Kan Hörlurar ge Tinnitus?

pexels andrea piacquadio 901236

Hörlurar kan orsaka tinnitus, men det är varken Bluetooth eller brusreduceringen som är skyldiga. Både trådlösa hörlurar och öronsnäckor är ofarliga när de används på ett ansvarsfullt sätt. Det som däremot kan ge upphov till tinnitus är hörselnedsättning.

Problemet med hörlurar är att folk tenderar att lyssna på höga volymer. När du överskrider säkra lyssningsnivåer för länge blir din hörsel lidande. Och tinnitus råkar vara en vanlig biverkning av hörselnedsättning. Låt oss reda ut var och en av dessa punkter i ordning.

Vad är tinnitus?

Tinnitus är ett ljud, hört i ett eller båda öronen, som saknar en extern källa. Människor beskriver det vanligtvis som ett högt ringande eller väsande ljud, även om varje tinnitus är olika och kan förändras över tiden.

Tinnitus har många orsaker, inklusive öroninfektion, diabetes, högt blodtryck, medicinering eller hjärnskada. Många typer av tinnitus är tillfälliga och reversibla. Den vanligaste utlösaren för kronisk tinnitus är sensorineural hörselnedsättning (SNHL), som kan vara åldersrelaterad och brusinducerad. Och det är där hörlurar och dina lyssningsvanor kommer in.

Hur kan hörlurar orsaka hörselnedsättning och tinnitus?

Hörselnedsättning drabbar oss alla när vi åldras, men det sker snabbare när vi anstränger öronen. Långvarig exponering för höga ljud kan leda till brusinducerad hörselnedsättning (NIHL).

Grejen med hörlurar är att de subjektivt sett inte låter lika högt som högtalare, även när samma ljudtryck når din trumhinna. Med ljudet helt isolerat för dina öron, går resten av din kropp miste om vibrationer tillsammans med andra fysiska och rumsliga signaler. Följaktligen kan du bli frestad att öka volymen, särskilt med hörsnäckor, eller när du är i en bullrig miljö. Det är varje vuxen, tonåring och barn idag.

Det har blivit normen att använda hörlurar för att överrösta världen. En studie rapporterar att en majoritet (över 60 %) av ungdomarna använder hörlurar regelbundet och över en tredjedel av dem (37 %) använder sina hörlurar på hög volym. Flera studier drar slutsatsen att användning av hörlurar kan försämra hörseln.

En svensk studie visar att nioåriga barn som använder hörlurar flera gånger i veckan för att lyssna på musik har sämre hörsel än de som inte använder hörlurar. Föga överraskande är hörselnedsättningen på uppgång bland ungdomar.

Att ofta använda dina hörlurar på osäkra volymer kan orsaka både hörselnedsättning och tinnitus.

Personer med hörselnedsättning löper dubbelt så stor risk att få tinnitus jämfört med de med normal hörsel. Denna studie av Oosterloo et al. bekräftade också att även om hörselnedsättning är åldersberoende, är tinnitus inte det.

Enligt dessa forskare ökar inte enbart ålder risken för tinnitus, möjligen för att hörselnedsättningen utvecklas gradvis. Tinnitus verkar snarare vara en mer trolig bieffekt när hörselnedsättning inträffar plötsligt och hjärnan dåligt anpassar sig till den plötsliga bristen på input.

Kan aktiva brusreducerande hörlurar påverka tinnitus?

Vi har redan fastställt att hörlurar inte orsakar tinnitus, om du inte höjer volymen för mycket. Detsamma gäller för aktiva brusreducerande (ANC) hörlurar; Tekniken som sådan orsakar inte tinnitus.

Men många undrar om brusreducerande hörlurar faktiskt kan hjälpa deras tinnitus. Det är en helt annan fråga, och svaret är kanske.

Hur kan brusreducerande hörlurar hjälpa mot tinnitus?

Brusreducerande hörlurar kan inte tysta din tinnitus, men hörlurar med effektiv brusisolering och brusreducering kan avsevärt dämpa omgivande buller. Eftersom ANC-hörlurar skyddar dig från externt brus kan du lyssna på lägre volymer, vilket minskar risken för (ytterligare) hörselnedsättning och i sin tur skyddar dig från tinnitus.

Vad är säkra volymnivåer?

När du höjer volymen på dina hörlurar kan du nå nivåer på över 115dB(SPL), vilket motsvarar en rockkonsert. Vid den volymen inträffar hörselnedsättning inom några minuter. Om du bryr dig om din hörsel och vill undvika tinnitus bör du begränsa volymen och lyssningstiden.

För vuxna är upp till 80dB(SPL) en säker volym, men du bör fortfarande ge dina öron regelbundna pauser. Tänk på att exponering för 89dB(SPL) i mer än fem timmar kan orsaka permanent NIHL. För barn rekommenderar ASHA inte mer än 75dB(SPL). Generellt bör du begränsa din lyssningstid till en timme per dag.

Hur kan du behålla en säker lyssningsvolym?

En tumregel är att hålla sig på eller under 70 % volym när du använder hörlurar. Med in-ear-hörlurar (alias öronsnäckor) rekommenderas 60 % volym. Du kan också använda mobilappar eller inställningar på din telefon för att styra maxvolymen. Om du är på marknaden för nya hörlurar, överväg volymbegränsade hörlurar, som vanligtvis maxar på 85dB(SPL).

Vilka är de bästa hörlurarna för tinnitus?

De bästa hörlurarna för tinnitus är de som minst sannolikt ger dig hörselnedsättning. Undvik hörsnäckor. Välj istället over-ear-hörlurar med bra brusisolering och aktiv brusreducering som Sony WH-1000XM4. Om du kan, använd volymbegränsade hörlurar.

Vilka hörlurar du än använder, håll ner volymen.

By Audiofly

Lämna ett svar

Liknande inlägg