoppa runt och hitta ett alternativ som fungerar för dig.

Sätt din musik på stereon

Om du inte hittar ett bra alternativ kanske du inte har något annat val än att sätta din musik på ett stereosystem och lyssna på det på det sättet.

Men samtidigt kräver detta också att du har någon form av stereoanläggning i närheten.

För sovrum eller sovplatser som inte är utrustade med högtalare kan du alltid använda din telefon.

Lyssna på musik på din telefon medan du sover

Att lyssna på musik på din smartphone är inte bara ett ”bärbart” alternativ, utan det är också ett mycket skonsamt.

Musik som spelas på telefonens inbyggda högtalare kommer inte att ha ett högkvalitativt, dynamiskt ljud… men det kommer att vara mjukt, kan kontrolleras, skadar inte dina hörselgångar och ger dig möjlighet att komma åt ganska mycket musik, ljudspår, sömnlandskap eller meditationer som du kanske vill ha.

Finns det hörlurar för att sova?

Det finns faktiskt hörlurar som är speciellt utformade för att sova i. De glider på bekvämt, som ett sportpannband. De är löst sittande, så ingen fara för strypning eller avstängning av cirkulationen.

De är också trådlösa och utrustade med Bluetooth-teknik, så du behöver inte hantera sladdar eller liknande.

Och kanske bäst av allt, de levererar kvalitetsljud utan att du behöver sticka in någon form av hörsnäcka i hörselgången.

Försiktighetsåtgärder att vidta när du sover med hörlurar eller öronsnäckor

När du väl känner till de potentiella riskerna med att bära hörlurar eller öronsnäckor i sängen kan du lära dig hur du vidtar försiktighetsåtgärder för att undvika dem. Och dessa bör innehålla:

  • Spela inte musiken/ljudet för högt
  • Skaffa bekväma hörlurar så att de inte stör din sömn
  • Gå trådlöst för att undvika att sladdar stör din sömn
  • Välj ett par med en stödjande app som tonar ditt ljud så att du inte missar några nödsituationer
By Audiofly

Lämna ett svar

Liknande inlägg