Cykla med Hörlurar – Vad du bör Tänka på

man 7036709 1280

Även om förbud mot att bära hörlurar när du cyklar kan verka självklart av säkerhetsskäl, skulle denna beteendebegränsning inte vara helt ogrundad. I Sverige är det för närvarande inte olagligt att bära hörlurar när man cyklar.

Man skulle kunna tro att lyssna på musik kan distrahera dig från din omgivning. Det kan också hindra dig från att höra andra fordon närma sig och därmed äventyra din egen säkerhet.

Precis som första gången du cyklade, kan jag slå vad om att de flesta av er kan komma ihåg första gången du tog på dig hörlurar eller satte i hörsnäckor. Omvärldens oupphörliga drönare var tystad och musik som man hört många gånger tidigare lät tydligare, rikare, kanske ännu mer intressant. Att blanda dessa beundransvärda egenskaper med cykling fungerar dock inte. Här är allt du bör veta.

Säkerhet

Att höra trafik håller dig medveten om din omgivning. Med väldigt lite träning är det lätt att avgöra om en liten bil eller stor lastbil är på väg att köra om dig.

Även om det verkligen är ett större problem på vägen än i skogen, är hörseln också absolut nödvändig på mountainbiketurer. Genom att lyssna på din cykel kan du ofta fånga små problem innan de blir stora katastrofer. Dessutom finns det mycket att säga för att dechiffrera hur dina däckknoppar interagerar med marken.

Säkerhetsdelen går dubbelt om dina hörlurar av någon anledning inte är hörlurar, utan snarare hörlurar i stil med över örat istället för en hjälm.

Respekt

Oavsett om det är på en stig, en gångväg eller en väg, är en stor del av respekten att erkänna andras närvaro. När du tar bort ett av dina viktigaste sinnen går respekten direkt utanför dörren.

Jag kan inte räkna antalet människor som blev oskyldigt skrämda bara för att de hade hörlurar i öronen och inte hörde min tuta.

Minskad körprestanda i stan

Det handlar om fokus. Medan du fortfarande har ögonen, har forskning visat att hörlurar kan distrahera din hjärna, vilket är ungefär det sista du bör önska dig när du delar vägen med bilar som väger 20X din vikt eller cyklar bland träd genom skogen.

Hörselnedsättning

Om du använder hörlurar för att dränka omvärlden är chansen stor att du får dem att sätta igång ordentligt. Forskning har funnit att hörselskador börjar runt 85 decibel, och de flesta mediespelare når den siffran med 75 % volym.

Det är inte riktigt nödvändigt

Vatten, luft, mat: dessa saker är nödvändiga. Musik, nyheter och ljudböcker, inte direkt. Är dina låtar eller att stänga ute samhället så viktigt att du vill ta bort det som utan tvekan är ett av dina viktigaste sinnen?

Så om du inte cyklar på privata vägar eller land och är helt säker på att ingen kommer att vara där ute, ta fram hörlurarna när du rider. Njut av din tur först och njut av musiken senare.

Musik för motivation

Att lyssna på musik (särskilt snabbare musik som du tycker om) har visat sig förbättra prestandan i vissa fall.
Även om du inte ser en prestationsfördel, om du får spellistan rätt kan det marginellt minska din upplevda ansträngning och obehag i armar och ben. Att lyssna på musik gör för många att träningen känns lättare, går snabbare och gör att de känner sig mindre mentalt utmattade i slutet av det.

Medvetenhet

Även om musik kan hjälpa på vissa sätt, kan det ha en skadlig effekt på säkerheten. En studie från 2011 om effekterna av att lyssna på musik medan man cyklar fann att lyssnande på musik förvärrar hörseluppfattningen, särskilt om in-earbuds används.
Även om musik i högt tempo är bra för att förbättra prestanda, ökar det faktiskt sannolikheten för att hörselköer saknas (i den här studien en högljudd ”stopp”-signal).
Tekniken utvecklas, men inte alltid på sätt som är säkrare för cyklister. Brusreducerande hörlurar fortsätter att växa i popularitet, men de är inte det bästa valet för dem som vill vara medvetna om sin omgivning. Elbilar, som knappt genererar något ljud jämfört med vanliga fordon, blir allt vanligare. Åkare som lyssnar på hög musik löper också en högre risk att inte höra elbilar, särskilt när bilarna rör sig i lägre hastigheter.

Hur man lyssnar på musik på ett säkert sätt

Om du fortfarande planerar att lyssna på musik medan du cyklar finns det strategier för att göra det på ett säkrare sätt. Även om forskare fann att cyklister som lyssnar på musik med in-earbuds missade en hög hörselstoppsignal 68 procent av tiden, drog samma studie också slutsatsen att det faktiskt inte finns några negativa effekter när ryttare lyssnar på musik med bara en öronsnäcka. Risken för att inte höra ljudsignaler kan också minskas genom att sänka musikvolymen.

Vissa hörlurar är säkrare för cykling än andra. Brusreducering är aldrig ett bra alternativ när du vill vara medveten om din omgivning. Å andra sidan använder märken som Aftershockz en relativt ny teknik för att göra benledande hörlurar. Hörlurarna sitter precis framför örat och skickar minivibrationer genom kindbenet, levererar ljud direkt till innerörat och kringgår trumhinnan. Dessa hörlurar är inte perfekta, men de tillåter mer rumslig medvetenhet än in-ear-öronsnäckor.

Slutligen, planera en spellista i förväg så att du inte behöver använda din telefon när du cyklar. Tänk på vart du ska åka. Åker du på en knappt använd grusväg eller navigerar du på gatorna i en storstad? Om du är i den senare situationen, överväg att ta av hörlurarna. Din perfekta spellista kommer förmodligen att avnjutas bättre utan avbrotten i stadens ljudlandskap i alla fall.

By Audiofly

Lämna ett svar

Liknande inlägg