Är Trådlösa Hörlurar Farliga?

pexels soulful pizza 3780681

Vi får många frågor om EMF och cancer, och en av dem är, är Bluetooth-hörlurar säkra? Och mer specifikt vill vissa människor veta om AirPods är farliga. Så vilka är hälsoriskerna med Bluetooth? Kan det verkligen skada dig att lyssna på din favoritmusik?

Den grundläggande vetenskapen om Bluetooth-enheter

Innan vi diskuterar något annat är det viktigt att veta exakt vad det är som slår larm hos så många med tanke på din favorit trådlösa teknik. När det kommer till debatten om farorna med Bluetooth kommer du att höra termen ”elektromagnetisk strålning” dyka upp.

Så vad är elektromagnetisk strålning? EMR, som det annars kallas, är strålning med samtidigt varierande elektriska och magnetiska fält. Denna typ av strålning inkluderar radiovågor, mikrovågor, infrarött ljus, synligt ljus, ultraviolett ljus, röntgenstrålar och gammastrålar. De kan avges från naturliga, såväl som syntetiska, föremål.

Enkelt uttryckt är EMR ett osynligt energiområde. Det sänds ut i form av vågor som skiljer sig i energi beroende på dess frekvens. Dina Bluetooth-hörlurar använder också denna energi för att ge dig en trådlös upplevelse.

Icke-joniserande EMR: Det finns runt omkring dig

Om vi ​​går in på detaljerna använder dina trådlösa hörlurar icke-joniserande EMR. Denna typ av strålning har låg frekvens och anses generellt inte ha någon allvarlig inverkan på människors hälsa.

Dina Bluetooth-enheter som trådlösa högtalare, mobiltelefoner, Wi-Fi-nätverk och mer är källor till icke-joniserande EMR. Om du precis stoppat en påse popcorn i mikrovågsugnen måste du också tacka denna lågfrekventa strålning för det. Även sjukhus förlitar sig på denna strålning för sina MRI-skanningar.

Är Bluetooth-hörlurar säkra?

Trådlösa hörlurar, som AirPods, är en annan källa till EMF.

Trådlösa hörlurar, som Apple AirPods och liknande produkter, fungerar med Bluetooth.

Bluetooth är en teknik som avger en typ av EMF-strålning som är väldigt lik den som kommer ut ur din mobiltelefon. Och dessa trådlösa Bluetooth-headset är designade för att placeras i ditt öra, direkt intill din hjärna.

Så Bluetooth-headset utsätter din hjärna för dessa skadliga EMF-strålar.

Bluetooth-enheter som trådlösa headset, handsfree-enheter eller till och med trådlösa hörsnäckor kan utsätta dig för EMF-strålning.

Det här är samma typ av strålning som din mobiltelefon avger – som Världshälsoorganisationen listar som cancerframkallande klass 2B och som regeringar, som delstaten Kalifornien, varnar dig för att hålla dig borta från huvudet.

Men är inte Bluetooth-strålning minimal?

Ännu en vettig fråga, och en som är värd att ta upp.

Jämfört med en vanlig mobiltelefon kan mängden strålning som avges av Bluetooth-hörlurar vara betydligt mindre.

Som sagt, inte alla Bluetooth-enheter är skapade lika. Det finns faktiskt tre olika typer av Bluetooth-sändare, var och en med sin egen effektnivå.

  • Klass 1-sändare — sänder med en effekt på 100 mW (milliwatt)
  • Klass 2-sändare — sänder med en effekt på 2,5 mW
  • Klass 3-sändare — sänder med en effekt på 1 mW

Som du kan se avger klass 3-sändare den lägsta nivån av EMF-effektemissioner och erbjuder det lägsta utbudet av enhetsanslutning. Och klass 1 matar ut den högsta mängden ström och erbjuder det maximala anslutningsområdet. Klass 2 sitter i mitten.

Apples andra generation av AirPods faller under Bluetooth Class 1 – vilket innebär att de ger dig ett bättre utbud av anslutningar till priset av mer kraft (vilket i sin tur är lika med högre strålning).

Så bland Bluetooth-enheter avger Apples AirPods den högsta EMF-strålningen med den högsta mängden kraft.

Faktum är att en rapport som hittade handsfree-kit kanaliserar tre gånger stråldosen in i skallen jämfört med en mobiltelefon!

Vad säger forskningen om EMR?

Forskare har motsägelsefulla åsikter om effekten av elektromagnetiska frekvenser (EMF) på människors hälsa.

Med tanke på den utbredda naturen hos elektromagnetisk strålning utsätts människor ständigt för mer än en källa vid varje given tidpunkt. Vidare är de flesta studier baserade på cellkulturer och djurforskning, eller baseras på epidemiologisk forskning och observation.

Även om studier om effekterna av icke-joniserande elektromagnetiska fält, EMF, är användbara, kan data inte verkligen extrapoleras till direkt mänsklig tillämpning.

Är AirPods säkra?

Apples AirPods är vida kända och ägs av många. Dessa öronproppar har en verkligt trådlös design som har varit ikonisk sedan de började. Men till skillnad från sladdade Bluetooth-hörlurar har AirPods sina sändare placerade direkt i ditt öra.

Problemet med True Wireless-öronsnäckor som placerar sina sändare direkt i ditt öra, eller extremt nära det, är den direkta exponeringen för strålningen. En petition från 2019 undertecknad av över 250 forskare hävdade att EMF-strålning har effekter som ökad cancerrisk, neurologiska störningar och genetiska störningar, bland andra negativa effekter, baserat på studier.

Världshälsoorganisationens internationella byrå för cancerforskning (IARC) har betraktat radiofrekvent strålning från trådlösa enheter som ett potentiellt cancerframkallande ämne för människor sedan 2011. Professor i biokemi vid University of Colorado, Jerry Phillips, förklarar att placeringen i örat resulterar i höga -nivåexponering av vävnader för EMR. Han var också en av de 250 forskare som begärde förbättrade riktlinjer för trådlösa enheter.

Ett varningens ord om strålning

Även om dina favorit AirPods eller tränings Bluetooth-hörlurar sannolikt inte kommer att orsaka dig någon allvarlig skada, rekommenderar vi ändå att du vidtar några försiktighetsåtgärder.

Även om den icke-joniserande strålningen från dina Bluetooth-hörlurar inte är lika kraftfull som mobiltelefonstrålning, rekommenderar vi att du undviker att använda dem under långa perioder. Med tanke på hur nära sändarna tenderar att vara din hjärna, kommer en begränsning av användningen att bidra till att minska potentiella hälsorisker som uppvärmda vävnader.

Dessutom måste forskare fortfarande undersöka effekterna av icke-joniserande EMR på små barn och vuxna. De flesta studier fokuserar på vuxna som tenderar att ha relativt begränsad exponering för flera trådlösa enheter samtidigt. Dessutom är det inte alltid möjligt att extrapolera resultat från djurforskning till tillämpliga observationer hos människor.

Det handlar inte bara om strålning

Strålning är bara en av de många bekymmer du kan ha med trådlösa hörlurar. Men hörlurar, oavsett om de är trådbundna eller trådlösa, har också potentiella negativa hälsoeffekter förutom strålningen.

Långvarig användning av in-ear eller till och med over-the-ear hörlurar kan leda till att du lider av följande hälsoproblem.

Bullerinducerad hörselnedsättning

Om du har njutit av din musik på högsta volym, kan den njutningen komma att kosta dig din hörsel. Ljud i örat passerar genom hårcellernas vibrationer. När volymen är för hög stressar det dessa celler och orsakar tillfällig hörselnedsättning.

Långvarig användning av hörlurar med hög volym, särskilt in-ear hörlurar i hörselgången och närmare trumhinnan, kan leda till permanent hörselnedsättning. Bullerinducerad hörselnedsättning är ett växande problem bland ungdomar och unga vuxna.

Tinnitus och hyperakusis

Skador på dina hårceller i snäckan kan orsaka ringningar, surrande, väsande eller visslande i örat eller huvudet. Detta kallas tinnitus och beror på exponering för högt ljud. Detta kan också resultera i utveckling av hög känslighet för vardagliga ljud, vilket orsakar hyperakusis.

Öroninfektioner och öronvax

Ett annat problem med in-ear-hörlurar som AirPods är ökningen av risken för öroninfektioner. Vissa design skapar en tätning runt hörselgången som förbättrar lyssningsupplevelsen samtidigt som den blockerar luftens passage. Den instängda luften skapar en fuktig miljö som är perfekt för bakterier och bakterier att växa i, vilket resulterar i öroninfektioner.

Tätningsdesignen resulterar också i ökad vaxproduktion vid långvarigt slitage. Att dela hörlurar är också en annan orsak till infektioner. Eftersom delning leder till överföring av bakterier och andra främmande partiklar, rengör alltid dina hörlurar innan du delar.

Ökat tryck i hörselgången

In-ear designen orsakar också en ökning av lufttrycket i örat på grund av det höga ljudet. Denna uppbyggnad kan leda till yrsel och huvudvärk. Om det inte tas om hand kan det leda till svindel. Fortsatt användning av in-ear-hörlurar tillsammans med högt ljud kan orsaka permanent skada på trumhinnan.

Brist på fokus

Dina aktiva brusreducerande in-ear-hörlurar låter dig koppla från världen omkring dig. Men de kan också göra dig mindre medveten om din omgivning, vilket kan vara problematiskt i områden där du behöver vara uppmärksam.

Öronsmärta

Att bära dina hörlurar under långa perioder kan också leda till öronvärk. Även med utbytbara silikonspetsar kan hörlurar vara obekväma att ha på sig under långa perioder. Med Bluetooth-headset fördelas trycket över pannbandet, men tyngden på prylen kan fortfarande leda till en obekväm passform.

Tips om hur du undviker farorna med trådlösa hörlurar

Lägg undan: Undvik långvarig användning!

Detta är ett uppenbart faktum. Som du har sett tidigare i det här inlägget är en av de primära faktorerna som bidrar till den negativa effekten av trådlösa hörlurar långvarig användning. Försök att minimera ditt beroende av trådlösa hörlurar när det är möjligt.

Ge dina öron en paus

Det rekommenderas att du inte använder dina hörlurar i mer än 30 minuter åt gången. Du kan också välja hörlurar med öronkåpor om du vill använda dem under långa perioder. Dessa är ett bättre alternativ eftersom de, till skillnad från in-ear-hörlurarna, inte är nära dina trumhinnor.

Minska volymen

Den här är en självklarhet . Håll volymen på dina hörlurar till högst 70 till 80 decibel för att undvika att skada dina öron. Som du har lärt dig kan hög volym orsaka många hälsoproblem, av vilka några kanske inte är reversibla.

Hur trådlösa hörlurar avger strålning

Det finns absolut ingen diskussion om huruvida trådlösa hörlurar avger strålning eller inte. Om du läser din produktmanual hittar du en FCC-friskrivningsklausul och förmodligen vilka frekvenser de verkar inom.

Det som diskuteras är om den strålningen är skadlig för kroppen eller inte.
Många undersökningar pekar på slutsatsen att Bluetooth-produkter avger elektromagnetiska fält (EMF) vars strålning potentiellt kan orsaka hälsoproblem.

Det beror på att Bluetooth-teknik sänder ut icke-joniserande elektromagnetiska fält inom radiofrekvensområdet.

Det frekvensområdet är detsamma som mobiltelefoner.

Strålningen (eller mängden energi som sänds ut) är dock mindre än mobiltelefoner eftersom de ihopparade enheterna kommunicerar bara några meter från varandra i motsats till ett mobiltorn som är mil bort.

Men frekvenserna är desamma, och det är själva frekvenserna som studeras mer och mer som skadliga för människokroppen.

En anledning till att jag är särskilt oroad över hörlurar är att de bokstavligen sitter i eller på öronen.

Det betyder att all strålning som sänds ut har en direkt väg till din hjärnvävnad.

För det mesta när människor bär hörlurar gör de det i timmar åt gången. Så är exponeringen är inte bara supernära, den är kontinuerlig över en lång tidsperiod.

Är trådlösa hörlurar farliga? En titt på forskningen

Låt oss undersöka dessa två riskfaktorer ytterligare – placering (i örat) och varaktighet (bärs flera timmar i sträck).

Jag nämnde hur trådlösa hörsnäckor tillåter EMF-strålning att nå din hjärna direkt från hörselgången.

Detta är extremt viktigt eftersom hörselgången inte är vilken del av ditt huvud som helst – det är den del där det inte finns någon skalle som skyddar din hjärna.

Och så, trots att den avger en lägre nivå av strålning än mobiltelefoner, kan hjärnan absorbera större mängder på grund av öronsnäckans placering.

Mer än så, att använda trådlösa hörlurar ökar den totala kumulativa EMF-exponeringen du får från mobilenheter och andra typer av teknik.

Observera att när du ansluter dina Bluetooth-hörlurar till en enhet, avger den enheten mer strålning än normalt för att fungera.

I slutändan blir trådlösa hörlurar ytterligare en källa till skadlig strålning på grund av långvarig användning och den kumulativa EMF som de producerar med andra enheter.

Vad händer då om vi kontinuerligt använder trådlösa hörlurar som avger EMF?

Här är några av de potentiella riskerna:

Forskning utförd 2018 fann att radiofrekvent strålning från 2G- och 3G-mobiltelefoner orsakar en typ av cancer hos råttor.– National Toxicology Program

Under 2011 kopplade studier strålning från trådlösa enheter till ökad risk att utveckla gliom och hjärncancer.– Internationella byrån för cancerforskning

En studie från Brasilien fann att strålning också kan orsaka tinnitus, som bara är den medicinska termen för ringningar i öronen.– Brazilian Journal of Otorhinolaryngology

Denna andra del av forskningen säger att strålningen som sänds ut av mobiltelefoner och Bluetooth-enheter kan orsaka:

  • Cellulär störning
  • DNA-skada
  • Neurologisk skada
  • Förtunning av blod-hjärnbarriären
  • Läckage av jonkanaler

Forskning visar också att EMF-strålning kan orsaka flera neuropsykiatriska effekter som huvudvärk och depression.– Journal of Chemical Neuroanatomy

För att vara rättvis finns det fortfarande andra forskare som inte ser en anledning till oro.

Till exempel anser den internationella kommissionen för skydd mot icke-joniserande strålning (ICNIRP) att det inte finns tillräckliga bevis för att bevisa hur farlig EMF är för kroppen.

Lägg märke till att de medger att det finns bevis. Men enligt deras åsikt är det inte ”tillräckligt”.

By Audiofly

Lämna ett svar

Liknande inlägg