Kan man Köra Bil med Hörlurar? Vad du Bör Tänka På

automotive 1866521 1280

Att köra medan du lyssnar på musik är en vanlig praxis för många förare. Vissa förare använder öronsnäckor, headset eller hörlurar för att ta emot samtal eller lyssna på musik medan de kör. Denna praxis är en bilsäkerhetsrisk eftersom den distraherar ditt fokus på vägen och begränsar din förmåga att vara medveten om vad som händer runt omkring dig.

Är det olagligt att använda hörlurar när man kör?

Det är lagligt att köra medan du använder hörlurar men det är inte lagligt att hålla i en mobiltelefon, även om du inte använder den.

Att köra med hörlurar kan vara farligt

Även om det är lagligt att använda hörlurar när du kör, bör du fortfarande betrakta det som en farlig praxis. Även om vissa kanske hävdar att det att använda hörlurar liknar att lyssna på musik eller ta telefonsamtal via bilhögtalare, är det inte riktigt sant.

Att lyssna på musik eller telefonsamtal via bilens högtalarsystem överväldigar inte närliggande ljud. Å andra sidan, när du kopplar in hörlurar i öronen avbryts buller utifrån, hindrar din medvetenhet och tar tankarna från vägen.

Det skulle till exempel vara utmanande att höra en siren om du har headsetet på och musiken är påslagen, vilket innebär att du kan kollidera med eller hindra ett utryckningsfordon. Det är också osannolikt att du hör ett alarmerande tut från en närliggande bil, vilket ökar risken för att bli inblandad i en bilolycka.

När en förare har hörlurar på sig kanske de inte kan höra biltutan från ett annat fordon, nödsirener, larm för övergångsställen eller korsande järnvägsarmar. Minskningen av medvetenhet och begränsad hörsel kan göra att en förare orsakar en olycka som allvarligt skadar en annan oskyldig förare.

Att bära hörlurar under körning kan intensifiera en persons sensoriska deprivation och kognitionsdistraktionsnivå. Distraherade körlagar inte har hållit jämna steg med den föränderliga tekniken och många förare har ingen aning om vad som är lagligt eller olagligt när det gäller att bära hörlurar när de kör ett fordon. Distraktion orsakad av användning av elektroniska enheter, oavsett om det är hörlurar eller en mobiltelefon, har bedömts som ”ouppmärksam blindhet”.

Några få statistik att notera när det kommer till farorna med att köra med hörlurar, är att 1 av 10 dödliga bilolyckor i USA innebär någon form av distraktion. En nyligen genomförd studie visade att cirka åtta personer dödas varje dag av distraherad körning, och sex av dessa åtta är tonåringar. År 2012 fann en undersökning att användning av bärbara musikspelare är en av de ”vanligast utförda potentiellt distraherande beteenden under körning.” Och 2013 uppskattade National Highway Traffic Safety Administration att distraherad körning var en faktor i 18 % av alla olyckor som resulterade i en skada.

Varför är det farligt att använda hörlurar när man kör?

Det är farligt att använda hörlurar när du kör eftersom det kan leda till att du distraheras från din omgivning och kan orsaka en olycka.

Till exempel är det mer sannolikt att du hör sirenen från ett utryckningsfordon innan du ser det försöka passera dig i trafiken.

Dessutom kommer dina reaktioner sannolikt att bli försenade eftersom din hörsel skulle behöva ändras för att höra externa ljud och du kan bli distraherad genom att ta bort hörlurarna från öronen om du skulle behöva det.

Främst är det viktigt att kunna höra tutor, polissirener och fler liknande ljud när du sitter bakom ratten. Tänk på varje gång någon av misstag drev in i ett annat körfält framför dig och du tutade. Föreställ dig nu att den personen inte hörde dig och bara fortsatte att gå rakt in på sidan av ditt fordon. Det är bara ett farligt scenario som kan inträffa eftersom en förare bär hörlurar.

.

By Audiofly

Lämna ett svar

Liknande inlägg