Hur Sprängs Högtalare? Varför Sprängs Högtalare?

pexels peter fazekas 880874

De flesta bilstereoentusiaster har stött på en trasig subwoofer eller högtalare någon gång under åren. Oftast hittar du sprängda eller skadade fabrikshögtalare.

Sprängda högtalare och subwoofers förknippas sällan med en rolig händelse. En trasig subwoofer eller bilhögtalare resulterar i en ersättning eller uppgradering.

Signal och störning

Subwoofers är oftast sprängda genom att leverera för mycket signal till bilstereoförstärkaren. För mycket signal resulterar i en ”klippning” vilket är när ljudsignalernas spänningar når förstärkarens strömförsörjningsspänningar. Resultatet är en ”avklippt” signal och detta kan skada förstärkaren och subwoofern.

För mycket kraft

För mycket ström är ett väldigt enkelt sätt att skada en högtalare. Om du skickar för mycket kraft till en subwoofern tvingas subwoofern att fungera under förhållanden utöver de ursprungliga konstruktionsförhållandena. För mycket kraft kan orsaka för högt tryck från magneterna, vilket resulterar i överdriven påfrestning på bashögtalaren, spindeln och till och med själva bashögtalaren. .

Det är alltid bäst att matcha RMS-effekten hos en subwoofer med RMA-effekten hos en förstärkare. Försök att hitta en förstärkare som har en RMS-effekt som är lika med subben, eller något mer effekt än subens betyg. Det är lika oklokt att underdriva en subwoofer och att överdriva en subwoofer.

Hur du vet om en subwoofer är sprängd

En sprängd subwoofer kan identifieras på ett antal sätt. Det vanligaste sättet att se om en högtalare är trasig är genom att trycka ner bashögtalaren med två händer. Du vill vara säker och trycka ner med två händer så att subwoofern inte pressas av axeln.

Vanligtvis kommer du att märka att en sprängd subwoofer är låst på plats och inte rör sig.

Subwoofers som är skadade kommer ofta att ha repigt ljud när du trycker på basen. Denna typ av sprängd sub kan fungera med betydligt lägre prestanda än i originalskicket. Skaffa en ny sub eftersom denna repig sub kan förstöra din förstärkare.

Sprängda subwoofers

Sprängda subwoofers och bilhögtalare är tråkigt men det kan lösas. Att skaffa en ny subwoofer eller högtalare kommer att uppfylla dina billjudkrav. Det fina med nya subwoofers är de bättre designerna och kvaliteterna jämfört med tidigare högtalare.

Kan du skada högtalare genom att spela dem för högt?

Svaret är ja, du kan spela musik för högt och spränga dina högtalare. Det finns ett par sätt även detta missöde från din sida kan inträffa som du bör bekanta dig med.

När du överdriver lågfrekventa högtalare eller subwoofers är det antingen elektriskt eller mekaniskt till sin natur. Elektriskt fel uppstår när du lägger för mycket ström i subwoofrarna och bränner ut spolarna. Det är därför du alltid bör kontrollera förstärkningsinställningarna och kabeldragningen för dina subwoofers först innan din session.

Mekaniskt fel inträffar när högtalaren fysiskt sliter eller går sönder. Detta beror vanligtvis på felaktig höljesstorlek.

Du kan undvika detta genom att hålla dig runt 25 % över eller under den rekommenderade kapslingsvolymen av tillverkaren.

Om den är för stor, äventyras den mekaniska upphängningen av subwoofern, vilket i sin tur leder till att omramningen rivs sönder eller separeras.

När du använder ett mindre hölje än vad tillverkaren rekommenderar, kommer det vanligtvis inte att orsaka några problem med effekthanteringseffekter och är i allmänhet säkrare än att bli större.

Du kan också upptäcka att subwooferfel inträffar när höljet inte ventileras ordentligt. När inställningen är felaktig kan det leda till att högtalarens mekaniska krafthantering äventyras.

Den går under den avstämda kapslingens frekvens vilket är varför du bör dubbelkolla portdiametern med längden i förhållande till den interna volymen på din kapsling så att den matchar vad tillverkaren rekommenderar.

Så, ja, ljudstyrka är en faktor när du skadar dina högtalare. Men det finns andra anledningar till att du kan göra otrolig skada på dina högtalare.

Andra saker som kan skada dina högtalare

Om du kan skada dina högtalare genom att spela dem för högt bör du veta att det finns andra sätt att spränga dem.

När det gäller att överdriva högfrekventa högtalare som mellanregister och diskanthögtalare, kan dessa också bero på elektriska eller mekaniska strömhanteringsproblem.

De flesta av felen inträffar när ett elektriskt fel inträffar. Detta är när för mycket ström tillförs högtalarens röstspole.

Det kanske inte inträffar första gången, men ständigt överdriven utrustning gör att den blir utbränd.

Du bör minska förstärkarens förstärkningskontroller eller justera diskant- och basförstärkningskontrollerna till rätt inställning för din musik.

Naturligtvis kan du alltid välja att inte pressa ditt ljudsystem för hårt också.

Distorsion är inte det som skadar en högtalare men om du hör den långt innan den når de högsta volymerna är det klokt att justera om din förstärkare, signalprocessorns förstärkningskontroller eller equalizerinställningarna för att maximera ljudkvaliteten.

Du kan behöva mixtra med alla dessa faktorer tillsammans eller separat för att hitta harmoni.

Med mekaniska fel på mellanregister och diskanthögtalare är dessa resultatet av att man använder fel delningspunkt för just den högtalaren.

När en för låg frekvens appliceras på en liten drivrutin av fjädringstyp, såsom diskanthögtalaren, kan det fysiskt skapa delaminering med högtalarsurround.

Det enda sättet att rätta till denna typ av fel är att läsa på riktlinjerna från tillverkaren för korrekt delningslutning och frekvens.

Återigen måste vi nämna att distorsion inte är orsaken till högtalarskador. Det är det hörbara klippet som visar dig när en ljudkomponent inte längre kan hålla jämna steg med strömförsörjningsspänningen för en ren förstärkning av ljudet.

Det kan hända när som helst från källenheten, förstärkaren, signalprocessorn och så vidare, vilket bör varna dig för att göra justeringar.

Många tror felaktigt att när förstärkaren klämmer, skickar den en likström till röstspolen i högtalaren och bränner den, men det är inte sant.

För att förstå det bättre, tänk på bilar. Om du lyssnar noga på ett bilstereosystem, klipper förstärkaren vid måttlig till hög volym.

När du övermannar en högtalare elektricitet beror det på att den ständigt spelar för högt. För högt betyder att du använder mer kraft till högtalaren än vad den är klassad för.

Det är det som orsakar utbrändheten i röstspolarna. Men när du vill ha ljudkvalitet måste du matcha signalprocessorn, källenheten och förstärkarens förstärkningsinställningar för optimerade ljudnivåer för att minimera det fruktade högtalarväsandet.

Men vad händer om dina högtalare är nya? Vad kan göra att de inte låter så fantastiska som du hoppades? Fortsätt läsa så får du snart veta!

Varför ljudkvaliteten på dina högtalare är dålig

Det är naturligt att höja volymen när du sätter på ditt favoritalbum eller din favoritlåt startar. Men när högtalarförvrängning kommer in förstör det upplevelsen totalt. Vissa högtalare låter bra när du spelar dem på låg volym, men när du höjer dem förvrängs de. Varför är det så?

Det finns flera anledningar till att du kanske märker att ljudkvaliteten är dålig i dina högtalare.

Bland dem tror många att när förstärkaren skickar för mycket kraft kommer de att spränga högtalarna. Men motsatsen är vad som faktiskt är sant.

Det är mer sannolikt att du får distorsion eller skadar dina högtalare om den förstärkaren inte ger dina högtalare ström. Vid en högre volym signalerar du att förstärkaren för mer kraft.

Om den inte är kapabel till sådana saker kommer dina högtalare att förvränga ljudet.

En annan anledning till att du kan ha dålig ljudkvalitet är i själva högtalarna. Om du väljer högtalare med låg byggkvalitet är de väldigt lätta att skadas med höga volymer oavsett hur mycket kraft som kommer från din förstärkare.

När du höjer volymen fortsätter drivrutinerna att sträcka sig längre och gå snabbare. Med denna ökade rörelse skapar den värme inuti högtalaren.

Komponenterna i högtalaren måste vara av hög kvalitet, för om de inte är det, kommer du att sluta med distorsion.

Du kommer sannolikt inte att märka på låga nivåer, men när du höjer det ser du att du borde ha investerat i en bättre produkt.

I grund och botten är den kritiska punkten för att förhindra distorsion att välja högtalare som är gjorda av kvalitetsdelar. Dessutom vill du välja en förstärkare som kan ge tillräckligt med ström till ditt system.

Genom att hitta rätt balans kommer du att kunna ha ett system som utan ansträngning kan hantera musik oavsett vilken volym du använder.

By Audiofly

Lämna ett svar

Liknande inlägg