Rengöra Hörlurar: Så Gör du! [Tips & Guide]

earphones 5193970 1280 1

Öron producerar öronvax för att skydda huden i den mänskliga hörselgången, hjälpa till med rengöring och smörjning, och ger även ett visst skydd mot bakterier, svampar, insekter och vatten.

När du har hörlurar i dina öron genereras värme. Värme gör dem praktiskt taget en magnet för öronvax. Värme smälter öronvaxet och det sätter sig på öronsnäckan – eller i öronsnäckan, så även efter ett par användningar kommer du att börja se någon form av rester byggas upp. Nu är det inte farligt, men det kan påverka ljudkvaliteten på dina öronsnäckor över tid och det ser uppenbarligen äckligt ut.

Du kommer att behöva

 • diskmedel
 • bomullspinne
 • en rengöringstandborste
 • alkohol
 • spritservetter

Silikonöverdrag

Om du har silikonöverdrag, ta av dem och blötlägg dem i varmt tvålvatten. Använd en bomullspinne för att ta bort skräp eller missfärgning efter att de har hunnit blötläggas. Skölj väl och låt dem sedan torka över natten. Du kan inte sätta på dem igen förrän de är 100% torra. Dessa finns vanligtvis på in-ear-hörlurar.

Hörlurar

Börja med att försiktigt torka bort vaxet ur hörsnäckan.

Håll dem med nätet nedåt så att eventuellt skräp kan falla ner i stället för tillbaka in i hörsnäckan. Tryck inte för hårt, du vill inte trycka in pistolen längre.

När det är gjort, om du fortfarande ser en vaxartad ansamling, doppa en bomullstuss i tvättsprit, knacka av den och torka sedan av knoppen för att ta bort allt som finns kvar.

Ta sedan en spritservett och torka av öronsnäckan och det omgivande området. Detta kan milt rengöra och desinficera öronsnäckan. Sprit torkar blixtsnabbt och sipprar inte in i knoppen.

Tvålvatten eller rengöringsprodukter eller parfym är inte lämpliga rengöringsmedel för det här jobbet, eftersom de kommer att sippra in och skada insidan av hörsnäckan.

Se också till att din rengöringstandborste endast är av nylonborst, eftersom allt annat kan gå av och fastna och potentiellt förstöra öronsnäckorna. Dessutom är nylon antistatisk, vilket betyder att det inte kommer att steka dina öronsnäckor under rengöringsprocessen.

Varför du bör rengöra dina hörlurar

Naturligtvis kommer vi inte att förespråka att du tar isär dina hörlurar utan någon bra anledning, det finns faktiskt några saker som förtjänar att övervägas.

Till exempel fann en studie från 2008 att smutsiga hörlurar kan vara en central anledning till sjukdomsöverföring. Om du delar hörlurar med någon som har en öroninflammation ökar du risken att få det och vice versa. Dessutom kan den frekventa användningen av hörlurar öka luftfuktigheten i dina öron, vilket gör dem mer mottagliga för bakterier. Ibland faller de bara på golvet, och trots vårt önsketänkande finns det inget som heter en femsekundersregel när det kommer till bakterier. Så fort knopparna träffar golvet finns det fler bakterier på den än du kan räkna – inget du vill ha direkt på öronen.

Vad du behöver för att rengöra hörlurar:

Innan vi går in på detaljerna för varje typ av hörlurar, kommer du att behöva några grundläggande föremål. Även om du kanske inte använder allt på den här listan, är det fortfarande bra att ha och en solid baslinje för att göra detta noggrant.

 • Handduk eller pappershanddukar
 • Tandborste
 • Pincett
 • Q-tips
 • Gnidsprit (mer än 63%), utspätt blekmedel eller väteperoxid
 • Handtvål
 • Handskar

Oavsett om du vill rengöra over-ears, on-ears eller öronsnäckor förblir de viktigaste verktygen desamma. Rätt verktyg kommer att rengöra dina hörlurar ordentligt och döda alla bakterier eller virus eller lever på dem. Sprit eller utspädd blekmedel tvättas lätt av dina händer, men en droppe i ögonen kan orsaka viss skada, eller åtminstone allvarlig smärta. Använd ditt omdöme och var säker när du spiffar upp dina burkar. När du är klar bör du ha ett par imponerande rena hörlurar.

Hur man rengör over-ear eller on-ear hörlurar

Beroende på modell eller dina hörlurar bör du ta bort öronkuddarna och förlänga pannbandet så mycket som möjligt, på så sätt kan du få med dig varje skrymsle. ”Rena hörlurar” betyder ingen smuts eller smuts inuti dem också. När du har tagit bort öronkuddarna, ta tag i din tandborste. Borsta bort så mycket av den större smutsen och fläckarna du kan. Var uppmärksam kring förarna: du vill inte av misstag trycka runt smutsen. Efter det, fortsätt och använd pincetten för att ta bort eventuella hårstrån eller skräp som kan ha fastnat.

Nu när alla de stora skräpbitarna är omhändertagna kan vi gå vidare till desinficeringsdelen.

För detta, placera dina hörlurar på handduken och ta din rengöringsvätska. Väteperoxid fungerar, men du kan också använda utspädd blekmedel eller alkohol (63 %), som rekommenderas allmänt för att döda virus. Försök att inte blötlägga pappershandduken eller bomullstuss, eftersom alkohol inte är någon vän med läder och plast. Använd bara tillräckligt för en snygg rengöring – du behöver inte ge dina hörlurar en dusch.

Börja desinficera öronkuddarna och arbeta dig sedan över till pannbandet, så att du kan få en känsla för hur mycket tryck du måste lägga för att ta bort smuts. Arbeta dig ner till öronkåporna och se till att du har ner tekniken eftersom du måste vara mer exakt när du närmar dig förarna.

De flesta hörlurar går inte väl ihop med vätskor, så spill inte in någon vätska inuti drivrutinerna. För att göra detta enkelt, håll dina hörlurar i en 90° vinkel och se till att de öppna drivrutinerna är parallella med golvet.

Nu kan du torka dem försiktigt och gravitationen kommer att trycka bort vätskan från de inre komponenterna. Använd gärna Q-Tips för att komma till svåråtkomliga områden. När du är nöjd med hur nya dina gamla hörlurar ser ut, klappa ner dem med en handduk eller pappershandduk för att torka av dem. Precis som Humpty Dumpty måste du sätta ihop allt igen.

Hur du rengör dina trådlösa hörlurar

För trådlösa hörsnäckor är processen i princip exakt samma som för vanliga hörsnäckor. Den enda skillnaden mellan öronsnäckorna är att du också måste sanera och rengöra ett laddningsfodral.

När du har rengjort öronsnäckorna lägger du dem åt sidan och går vidare till fodralet. Här kommer du att gå igenom ungefär samma process med tops. När du är klar lämnar du hörsnäckorna ur fodralet tillräckligt länge för att allt ska torka. När du är säker på att all fukt har avdunstat, sätt tillbaka knopparna i fodralet.

Rengöra dina AirPods Pro: Samla dina verktyg

För denna strävan kommer du att behöva några förnödenheter. Även om varje enskild vara här är bra att ha kvar av andra skäl, kanske du måste gå till butiken för att hämta dem. Du kommer att behöva:

 • 70 eller 90 % ren isopropylalkohol
 • Bomullsservetter
 • Pappershanddukar eller en torr trasa
 • En mjuk tandborste som endast används för rengöring
 • Självhäftande kitt som Blu-tack
 • Flytande diskmedel och varmt vatten

Få lite bänkutrymme och lägg ner en pappershandduk och fyll en liten skål med varmt vatten och diskmedel. När du har lagt ut dina saker är du redo att ta din AirPods Pro. När du har tagit tag i dem, ta bort ärmarna och släpp de små bitarna av silikongummi i tvålvattnet. Vi återkommer till dem om en stund. Plocka upp AirPods.

Borsta

Med din icke-dominanta hand, håll upp tandborstens borst, ta sedan en AirPod med din dominerande hand och använd borsten för att rensa bort eventuellt öronvax eller smuts på munstycket och skärmen. Detta kommer inte att få allt, så var noga med att inte utöva för mycket tryck: vi vill bara skrapa bort sakerna på utsidan här. Snärta på höljet på AirPods med pekfingret för att slå bort eventuella lösa bitar.

När detta är gjort är det dags att få bort sakerna som är kvar i nätet. Ta det självhäftande kittet och dutta det på munstycket mycket lätt. Jag kan inte nog betona att vi bara är ute efter att dutta här, inte mosa in det i nätet.

Du kan också bli frestad att använda ett gem för att skrapa bort smuts som är svår att ta bort, men gör inte det. Du kan skada nätet, eller ännu värre: glida och skada dina hörlurar. Om något är särskilt svårt att få av är tålamod och lite målinriktad borstning vägen framåt.

Dutta på din Apple AirPods Pro

När du har borstat bort de stora bitarna av öronvax, blöt en bomullstuss lätt med alkohol och dutta upp nätet och munstycket. Använd en lätt beröring, eftersom vi inte försöker slita bort någon bomull från pinnen eller djuprengöra, bara sanera nätet och munstycket.

Upprepa denna process med den andra hörluren.

Därefter måste vi rengöra spetsarna som har svalnat i det varma tvålvattnet hela tiden. Dra ut dem och skölj dem i varmt vatten. Vänd ut hylsan och skölj den också. Med en torr pappershandduk eller trasa, få ärmarna så torra som möjligt och lägg dem sedan ovanpå en pappershandduk för att avsluta lufttorkningen. Om cirka 30 minuter bör du vara klar!

Om du använder öronpluppar från tredje part, rengör endast med vanligt vatten med en fuktig tvättlapp. Tvål och alkoholbaserade rengöringsmedel kan göra att de försämras. Med detta sagt, undvik också att rengöra öronspetsar av skum direkt efter att du har använt någon lotion eller handsprit.

Du bör vara medveten om att detta inte tar bort missfärgning om du har det. Även om det räcker att desinficera och få bort färska saker från öronspetsarna, kommer det inte att räcka för att vända permanent missfärgning. På grund av detta rekommenderar vi att du rengör dina AirPods eller andra in-ears var 72:e timmes lyssningstid. Precis som alla andra öppningar är öronen grova och fyllda med smuts som faktiskt ska finnas där – så det här är något som verkligen inte kan undvikas.

Bekämpa lusten att använda tops på öronen också, för ditt öronvax tjänar faktiskt ett syfte! Det förhindrar att smuts och bakterier kommer till din trumhinna, och att ta bort öronvaxet tar bort ditt skydd från det! Att bli för aggressiv med öronrengöring kan också trycka in öronvaxet djupare in i din hörselgång, vilket kan:

 • Påverka din hörsel negativt
 • Gör dig mer mottaglig för öroninfektioner
 • Skapa öronvaxklumpar som är extremt svåra att ta bort

I allmänhet, om du måste rengöra dina öron: prata med en otolaryngolog (öron-, näs-, halsläkare) för det bästa sättet att hantera det. De kommer förmodligen att förbereda dig med ett öronvax-mjukmedel och kanske skölja dina hörselgångar åt dig med en lösning av saltlösning och ett annat lösningsmedel. Detta är dock bara en sista utväg. I allmänhet bör du lämna öronen ifred.

Torka av dina hörsnäckor

Det är nödvändigt att torka av dina hörsnäckor efter varje användning med en spritservett. Det kommer inte bara att desinficera dem utan också undvika att fånga virus eller bakterier. Du hittar spritservetten i första hjälpen-butikerna eller vilken mataffär som helst. Om dina öronsnäckor är rena håller de inte bara längre utan låter också bättre.

Använd en mjuk trasa

En mikrofiberduk bör användas när du rengör hörsnäckorna. Det kommer att skydda dem från repor.

Lägg dem alltid i ett laddningsfodral.

Laddningsfodralet skyddar dina hörsnäckor från smuts, vatten och flera andra smutspartiklar. Men det är också nödvändigt att se till att även laddningsfodralet är rent innan du dockar hörsnäckorna. All fukt eller vätska kan orsaka problem för dina öronsnäckor.

Skaffa rengöringsverktyg

Du kan köpa ett rengöringsverktyg online som kommer med mjuka borstar, fina rengöringsservetter, mjuka borstar, rengöringssprayflaskor och antistatiska rengöringsservetter.

By Audiofly

Lämna ett svar

Liknande inlägg