Välja Hörlurar för Löpning: Vad du bör tänka på

man 1838991 1280

Löpning: möjligen den enklaste och billigaste träningsformen som människan känner till. Allt du behöver är ett hyfsat par löparskor och en rutt, och så sätter du igång.

Men om du vill lägga till musik och utmärkt ljud till dina löprundor (eller vilken träning som helst egentligen) för distraktion eller motivation, behöver du ett par bra sporthörlurar. Det finns gott om par på marknaden, så att veta var man ska börja kan vara lite skrämmande.

Men oroa dig inte, vi är här för att hjälpa dig. Vi kommer att leda dig (ursäkta ordleken) genom vad du behöver tänka på, från stil och passform till vattentäthet, så att du kan vara säker på att de passar dig och dina sportbehov innan du lämnar över några pengar.

Vilken löphörlursstil föredrar du?

Först och främst: vilken typ av hörlurar vill du ha? Sporthörlurar finns i alla former och storlekar. Du kan gå den trådbundna vägen och välja en in-ear, on-ear eller over-ear modell. Eller för den ultimata bekvämligheten kan du gå med ett trådlöst par.

Trådbundna hörlurar är som namnet antyder: de har en kabel som ansluter hörlurarna till enheten som spelar musiken (dvs din telefon eller musikspelare). Dessa har blivit mindre populära de senaste åren eftersom trådlösa hörlurar erbjuder bekvämlighet och bra ljudkvalitet till överkomliga priser. När allt kommer omkring, vem vill springa eller lyfta vikter med hängande kablar i vägen?

Det finns två typer av trådlösa in-ear-hörlurar. Den traditionella typen har en kabel som går längs baksidan av nacken som förbinder de två hörsnäckorna. Den här stilen kan dela åsikterna något: vissa människor gillar inte känslan av att en kabel studsar upp och ner på halsen när de springer. Men ett bra par ska vara så bekvämt att du knappt märker det. Exempel inkluderar Bose SoundSport Wireless.

Äkta trådlöst är dock hörlursstilen som de flesta löpare väljer. Dessa in-ear-hörlurar tar bort kablarna helt och hållet, och lämnar bara två öronsnäckor att stoppa i öronen. Även om det inte är aktuellt för dig har alla sett Apple AirPods medan du har varit ute och gått. Men de är inte speciellt byggda för träning! Vi skulle rekommendera JBL Reflect Flow Pro, Sony WF-C500 eller Jaybird Vista 2 istället eftersom de har aktiva passformar, vattentäta betyg och mer.

När det gäller on/over-ear-hörlurar är de naturligtvis bra på att fysiskt blockera ljud men är skrymmande än öronsnäckor, lösare och mindre säkra att bära och är därför inte idealiska för rigorös träning som kräver mycket rörelse. Vi skulle hålla oss till att använda ons/overs för styrketräning i gymmet.

Köp vattentäta sporthörlurar

Att träna gör dig svettig. Även om du kan slänga dina gymkläder i tvätten, kan du inte göra detsamma med dina hörlurar. Men vissa är mer motståndskraftiga mot svett och vatten än andra.

För de flesta räcker det med enkel svettresistens. Men om du vill träna i regnet utan att oroa dig för att dina hörlurar går sönder bör du leta efter stänkmotstånd. Och om du vill skölja din under kranen efteråt, vill du ha full vattentäthet.

Mängden vattentäthet indikeras av något som kallas IP-klassning, som många sporthörlurar anger i sin specifikation. Du kommer att se något som ”IP67”.

Den första siffran (i detta fall 6) indikerar skydd mot fasta partiklar som sand och damm. Den andra siffran (här 7) indikerar skydd mot inträngning av vätska (vatten). Betyget 3 är sprutsäkert, 4 är stänksäkert, 5 och 6 täckande vattenstrålar, medan 7 ger dig full nedsänkning i vatten på upp till 1 m djup i upp till 30 minuter – praktiskt om du funderar på att simma med dem på också.

Det är inte bara sportmodeller som drar nytta av vattentålighet heller.

Tänk på batteritiden

Lång batteritid är praktiskt på ett par hörlurar för löpning eller jogging. När de är helt laddade kommer de alla att hålla dig en anständig session när du är ute och springer, men vissa går längre mellan laddningarna än andra.

Oavsett om du väljer trådlösa öronsnäckor (med en kabel mellan hörsnäckorna) eller äkta trådlösa hörsnäckor (helt trådfria), är batteritiden från själva öronsnäckorna vanligtvis mellan sex till åtta timmar på en enda laddning. Kom bara ihåg att den senare typen alltid kommer med ett laddningsfodral som kan vara bekvämare än att koppla in en laddare för den förra stilen om du föredrar att ha hörlurarna i en gymväska hela veckan.

Hur man bär sporthörlurar

Med sporthörlurar är en säker passform självklart viktigt. När allt kommer omkring måste de sitta kvar medan du springer och det sista du vill göra är att stanna och leta runt på marken efter en nedfallen hörsnäcka.

De flesta löparsnäckor kommer med olika storlekar av öronsnäckor. Du kan blanda och matcha dessa (bär olika storlekar i varje öra) beroende på din öronstorlek. De flesta vanliga öronsnäckor kommer med tre storlekar (små, medelstora och stora), men sportiga par, som Bose SoundSport Free och JBL Reflect Flow Pro, kommer ofta också med vingspetsar utformade för att nästla sig in i ditt öronbrosk för att bättre hålla dem på plats . Dessa behöver vanligtvis bara vicka lite för att få dem att sitta tätt. Detta extra stöd kan vara praktiskt om du kör särskilt intensiva spurter.

Touch eller fysiska kontroller?

Touch-kontroller är på modet för tillfället, men dessa kan vara lite av en blandad välsignelse. Även om de utan tvekan är coola, skiljer de sig ganska mycket när det gäller lyhördhet och känslighet. De kan också skräddarsys så att olika kombinationer av tryckning kan använda olika funktioner, från brusreducering till volymnivåer. Vissa mönster använder fysiska knappar, så igen, prova dem om du kan innan du köper.

Vissa löparhörlurar stöder röstassistenterna såsom Siri, Google Assistant, Alexa, Bixby så att du kan styra dem bara genom att prata. Detta gör att du slipper krångla med kontroller när du svettas. Var bara inte så andfådd att du inte kan prata.

Glöm inte att det också kan löna sig att titta på användarfeedback för att se hur vissa modeller klarar sig när de springer.

Vill du ha brusreducerande och ”ambient aware”?

Brusreducerande hörlurar är utmärkta för fokus, så att du kan höra din musik mer detaljerat utan att behöva höja volymen till potentiellt trumhinnan-krossande nivåer för att blockera ljud utifrån.

Men nyligen har vi sett ANC-hörlurar också stödja en motsatt funktion, för att göra dig mer medveten om din omgivning. Detta kan komma i form av ett ”ambient aware” eller ”transparency mode”, som när det är aktiverat fungerar för att släppa in externt ljud under en tillfällig period. (Eller i fallet med Sony LinkBuds, detta ”öppna” element kan bakas in i den fysiska designen av själva hörlurarna.) Detta är praktiskt om du cyklar på vägar eller tränar när det kan vara användbart (och säkrare) för att kunna höra trafik och en del omgivande buller.

Hörlurar är förmodligen den vanligaste typen av hörlurar i början av 2000-talet, men de rekommenderas i allmänhet inte för löpning. Detta beror på att de lätt kan lossna av de konstanta vibrationerna. Nackband liknar hörlurar med hörlurar men kommer med en rem runt nacken. Detta är designat för att förhindra att hörlurarna kommer ut när de springer, vilket gör dem populära bland löpare, men bandet kan gnugga på halsen.

En av de bästa typerna av löparhörlurar är sportkrokar. Dessa har också en hörlursdesign men med en krok fäst vid varje hörlur. Kroken slingrar sig över örat och hindrar hörlurarna från att lossna när de springer. Det kan vara svårt att justera kroken, men när den monteras på rätt sätt är dessa förmodligen de säkraste.

Det finns ett antal andra överväganden när du väljer de bästa löparhörlurarna. Till skillnad från vanliga hörlurar behöver löparlurar kunna stå emot de konstanta vibrationerna av jogging. Av denna anledning är det viktigt att välja ett hållbart par. Löpare finner sig ibland springa i regnet, och hörlurarna blir naturligt svettiga, så vattentäta hörlurar är också viktiga.
Något som ofta förbises när man väljer löparhörlurar är ljudkvaliteten.

Hållbarhet och komfort är viktigt, men om hörlurarna är för tysta eller ger dålig ljudkvalitet blir det mycket mindre roligt att lyssna på musik. Du bör försöka leta efter hörlurar som har ett bra basljud, eftersom det ofta är en kvalitetsindikator. Om du springer bredvid högljudda vägar, försök då att välja löparhörlurar som har hög maxvolym utan märkbar kvalitetsförlust.

By Audiofly

Lämna ett svar

Liknande inlägg