Problem med Högtalare iPhone – Vanliga Lösningar & Guide

iphone 410324 1280

Varför fungerar inte iPhone-högtalaren? Detta är ett vanligt problem som många Apple-användare stöter på, antingen orsakat av programvarurelaterade problem eller hårdvaruproblem. Ibland kan du inte höra samtal, eller så hör du inga ljud alls.

Naturligtvis vill alla fixa sin iPhone-högtalare så snart som möjligt. Vem vill tillbringa dagen utan att kunna lyssna på musik högt, kämpa för att ringa telefonsamtal eller inte höra de viktiga aviseringarna? Som tur är kan iPhone-högtalare i många fall fixas snabbt hemma.

Genom den här guiden vill vi ge dig några tips för att hitta grundorsaken och lösningen på detta problem.

Vad får iPhone-högtalare att sluta fungera?

När din iPhone-högtalare inte fungerar påverkas flera funktioner på din telefon. Utan tvekan använder vi våra iPhone-högtalare dygnet runt – för att lyssna på musik, för att lyssna på vår röstbrevlåda eller för att ringa telefonsamtal. Om det finns något fel är alla dessa funktioner borta och vi kan inte höra någonting.

Så småningom kan du behöva besöka en iPhone-reparationsverkstad om du inte kan lösa problemet på egen hand, men först kan du förstås försöka ta reda på vad som orsakar problemet och lösa det själv genom att ta problem med mjukvara eller hårdvara beaktas.

Många saker kan påverka dina iPhone-högtalare, men det finns fyra huvudorsaker till att högtalarna slutar fungera. De vanliga misstänkta är följande:

Din iPhone kan ha fastnat i hörlursläge och inte känner igen att du redan har kopplat ur dina hörlurar

Många Apple-användare har redan ställts inför problemet med att få sin iPhone-enhet fast i hörlursläge. Så det finns en ganska stor chans att du inte kan höra något på grund av detta, men lyckligtvis är detta en enkel reparation.

 Ett problem med hårdvaran kan också orsaka detta problem

Detta kan vara komplicerat att reparera. Om du inte har någon erfarenhet av att byta hårdvara rekommenderar vi att du besöker närmaste iPhone-verkstad där proffs kan kontrollera din telefon.

iPhone-högtalaren fungerar inte efter vattenskada

Om du har tappat din iPhone i vatten kan du uppleva vissa problem med din enhet. Ett av de vanligaste problemen är att dina iPhone-högtalare slutar fungera.

Även om moderna iPhones är vattentäta kan den här funktionen försvagas med tiden. Om en olycka är framme måste du torka ut din högtalare så snart som möjligt, annars kan det orsaka allvarlig skada om vattnet inte tas bort.

Apple rekommenderar att du använder en fläkt som blåser kall luft för att påskynda vattenavdunstning. Var dock riktigt försiktig när du utför denna iPhone-högtalarsparningsmetod.

Sök efter iPhone Bluetooth-enheter

Kontrollera alltid om din iPhone är ansluten till en Bluetooth-ljudenhet. Så fort du är inom räckhåll ansluter Apple-enheter automatiskt igen och du kanske inte ens vet om detta. Du kan inaktivera Bluetooth med Siri. Du kan också använda appen Inställningar och stänga av Bluetooth där. Försök nu om du hör allt igen.

Hur man fixar iPhone-högtalare – tips

Nu skulle jag vilja dela med dig hur du kan fixa några av dessa vanliga problem.

Kom ihåg att testa alla ljudfunktioner

Som du kan se kan det finnas en hel del anledningar till att din iPhone-högtalare inte fungerar, så det är viktigt att kontrollera grunderna.

Du kan ha stängt av ljud av misstag för vissa funktioner. Det kan låta konstigt till en början, men det här problemet är vanligare än man kan förvänta sig. Kontrollera ringsignalerna för inkommande samtal, aviseringar och justera volymreglaget om det behövs.

Det kan vara förvånande, men om du har din iPhone i fickan är det väldigt lätt att av misstag trycka på volymknapparna.

Se till att din iPhone inte är i tyst läge och att volymen är uppskruvad hela vägen. Du kan göra detta genom att trycka på volymknappen på sidan av din iPhone eller använda volymkontrollikonen.

Du bör också kontrollera ljudet genom att koppla in dina hörlurar. Om du hör ljud, rengör porten och kontrollera om din iPhone fungerar nu.

Starta om telefonen – Tvinga omstart

Det kan finnas ett tillfälligt programvarufel som leder till att din iPhone-högtalare inte fungerar. Detta kanske inte kan lösa problemet, men det är snabbt och enkelt och definitivt värt att prova. Om problemet orsakas av ett mindre programvarufel, kommer omstart av din Apple-enhet att innebära en snabb reparation. Kom ihåg att göra en hård återställning.

Rengör högtalarna

Smuts är en enorm fiende till alla elektroniska enheter. I vissa fall är damm ansvarig för detta problem. Om du har använt din iPhone ganska länge kan damm ha lagt sig inuti portarna. Genom att använda en mjuk trasa kan du rengöra insidan av hörlursuttaget eller Lightning-porten.

Det är mycket viktigt att hålla alla små delar rena när det kommer till din iPhone. Samtidigt måste du vara extremt försiktig eftersom det är en känslig enhet med känsliga delar. För lätt rengöring kan du använda en mjuk linsduk. Att använda en bomullspinne kan också vara effektivt.

När du rengör din iPhone, avstå från rengöringslösningar.

Få ut vattnet ur din iPhone-högtalare

Om en olycka är framme måste du torka ut din högtalare så att ljudet kommer tillbaka igen. För att göra det, ställ telefonen i en 45-graders vinkel med högtalaren nedåt. Använd alla typer av absorberande material för att få vätskedroppar.

Uppdatera din iOS

Det är möjligt att din iPhone-högtalare inte fungerar på grund av en bugg i din nuvarande version av operativsystemet. Att uppdatera din iOS kan lösa programvaruproblem med ljudet.

Eftersom uppdateringar är gratis och snabba kan du enkelt försöka åtgärda problemet genom att uppdatera din iOS och därmed eliminera en potentiell bugg.

För att se till att din iOS är uppdaterad, gå till Inställningar – Allmänt – Programuppdatering.

iPhone-högtalare fungerar inte efter uppdatering

Tro det eller ej, vissa människor upplever även högtalarproblem efter en iOS-uppdatering. Huvudmålet med alla uppdateringar skulle vara att ta bort eventuella fel och förbättra din iPhones övergripande prestanda. Men ibland efter en uppdatering fungerar vissa appar inte korrekt, din iPhone kan bli för långsam, eller funktioner som din kamera, wifi eller ljudet – det vill säga iPhone-högtalare – fungerar inte som det ska.

Hur kan du åtgärda detta problem?

Om din iPhone-högtalare inte fungerar korrekt efter en uppdatering är en av de mest effektiva metoderna att starta om din Apple-enhet. Om det finns några buggar som stör systemet kan en omstart hjälpa till att fixa det.

Att återställa nätverksinställningarna på din iPhone kan också hjälpa. Detta raderar alla Wi-Fi-, Bluetooth-, VPN- och mobilinställningar och återställer dem till standardinställningarna. Innan du gör detta, se till att du skriver ner alla dina Wi-Fi-lösenord. När det är klart kontrollerar du volymen igen.

Om en omstart eller nätverksåterställning visade sig misslyckas kan du prova alla ovan nämnda metoder här. Om du inte kan hitta grundorsaken till problemet eller om du inte är säker på vad du ska göra med din iPhone, rekommenderar vi att du besöker en iPhone-verkstad.

Varför fungerar inte mina iPhone-högtalare?

Det finns många anledningar till att dina iPhone 13 Pro Max-högtalare kan ha problem, men här är några vanliga orsaker till att iPhone högtalare inte fungerar:

 • Fysisk eller flytande skada
 • Bluetooth-problem
 • Hörlursfel
 • Airplay är anslutet
 • Tyst läge är på
 • Smutsig eller blockerad högtalarport
 • Programvarufel

Rengör dina högtalare och mottagare

Om du undrar, ’varför låter mitt iPhone högtalarljud dämpat?’ är chansen stor att högtalarna är fulla av damm! Som nämnts tidigare samlar din iPhones högtalarventiler ofta damm över tiden. Detta kan hindra deras förmåga att avge ljud. Vid det här laget bör du försöka rengöra grillarna själv för att ta bort så mycket hinder som möjligt.

Det är enkelt, gör bara följande:

 • Om du använder ett skärmskydd, fodral eller film, ta av det.
 • Leta efter smuts eller något som blockerar högtalaren och mottagaren.
 • Du kan blåsa in luft i högtalarna, antingen med munnen eller en burk med tryckluft. Bortsett från det kan du försöka suga ut små smulor och dammbitar med hjälp av en dammsugare. Detta kan dock påverka telefonens inre delar, så du bör vara försiktig om du försöker detta.

Ett annat bra alternativ är att försiktigt skrubba högtalargallren med en gammal tandborste, vilket bör hjälpa till att lossa smutsen.

Vrid upp volymen helt

Om volymen på din iPhone sänks kanske du inte kan höra någonting. Så här kontrollerar du ljudvolymen:

Lås upp din iPhone och håll ned Volym upp-knappen (på vänster sida) för att höja volymnivån.
Du kan också använda Siri genom att säga ”Hej Siri, höj volymen.”

Kontrollera ljudinställningarna på din iPhone

Det finns några sätt att göra detta.

Fokuserat läge

När fokusläget är på tystas många samtal och ljud. Se till att fokusläget är avstängt genom att gå till Inställningar > Fokus och stänga av det.

Tyst läge

Kontrollera att omkopplaren för tyst läge, som finns på enhetens övre vänstra sida, är inställd på Ring i stället för Tyst. Tryck bara reglaget framåt mot skärmen så att orangen inte syns. (Om du ser orange betyder det att din enhet är i tyst läge.)

Kontrollera ringsignalen

Gå till Inställningar > Ljud & notiser och leta efter reglaget Ringsignal och varningar. Använd fingret och dra reglaget fram och tillbaka. Om du hör ett ljud är du bra att gå. Om du inte gör det, eller om högtalarknappen nära skjutreglaget är nedtonad, kan dina iPhone högtalare behöva service.

Inaktivera tysta okända uppringare

Om inställningen Tysta okända samtal är aktiverad kommer du inte att höra samtal från okända nummer som inte är sparade i dina kontakter. (Dessa samtal kommer att tystas, skickas till röstbrevlådan och listas i Senaste.) För att stänga av den här inställningen, gå till Inställningar > Telefon och tryck på Tysta okända uppringare och stäng sedan av den.

Stäng av Bluetooth

iPhone Bluetooth är bra för att spela musik från din iPhone via en extern högtalare, till exempel, men om den är påslagen när du försöker ringa din läkare kommer ljudet inte ut ur telefonen. För att stänga av den, gå till Inställningar, tryck på Bluetooth och stäng av strömbrytaren.

Koppla bort dina hörlurar

Ibland kanske dina iPhone högtalare inte fungerar, men det gör dina hörlurar. När du kopplar ur tillbehör från lightning-porten kan iOS misslyckas med att bearbeta denna händelse, vilket gör att din telefon fastnar i hörlursläge och dina iPhone högtalare inte fungerar. Det betyder att din högtalare kommer att inaktiveras, trots att du har kopplat bort dina hörlurar. Så här fixar du detta fel:

 • Se till att hörlursuttaget är rent från smuts eller skräp.
 • Tryck in dina hörlurar och dra sedan snabbt ut dem igen.
 • Om du använder Bluetooth-anslutna hörlurar, koppla bort dem och testa ljudet.

Återställ dina inställningar

Om du har provat allt annat och du fortfarande upplever problemet med att iPhone 13 Pro max-högtalare inte fungerar, försök att återställa dina iPhone-inställningar. Detta påverkar inte dina meddelanden, appar eller mediefiler, och det kommer att återställa dina inställningar – som ljud och skärm. Här är hur:

Gå till Inställningar > Allmänt > Överför eller återställ iPhone

Tryck på Återställ och sedan på Återställ alla inställningar. Du kanske måste ange ditt lösenord.

By Audiofly

Lämna ett svar

Liknande inlägg