Kan man få Blåmärken från Hörlurar?

headphones 925886 1280

Från trådlösa hörlurar till nästan osynliga hörsnäckor, dessa tillbehör gör det säkert enkelt att njuta av en personlig ljudupplevelse direkt till dina öron. Och med intåget av MP3-spelare och annan elektronik är det inte konstigt att användningen av hörlurar har ökat exponentiellt bland ungdomar och vuxna under decennierna.

Överanvändning och missbruk av hörlurar och öronsnäckor kan dock gå hand i hand med problem som öronvärk.

Potentiella orsaker till öronvärk

En anledning till att du kan känna smärta i öronen av att bära hörlurar är passformen i sig. En dålig passform – till exempel att bära hörlurarna för hårt runt huvudet – kan sätta övertryck på ditt yttre öra, eller pinna, som representerar den synliga delen av ditt örons anatomi. Trycket kan pressa hårtoppens känsliga brosk för mycket, vilket orsakar obehag.

Att bära hörlurarna för hårt eller under en längre tid kan också orsaka skav på huden, vilket kan leda till klåda, blödningar, blåmärken, och allmänt obehag. Vissa öron kan också vara mer känsliga för hörlurarnas öronkuddsmaterial eller kemikalier som appliceras på materialet, vilket kan leda till allergisk kontaktdermatit eller andra komplikationer.

En annan potentiell orsak till smärta är för mycket brus som strömmar genom dina enheter rakt in i dina öron. Höga volymnivåer – speciellt vid eller över risktröskeln på 85 decibel – kan orsaka tillfällig eller permanent hörselnedsättning. De kan också orsaka omedelbar eller senare utvecklande öronsmärta och tinnitus, vilket innebär huvudljud som ringningar, surrande eller surrande i öronen.

Hörsnäckor, som sätts in i dina öron istället för att vila på den yttre delen, medför inte bara bullerriskerna utan kan också orsaka smärtframkallande öroninfektioner eller allergiska reaktioner genom att föra in ytterligare bakterier och skräp i hörselgången. Dessutom kan en storlek som passar alla vara smärtsam om tillbehören inte passar dina öron.

En ytterligare utmaning är att öronsnäckor kan göra det svårare för dina öron att naturligt rensa bort överflödigt öronvax, vilket kan utlösa:

 • Öronvärk
 • Öroninfektion
 • Hörselnedsättning

Sätt att lindra öronvärk från användning av hörlurar eller hörsnäckor

Huskurer för öronvärk kan inkludera en rad alternativ, beroende på arten och omfattningen av problemet. Lösningar kan innehålla steg så enkla som:

 • Justera hörlurarna för att minska trycket på öronen
 • Att ta bort hörlurarna eller hörsnäckorna under en längre tid, hjälper till att minimera hörselnedsättningen
 • Minska ljudnivån till 60 % eller mindre av den maximala volymen och bär enheterna i en timme eller mindre åt gången
 • Att ta ett lämpligt receptfritt oralt läkemedel för smärtlindring, om det inte står i konflikt med andra mediciner som tas
 • Använda receptfria örondroppar speciellt indikerade för smärtlindring, om det inte finns någon underliggande öronsjukdom

Hur man hjälper till att undvika smärta i öronen från användning av hörlurar eller hörsnäckor

 • Rengör enheterna med en torr, icke-nötande, luddfri trasa
 • Som nämnts ovan, håll volymen på 60 % eller mindre av maxnivån
 • Se till att hörlurarna sitter tätt utan överdrivet tryck runt öronen
 • Undvik att bära hörlurar eller öronsnäckor i timmar i taget, ta istället frekventa pauser
 • Schemalägg periodiska öronkontroller, inklusive professionella rengöringar, för att stävja ansamling av öronvax
 • Byt ut öronkuddarna på dina hörlurar till de som är gjorda av ett annat material – om möjligt – för att hantera en allergisk irritation
 • Se till att volymen redan är på den lägsta inställningen innan du slår på ljudkällan eller sätter på dig hörlurarna eller hörsnäckorna

Så här undviker du smärta i yttre öron från hörlurar

Hörlurar som bärs över eller runt örat kan orsaka tryckskador på den yttre delen av ditt öra, kallad pinna. Att böja eller klämma ihop det ömtåliga brosket under hörlurarna kan orsaka smärta och du riskerar att orsaka hudnötning som kan bli infekterad. Du kan också orsaka inflammation i brosket, så kallad kondrit, som kan vara svår att behandla. Du kan till och med sluta med en permanent missbildning.

Kom ihåg: Dina hörlurar ska sitta tätt men inte för hårt. Smärta är en viktig indikator som talar om för dig när något är fel. Om dina hörlurar gör ont, lossa dem eller skaffa en annan typ av hörlurar.

Så här undviker du smärta i yttre öron från hörlurar

Hörlurar som bärs över eller runt örat kan orsaka tryckskador på den yttre delen av ditt öra. Att böja eller klämma ihop det ömtåliga brosket under hörlurarna kan orsaka smärta och du riskerar att orsaka hudnötning som kan bli infekterad. Du kan också orsaka inflammation i brosket, så kallad kondrit, som kan vara svår att behandla. Du kan till och med sluta med en permanent missbildning.

Kom ihåg: Dina hörlurar ska sitta tätt men inte för hårt. Smärta är en viktig indikator som talar om för dig när något är fel. Om dina hörlurar gör ont, lossa dem eller skaffa en annan typ av hörlurar.

Hörlurarna är för tighta

Detta problem involverar over-ear och on-ear hörlurar. Om du tycker att dina hörlurar är ”för tighta”, är det på grund av dina hörlurars starka klämkraft.

Klämkraften gör att dina hörlurar kan fästa vid ditt huvud och hindra dem från att falla av.

Detta är en viktig faktor för att säkra dina hörlurar på plats. Ändå kan för mycket av det leda till extremt obehag på grund av den överdrivna spänningen det orsakar på ditt huvud. Detta tryck kan, när det byggs upp på grund av långvarig användning, orsaka extern kompressionshuvudvärk.

Sträck ut dem

Om dina hörlurar är för tighta är det bästa sättet att hantera detta att sträcka ut dem. För att göra detta, följ dessa steg:

Leta efter en robust sak som du kan använda för att bryta in dina hörlurar. Detta kan vara en hög med böcker, en låda eller något som är stabilt och tillräckligt brett. Försök att hitta något som är ungefär eller lite bredare än ditt huvud.

Sträck försiktigt ut dina hörlurar och dra bort höger och vänster öronkåpa från varandra.

Låt dem vila i den positionen i cirka 24 – 48 timmar. Ju tjockare och styvare pannbandet är, desto längre inställning blir.

Om hörlurarna fortfarande känns tighta kan du antingen upprepa samma process ovan eller så kan du leta efter en bredare enhet där du kan sträcka ut dina hörlurar ytterligare.

Hörlurar gör ont i öronen

Ett bra sätt att hitta en bra kvalitetsprodukt är att titta på kundrecensioner. Recensioner är dock inte korrekta när det kommer till komfort och passform.

Du kanske har stött på recensioner som säger att hörlursmodellen är för obekväm. Medan en annan svär vid dess bekvämlighet. Tekniskt sett talar de båda sanningen.

Här är en snabb diskussion varför:

Alla öron är unika

De flesta hörlurar på marknaden idag är designade utifrån den rådande genomsnittliga öronstorleken och den genomsnittliga huvudstorleken. I huvudsak följer de flesta hörlurar standarden för en storlek som passar alla.

Det är dock ett obestridligt faktum att storleken och formen på människors huvuden och öron varierar mycket från varandra. Forskning har till och med visat att varje persons öron faktiskt är mer unika än fingeravtryck.

Eftersom alla mänskliga öron och huvuden är unika fungerar standardstorleken inte nödvändigtvis alltid.
Människor vars öron- och huvudstorlek avviker markant från den rådande genomsnittliga storleken kommer definitivt att uppleva olika nivåer av obehag när de bär hörlurar som passar alla.

By Audiofly

Lämna ett svar

Liknande inlägg