Stora VS Små Högtalare – Vad är Bäst?

pexels pixabay 210873

Det är ett faktum att tyngre och större högtalare är bättre. Det går utöver volym och bas då de också har bättre ljudkvalitet.

Med vissa saker i livet är större definitivt bättre. Och jag måste säga att tyngre högtalare verkligen är ett utmärkt val för ditt ljudsystem hemma.

Oavsett om du älskar bas, vill rocka musik eller njuta av att titta på film med det intensiva bioljudet, är tyngre och större högtalare vad du behöver.

Enkelt och enkelt rockar de, och på mer än ett sätt. De är högre, och de ger dig den typen av bas som blir BOOM.

Varför låter större högtalare bättre?

Tyvärr jämför små högtalare helt enkelt inte sig med mindre. De kan inte göra ett tillräckligt tydligt ljud eftersom de är begränsade av storlek och kraft de kan mata ut. Om du har små högtalare och gillar actionfilmer kommer du att bli besviken. De explosionerna är för låga när det kommer till tonhöjd.

Små högtalare behöver lite hjälp, därför bör en subwoofer läggas till för att balansera saker och ting.

Subwoofers gör lågfrekventa ljud medan de små högtalarna klarar av att hantera medelhöga och höga ljud.

Små högtalare kan dock inte göra de lågfrekventa ljuden, och de kommer ut helt förvrängda. Jag hatar att.

Ordspråket ”go big or go home” gäller verkligen talare. Stora högtalare är avsedda att göra stora och höga ljud. Och de har en subwoofer medföljer.

Små högtalare gör det inte, vilket är anledningen till att om du har fastnat med små högtalare måste du lägga till en. Den stora högtalarsubwoofern som ingår ger bättre frekvensrespons.

Så omfånget för dina mellantoner, bas och diskant är från det frekvenssvaret och hur det kan hantera det utan ful distorsion.

Stora högtalare klarar detta ganska bra eftersom de inte behöver arbeta så hårt för att producera ljuden.

Om du vill ha en hemmabio eller ett kvalitetsstereosystem hemma behöver du stora högtalare för att få hela utbudet av naturtroget ljud.

Skillnaden är tydlig. Vrider du upp din favoritlåt på stora högtalare får du det vackra spektrumet.

Det är sant att du kan lägga till den där subwoofern till dina mindre högtalare, du kommer helt enkelt aldrig att få ren perfektion som de stora, tunga högtalarna kommer att ge dig.

Ja, jag förstår att du kanske tänker på budgeten här. Men grejen är den att om du har en lägre budget och satsar på mindre högtalare, måste du också kosta på en subwoofer för att fungera med dem.

Det är bara en anslutning till, en som kan misslyckas. När den subwoofern försvinner eller går sönder, är du tillbaka till plåtburkljudet.

Men med en stor och kraftfull högtalare har den allt inbyggt och redo att användas. Allt du behöver göra är att ansluta den och vrida upp ratten på ditt ljudsystem.

Allt du behöver tänka på innan du köper stora högtalare

Naturligtvis är det inte bara en fråga om att beställa de stora, tunga högtalarna. Du måste överväga några faktorer för att göra rätt val för din personliga installation.

Utrymme och placering är två av dina största problem. Läs vidare om allt det där, så ska jag berätta vad du ska tänka på innan du köper hem de större högtalarna.

Se till att du har tillräckligt med utrymme för dina högtalare

Om du har ett litet vardagsrum med lågt i tak är det ingen lysande idé att stoppa in höga högtalare.

Det finns lite mindre versioner som kommer att rymma det utrymmet utan att gå in i sfären av för liten.

Du kanske vill lyssna på högtalare i rum av liknande storlek. Att känna till dina mått är nyckeln såväl som att hitta en plats där du kan lyssna på och simulera upplevelsen innan du beställer en hel installation som inte passar.

Leta efter en lokal ljudförening eller klubb för ljudentusiaster. De kan hjälpa dig att förstå hur du får plats med något legendariskt i ditt lyssningsutrymme utan att överfulla och övervinna alla installationsutmaningar du kan möta.

Placeringen av dina högtalare är avgörande för att få det bästa ljudet

Den idealiska platsen att placera dina högtalare är viktigast för bästa ljud. För de flesta är 2,5 m lämpligt avstånd för att ställa in dem. Det ger också visuell balans till din installation men, viktigast av allt, ger det förstklassigt ljud.

Du bör placera dina högtalare direkt mot din vägg. De ska vara platta och minst 1,5 m från varandra men 2,5 m bör vara max.

En annan sak om hur placeringen av dina högtalare kommer att påverka ljudet är att de inte bör placeras längre från avståndet var och en är till din lyssningsposition.

Genom att följa korrekt placeringsprotokoll får du det bästa ljudet när du placerar dina stora, tunga högtalare, oavsett om du vill lyssna på dina favoritalbum eller titta på filmer med samma typ av ljudkvalitet som en teater.

Ordna om ditt rum för att få det bästa ljudet från dina högtalare

Ibland kan du behöva ordna om hela rummet för att få det fantastiska ljudet du vill ha från dina högtalare.

Ta alltid mått på rummet och var inte rädd för att skissa på saker innan du flyttar runt saker. Det kan bli väldigt utmattande, som jag har upptäckt.

Ditt bästa ljud kommer om du vinklar dina högtalare i en lätt riktning mot sittplatsen. Att sätta dem rakt mot väggen kommer att skapa en studs av ljud och orsaka distorsion.

Detsamma gäller stolar. Du vill inte ha din sittplats rakt mot väggen, eller så kan ljudet inte tekniskt omge dig. Det är inte så att det kommer att vara hemskt, men du kommer inte att få den fördjupningen du hoppas på.

Dessutom kan den studsa av väggen bakom dig. Så håll både stolar och högtalare borta en bit från väggen. Skapa en triangel med detta arrangemang för att få bästa ljudkvalitet.

Större, tyngre högtalare är värda det om ditt rum kan ta emot det. Men innan du betalar, se till att ditt rum är redo för det.

Att mäta och bedöma i förväg hjälper dig att göra det perfekta ljudet i det rummet.

Många rum har brister, och att ta itu med dessa delar av rummet kan innebära bättre ljudkvalitet och mer glädje för dig.

Försök att inte flytta dina högtalare för ofta

Återigen, min rekommendation att mäta och planera innan du köper dina större högtalare står fast. Du vill inte trycka dem över hela rummet otaliga gånger. Du har större chanser för skada. Dessutom finns det egentligen ingen fördel med att arrangera om ditt ljudsystem varannan vecka.

Dessa stora golvhögtalare måste vara hängivna på ett ställe. Om du inte flyttar till en ny plats, där du planerar, är deras placering där dessa barn ska stanna.

Ju större de är, desto sannare är detta påstående. Du kan sätta dem på hjul, men jösses, det här är inte roller derbyt.
Hitta bara en plats för dem och behåll dem som de är. De mätningar och bedömningar du gör innan du investerar i dessa större, tyngre högtalare kommer att vara väl värt det för att få den inställning av dina drömmar som kommer att fungera fenomenalt i ditt utrymme.

Små högtalare – storlek

Små högtalares största fördel är självklar: storleken. I det ultimata när det gäller bekvämlighet kan den lilla högtalaren förvandla stereon till en nästan surroundljudsupplevelse, även på mindre platser som sovrummet. Med praktiska kablar tillgängliga, och även när trådlösa system blir mer tekniskt avancerade och tillgängliga, kvarstår små högtalare det mest bekväma valet när det gäller storlek.

Små högtalare – effektivitet

Små högtalare är också mycket effektivare när kraften hos större högtalare inte är berättigad. Istället för att slösa bort utrymmet med större högtalare när ett avancerat system inte behövs, från en plats som sovrummet till den primära hemmabiosystemet, är upplevelsen från de små högtalarnas resultat en effektiv användning av ström, vilket resulterar i skarpa och direkta ljud. Denna effektivitet överförs normalt även ekonomiskt.

Stora högtalare- ljud

Stora högtalare kompenserar för nackdelarna med storlek, effektivitet och vanligtvis pris genom sin överlägsna ljudprestanda. Medan mindre högtalare skapar uppfattningen av en större scen – ljudets fyllighet – skapar större högtalare denna verklighet i den överlägsna ljudnaturen. Denna direkta egenskap hos större högtalare med avseende på kraft är den mest imponerande egenskapen och skapar en dynamisk och realistisk lyssningsupplevelse.

Svaret är, som du kanske har gissat, det beror på. Om du handlar efter högtalare är det inte alltid bättre att köpa större högtalare. Det beror bara på dina behov och din budget.

Ljudfunktioner

De flesta människor tenderar att tro att större högtalare är bättre eftersom de är starkare. Stora högtalare kan lätt nå höga volymer som helt enkelt inte är möjliga med en liten högtalare. Om du vill att dina högtalare ska vara högljudda kommer storleken verkligen att spela roll, men högre ljud betyder inte bättre ljud.

Det är sant att i allmänhet kan större högtalare producera ett större frekvensområde med lätthet jämfört med mindre högtalare.

Detta är mest uttalat i basfrekvenserna; stora diskanthögtalare kan producera basfrekvenser bättre, vilket skapar ett fullständigt ljud som inte kan uppnås på samma sätt med små högtalare. Av denna anledning, när det gäller hi-fi-applikationer, kommer små högtalare nästan alltid med en subwoofer för att förstärka dessa basfrekvenser och ge det mindre av ett ”plåtburk”-ljud.

Denna begränsning betyder dock inte att små högtalare inte kan producera högkvalitativt ljud. Det finns många andra faktorer som påverkar ljudkvaliteten på en högtalare förutom storleken. Under de senaste åren har vi sett en push mot små, bärbara produkter.

Detta har lett till tekniska framsteg som möjliggör mer kompakta högtalare, eller mer komplex teknik i ett mindre paket. Små högtalare nuförtiden kan erbjuda enastående ljudkvalitet, särskilt från märken vid framkant som Yamaha och Polk. Den största nackdelen är att små högtalare av hög kvalitet tenderar att vara dyrare än större, eftersom det är svårare att göra en liten högtalare som erbjuder hi-fi-ljudkvalitet.

Välja högtalare

När det kommer till att köpa högtalare så beror högtalaren i rätt storlek för dig på dina behov.

Det första du bör tänka på är storleken på rummet. Om rummet är något större än 27 kvadratmeter bör du förmodligen skaffa stora högtalare (låt oss säga att en ”stor” högtalare har minst en 8-tums bashögtalare). Om du har att göra med ett mindre rum behöver du inte stora högtalare för att nå en bekväm lyssningsvolym. Om du vill ha en hög, rumsfyllande upplevelse och att känna basen är viktigt för dig, då är stora högtalare vad du vill ha, oavsett rummets storlek.

Syftet med högtalarna är nästa sak att överväga. Om du skaffar högtalare för inspelnings- och produktionsändamål finns det små högtalare som har många önskvärda funktioner som kontroll med hög trimrespons, specifika uttag och högpresterande dubbelförstärkning, och som fortfarande kan producera ett helt spektrum av frekvenser med en måttlig volym.

När det gäller konsumenthögtalare, om du bygger en hemmabio eller hi-fi-ljudsystem, eller någon mer permanent och dedikerad ljudinstallation, kommer större högtalare förmodligen att vara den bästa valutan för pengarna. Om du är en mer avslappnad lyssnare, eller om du har andra funktioner i åtanke, kan små högtalare ha mycket att erbjuda.

Det finns vissa funktioner som trådlösa funktioner, hållbarhet, vikt och estetik som små högtalare kanske kan erbjuda bättre än större högtalare. Dessa är alla giltiga funktioner att tänka på när du väljer en högtalare, och att välja mindre högtalare av dessa skäl betyder inte att du offra ljudkvaliteten.

By Audiofly

Lämna ett svar

Liknande inlägg