Hur Låter Sprängda Högtalare?

pexels tom swinnen 1034652

En sprängd högtalare är ett stort irritationsmoment. Det börjar med att man märker ljudet och undrar om man inbillar sig det tills problemet blir värre. Då undrar man om det är för sent att fixa det. Jag ska förklara hur det låter, varför det händer, hur man testar det och hur man fixar det om möjligt.

Oavsett om du pratar om bilhögtalare, studiohögtalarmonitorer, en gitarrförstärkare eller till och med någon billig dator eller TV-ljudsystem, så är sprängda högtalare frustrerande. Och dubbelt så när du inser att om du hade fångat den snart nog hade du kunnat rädda den.

Oftast vill vi ha ett matchande stereopar så det kan innebära att man byter ut två om det är i ett ljudsystem där kvaliteten verkligen spelar roll, och det här kan bli riktigt dyrt om vi pratar om ett underhållningscenter eller en kritisk lyssningsuppsättning för mixning , mastera eller spela in ljud.

Du är här så du har förmodligen en indikation på att du har att göra med en problematisk högtalare. Den kan ha sprängts eller ha problem i effektförstärkningssteget. Vi kommer att reda ut det hela och jag ger dig lite professionell vägledning om hur du ska gå tillväga när du vet exakt vad affären är.

Jag kommer att hålla detta enkelt (inte bli för tekniskt) eftersom om du redan känner till detta ämne kommer du inte att söka efter det ändå. Den här är för vanliga människor där ute, och artisterna som spelar förstärkta instrument, inte studioingenjörstyperna.

Hur man vet om en högtalare har sprängts

I allmänhet kommer du att höra termen sprängd högtalare som används för att beskriva alla diskanthögtalare, bashögtalare eller subwoofer som inte låter rätt eller inte fungerar alls. Det är inte så stor sak om det är ett par billiga hörlurar eller en bilhögtalare, men tänk om det är din gitarrförstärkare och du har en spelning den kvällen?

Först och främst, utan att bli alltför tekniskt, låt oss kalla det en utblåst högtalare om:

  • Det ger distorsion
  • Ger inget ljud alls
  • Konen är fysiskt trasig

Ett obehagligt, dåligt ljud kan vara ett problem med strömkällan eller kan betyda att det finns en liten reva på konen som kan bli värre med tiden. Om inget ljud hörs alls har du ett elektriskt problem till hands. Du kan också ha problem med förstärkningsinställning.

Det verkliga problemet är om du är osäker på det eftersom förändringen i ljudkvalitet är mycket subtil. Du vill fånga det innan det blir värre och/eller se till att du får den bästa möjliga upplevelsen (för underhållning eller ännu värre, faktiskt professionellt arbete). Låt oss prata om själva ljudet från en dålig högtalare.

Hur låter en sprängd högtalare?

Tänk på 1960- och 1970-talens rockepok när gitarrister som Jimi Hendrix använde fuzzpedaler, overdrive-pedaler och distortionspedaler i extrema grader. Det surrande ljudet skapades ursprungligen genom att målmedvetet spela genom en högtalare med en trasig kon.
Det är ljudet du förmodligen hör men på en mycket mer subtil nivå. Det låter som ett gäng bin som surrar runt eller ett skrapande ljud varvat med resten av ljudet. Om du har hört digital klippning så är du bekant med vad jag menar.
En anledning till att det kan vara subtilt och svårt att höra är att denna distorsion kan vara tyst inbäddad i ljudet. En annan anledning är att detta brus följer samma tonhöjder som produceras av musiken eller rösterna som spelas upp.

Du måste lyssna noga om det inte är uppenbart. Det hjälper till att tysta de andra högtalarna och bara lyssna på den problematiska. Du kan göra detta med panoreringsinställningarna i bilens radiopanel, på ditt underhållningscenters mottagare eller i programvaran för din digitala ljudarbetsstation på din dator.

Vad spränger en högtalare?

Innan vi går mycket längre, låt oss prata om vad som exakt orsakar detta problem. Allt kokar ner till elkraft och ger för mycket. Och det sker i ett av tre steg eller alla av dem:

  • Hett källmaterial
  • Förstärkning
  • Volymkontroller

Låt mig dela upp varje scenario, hur ofta det händer och exakt vad som orsakar problemet.

Vanligaste: missbrukad equalizer och volym

I de flesta fall, särskilt för bilhögtalare eller högtalare för underhållningssystem, är det som händer att utjämningssystemet missbrukas innan musiken höjs extremt högt.

Om du till exempel skulle navigera till subwooferinställningarna och vrida den hela vägen samtidigt som du förstärker basen och minskar mellanfrekvenserna och diskanten, och sedan höjer volymen riktigt högt, kan du enkelt riva konen på din subwoofer .
Detsamma gäller dina andra fyra högtalare.

De är designade för att användas vid varierande volymer, till och med mycket höga, men om du ändrar frekvensgången med hjälp av equalizerinställningarna utanför det normala användningsområdet, kan du blåsa ut en högtalare mycket enkelt vid höga volymer.

Symtom på sprängda högtalare

Här är en lista över de problem du kommer att stöta på om du har en utblåst högtalare på händerna. Vissa kommer att vara mer subtila än andra, och allt varierar beroende på hur skadad din enhet är.
Distorsion vid normala volymer – Om du även vid måttliga volymer hör väsning, statisk spänning och ludd, har du ett av två problem på dina händer. Antingen har du lösa eller skadade röstspolar eller så har du en trasig kon. Om du höjer volymen bör problemet förvärras.
Brist på konvibration – Konen på en högtalare rör sig snabbt för att trycka runt luft för att skapa ljud. Om den inte vibrerar (oavsett volym) så får den inte ström. Det betyder att du antingen har en kabel som har lossnat eller ett felaktigt element i högtalarenheten.
Ofullständig frekvensrespons – En ofullständig eller felaktig frekvensrespons är ett säkert brandtecken på en sprängd bashögtalare. Det betyder att du hör mindre bas eller höga frekvenser, som exempel, från den här högtalaren än från andra i uppsättningen.

Skramlande, poppande och oljud – Efter den förväntade distorsionen kan du höra sprängda diskanthögtalare, skramlande från ett floppande kontyg eller en röstspole som inte beter sig. Var uppmärksam särskilt när du vet att det inte är ett problem i källmaterialet, som att en CD hoppar över när du rippade albumet till din dator som mp3-filer.

By Audiofly

Lämna ett svar

Liknande inlägg