Hur Parkopplar man Högtalare?

pexels fernando arcos 191877

Under de senaste åren har Bluetooth-anslutning blivit mer och mer utbredd i vår vardag och hur vi lyssnar på ljud (via högtalare och hörlurar). Du kanske har undrat hur exakt din Bluetooth-högtalare fungerar samt hur man parkopplar högtalare och genom att läsa den här artikeln får du reda på det.

Hur fungerar Bluetooth-högtalare?

Bluetooth-högtalare tar emot digitalt ljud trådlöst via Bluetooth-protokollet när de paras ihop med Bluetooth-aktiverade digitala ljudenheter. Bluetooth högtalare accepterar digitalt ljud via trådlös BT-överföring; konvertera det till analogt ljud; förstärka den och omvandla den till ljud precis som vanliga högtalare skulle göra.

Vad är Bluetooth-teknik?

Bluetooth är en standard för trådlös teknik. Den används för att utbyta data mellan fasta och mobila enheter över korta avstånd med hjälp av ultrahögfrekventa (UHF) radiovågor med kort våglängd.

Mer specifikt använder Bluetooth mikrovågsradiofrekvensspektrum i intervallet 2,402 GHz till 2,480 GHz för att överföra digital data trådlöst.

Komplexiteten i Bluetooth-teknik beror delvis på dess otroligt breda utbud av applikationer. Bluetooth används inte bara för att överföra digitalt ljud från digitala enheter till högtalare (eller hörlurar och headset), utan det är också implementerat i följande applikationer för trådlös dataöverföring:

 • Kontroll och kommunikation mellan smartphones och andra Bluetooth-ljudenheter och Bluetooth-kompatibla billjudsystem.
 • Kommunikation mellan en smartphone och ett smart lås för att låsa upp dörrar.
 • Kommunikation mellan smartphones och andra Bluetooth-ljudenheter och Bluetooth-kompatibla trådlösa högtalare.
 • Kommunikation mellan trådlösa Bluetooth-headset och intercoms/spelsystem/datorer etc.
 • Streaming av data från Bluetooth-aktiverade träningsenheter till smartphones/datorer etc.
 • Trådlöst nätverk mellan datorer i närheten.
 • Kommunikation mellan datorer och deras in-/utgångsenheter (mus, tangentbord, skrivare, mikrofoner, hörlurar, etc.).
 • Överföring av filer, kontakter, kalendrar/scheman och påminnelser.
 • Kommunikation i testutrustning, GPS-mottagare, medicinsk utrustning, streckkodsläsare och trafikledningsutrustning.
 • Som ersättning för infraröd trådlös och trådbunden RS-232.
 • Skickar annonser från Bluetooth-aktiverade reklamskyltar till upptäckbara Bluetooth-enheter.
 • Överbryggning mellan två industriella Ethernet-nätverk.
 • Anslutning av trådlösa kontroller och andra tillbehör till spelkonsoler som Sony Playstation.
 • Uppringd internetåtkomst med datakompatibla Bluetooth-kompatibla smartphones som trådlösa modem.
 • Kortdistansöverföring av hälsosensordata från medicinsk utrustning till smartphones och dedikerade telehälsoenheter.
 • Tillåter digital förbättrad trådlös telekommunikation (DECT)-telefoner ringer och svarar på samtal på uppdrag av en Bluetooth-kompatibel smartphone.
 • Realtidslokaliseringssystem (RTLS) som används för att spåra och identifiera objekts placering i realtid.
 • Personlig säkerhetsapplikation på mobiltelefoner för att förhindra stöld eller förlust av föremål.
 • Förutsägelse av restider och trafikstockningar för bilister.
 • Anslutning mellan rörelsekontroller i virtuell verklighet (VR) och dator

Hur fungerar Bluetooth-högtalare?

Bluetooth-högtalare fungerar precis som vanliga trådbundna högtalare, förutom sättet på vilket de tar emot ljudsignaler.

Trådbundna passiva högtalare tar emot sina ljudsignaler på högtalarnivå via fasta högtalarkablar. Trådbundna aktiva högtalare kan ta emot högtalarnivåsignaler via högtalarkabel eller linje-, mikrofon- och instrumentnivåsignaler genom tunnare ljudkabel.

Bluetooth-högtalare, som namnet antyder, tar emot sina ljudsignaler trådlöst via Bluetooth.

Faktiskt, för att vara mer exakt, kommer den inbyggda effektförstärkaren i Bluetooth-högtalaren att ta emot ljudsignalen trådlöst via Bluetooth.

Som det är kommer Bluetooth-protokoll att överföra typiska linjenivåsignaler med lätthet. Liksom i trådbundna inställningar kräver denna signalnivå förstärkning från en effektförstärkare innan den korrekt kan driva drivrutinerna till en högtalare.

För att fungera korrekt med en ljudenhet måste en Bluetooth-högtalare vara parkopplad (trådlöst ansluten) till Bluetooth-ljudenheten. Vi kommer att diskutera hur man parkopplar Bluetooth-högtalare till olika enheter.

När högtalarna och den digitala ljudenheten har parats ihop bildar de ett Piconet där ljudenheten effektivt kan skicka sin ljudsignal till högtalaren via Bluetooth.

Observera att smarta högtalare med teknik för röstassistent och paus/uppspelningskontroller också skickar information tillbaka till ljudenheten via Piconet.

När högtalarens Bluetooth-mottagare tar emot den digitala ljudsignalen måste den passera genom två nyckelkomponenter innan den kan driva högtalarens förare.

För det första, eftersom Bluetooth sänder digitalt ljud, måste den mottagna ljudsignalen omvandlas till en analog ljudsignal. Detta görs via en inbyggd digital-till-analog-omvandlare.

Därefter, som vi tidigare har diskuterat, skickas det konverterade analoga ljudet genom en effektförstärkare. Den förstärkta utsignalen kommer att ha tillräckligt låg impedans och tillräckligt hög ström för att driva högtalardrivrutinerna ordentligt.

När signalen väl har passerat genom föraren är det förarens uppgift att producera ljudvågor som representerar ljudsignalen. Det är så vi hör informationen från en ljudsignal via Bluetooth-högtalare.

Innan vi går in på detaljerna om hur ljud överförs via Bluetooth, låt oss ta en bredare titt på hur ljud överförs från den digitala ljudenheten till Bluetooth-högtalaren och hur ljudet sedan omvandlas till ljudvågor för lyssnaren att höra.

Signalflödet från en Bluetooth-ljudenhet till en ihopparad Bluetooth-högtalare till lyssnarens öron är som följer:

 • Den Bluetooth-kompatibla ljudenheten spelar en digital ljudsignal.
 • Denna ljudsignal kodas av en codec (vanligtvis SBC ”Low Complexity Subband Code”, som stöds av alla enheter) i A2DP-överföringsstandarden.
 • Denna kodade ljudsignal används som den moduleringssignal som modulerar Bluetooth UHF-radiobärarsignalerna.
 • Radiobärarvågorna sänds trådlöst enligt Bluetooth-standarder mellan ljudenhetens BT-sändare och Bluetooth-högtalarens BT-mottagare.
 • Bluetooth-mottagaren avkodar sedan moduleringssignalen från bärvågen.
 • Den A2DP-kodade signalen avkodas sedan ytterligare tillbaka till den avsedda digitala ljudsignalen (kompressionsförluster gäller vid kodning och avkodning av signalen).
 • Denna digitala ljudsignal omvandlas sedan till ett analogt format av högtalarens inbyggda digital-till-analog-omvandlare (DAC).
 • Det analoga ljudet förstärks sedan av en inbyggd förstärkarkrets.
 • Denna förstärkta ljudsignal skickas sedan till högtalardrivrutinerna (observera att för stereo- och surroundcodec kommer ljudsignalerna att delas vid denna punkt för att driva deras respektive drivrutiner).
 • Förarna driver sina analoga ljudsignaler till ljudvågor.
 • Lyssnaren(arna) hör ljudvågorna.

Hur ansluter jag mina trådlösa högtalare till min dator?

 1. Du kan komma åt din dators inställningar genom att gå till fönstret Inställningar.
 2. Bluetooth och andra enheter bör vara tillgängliga när du klickar på Enheter.
 3. Lägg till Bluetooth eller annan enhet genom att klicka på plusikonen. Välj sedan Bluetooth från listan.
 4. När din Bluetooth-enhet visas väljer du den när den har valts.

Varför parkopplas inte min Bluetooth-enhet med min dator?

Dina Bluetooth-enheter kanske inte kan ansluta om de är utom räckhåll eller inte är i parningsläge. Försök att återställa dina enheter eller få dem att ”glömma” anslutningen om du har ihållande Bluetooth-problem.

Hur ansluter jag min Bluetooth-högtalare till min dator Windows 10?

 1. Gå till Inställningar och öppna den.
 2. Du kan hitta Enheter genom att gå till enhetsmenyn.
 3. Klicka på Bluetooth och andra enheter till vänster på sidan.
 4. På kommer vippomkopplaren överst.
 5. Om du vill lägga till en ny enhet klickar du på länken Bluetooth eller annan enhet.
 6. Du kan välja Bluetooth genom att klicka på knappen.
 7. Från listan över enheter väljer du den du vill ha.

Varför kan jag inte ansluta min Bluetooth-högtalare till min bärbara dator?

Om din datorvolym är inställd på tyst, se till att den inte är det. Ljuduppspelningsappen bör stängas och öppnas igen. Din dator bör kunna använda Bluetooth efter att den har stängts av. Du kan para ihop högtalaren igen efter att ha tagit bort den från listan över ihopparade Bluetooth-enheter.

Hur spelar jag musik från min dator till en Bluetooth-högtalare?

Du kan göra detta genom att aktivera Bluetooth på din dator och aktivera det. Spela musik på din telefon genom att hitta musikspelaren. Du kan spela via Bluetooth genom att välja ”spela via Bluetooth” från knappen ”alternativ”. Du kommer nu att kunna spela musik på dina PC-högtalare om du ansluter dem till din PC.

Kan jag ansluta trådlösa högtalare till min dator?

Om du har ett trådlöst högtalarsystem kan du kanske starta minidatorer. Du kan ställa in ett trådlöst högtalarsystem genom att ansluta din dator till sändaren och placera mottagaren. Trådlösa system kan anslutas på flera sätt, men USB-system är det enklaste.

Oavsett om du vill ta med din trådlösa högtalare ut på en picknick, på semester eller helt enkelt fylla ett rum i ditt hus med ljud, kan det vara lite knepigt att ansluta din mobil till din högtalare. Här är en snabbguide som går igenom stegen som behövs för att se till att du inte behöver lita på din smartphones högtalare längre:

 

 1. Gå till Inställningar
 2. Tryck på alternativet Bluetooth
 3. Slå på Bluetooth
 4. En lista över tillgängliga enheter visas.
 5. Om din högtalare inte finns med i listan trycker du på knappen på din högtalare som gör den synlig – det är ofta en knapp med en Bluetooth-symbol på.
 6. Välj din högtalare på din mobil (det kan vara ett slumpmässigt produktnummer men bör ha högtalarens varumärke listat) och det är allt, du är ansluten!
 7. När din högtalare har parats – den tekniska termen för att ansluta två Bluetooth-enheter – behöver du inte gå igenom den inställningen igen. Se bara till att din högtalare är på och att din mobils Bluetooth också är på.
 8. De flesta trådlösa högtalare låter dig ansluta ett antal enheter, inklusive bärbara datorer och surfplattor samtidigt, så följ bara stegen ovan för att ansluta dem också.

Observera att vissa högtalare, särskilt de nyare, nu kommer med en NFC-funktion som gör det ännu enklare att para ihop. För att ansluta via den här metoden slår du bara på NFC på din smartphone och trycker på pekmärket på högtalaren.

Så här ansluter du din iPhone till en Bluetooth-högtalare

1. Öppna Inställningar.
2. Välj ”Bluetooth”.
3. Se till att din iPhones Bluetooth är på.
Om den är på kommer ovalen bredvid Bluetooth att vara grön och du kommer att se ”Mina enheter” och ”Övriga enheter” under Bluetooth. För att aktivera Bluetooth, tryck på cirkeln i ovalen bredvid Bluetooth.
4. Gör din högtalare tillgänglig för ihopkoppling.
Håll ned knappen på din högtalare som gör den tillgänglig för ihopkoppling. Detta kan variera beroende på din högtalare.
5. Hitta din högtalare under ”Andra enheter” på iPhone och tryck på den för att ansluta.

Om du följer dessa enkla steg bör du kunna ansluta till vilken Bluetooth-högtalare som helst.

Om din högtalare inte är Bluetooth, kan du ansluta din iPhone till den på gammaldags sätt… helt enkelt genom att ansluta den till aux-kabeln.

By Audiofly

Lämna ett svar

Liknande inlägg