Soundbar vs Högtalare – Vad är Bäst?

pexels tom swinnen 1034653

De flesta av oss är aldrig nöjda med ljudkvaliteten hos inbyggda TV-högtalare. Det är då vi fattar beslutet att installera ett surroundljudsystem för hemmabio. Att bestämma sig för att du vill ha ett surroundljudsystem för hemmabio är dock inte tillräckligt.

I nutid finns det två populära val när man talar om surroundljud – soundbars och högtalarsystem. Den vanliga förvirringen som uppstår bland användare är om en soundbar skulle vara bättre för dem eller om de ska välja ett konventionellt ljudsystem med flera högtalare! Vi är här för att ge dig våra tankar om debatten – ”Soundbar vs Speakers”, så håll utkik!

Om du inte vill hantera högtalare som tar upp mycket utrymme och deras kabeltrassel kan du enkelt skapa ett kvalitetsljudsystem med en soundbar. Traditionella 5+1 eller 7+1 högtalare tar upp mycket utrymme. Samtidigt kan en soundbar placeras precis framför din TV och är både tunn och kompakt.

Till utseendet liknar de en rektangulär stång. Man kan säga att det finns två huvudtyper av soundbars. Den första kategorin inkluderar traditionella enheter, och du kan hitta dem nästan överallt. Denna typ av enhet är rektangulär, 6-7 cm hög, och har vanligtvis en trådlös subwoofer. Du kan placera den rektangulära enheten under TV:n och subwoofern (eftersom den är trådlös) var du vill.

Den andra kategorin inkluderar enheter som inte är särskilt vanliga och som kallas ”ljudbaser”. Det är lite större enheter som sätts under TV:n men som inte har en separat subwoofer för basljud. Båda enheterna ger högre ljudkvalitet jämfört med de inbyggda TV-högtalarna.

Soundbar ljudstyrka och kvalitet

En soundbar ger dig mycket bättre ljudutgång från en TV, dator eller någon annan Bluetooth-aktiverad enhet (som en smartphone) utan att behöva hantera flera högtalare. Om du väljer kvalitetsmärken och köper enheter med rätt specifikationer kan ljudkvaliteten och kraften vara lika bra som konventionella högtalarsystem.

I detta avseende är det nödvändigt att vara uppmärksam på hur många högtalardrivrutiner som finns för varje kanal i enheten för att få bra ljudkvalitet. Till exempel har ett soundbar-system som kallas ”2.0” två ljudkanaler, och ju fler drivrutiner var och en av dem har, desto större blir ljudeffekten.

Soundbars kommer med större förstärkare, vilket gör att de kan skapa mindre distorsion. Med andra ord, röster hörs tydligare. Soundbar-system med subwoofers ger rikare bastoner eftersom de har separata högtalarelement.

Är surroundljud möjligt på Soundbars?

Soundbars som stöder surroundljud kan till exempel hävda att de har 5+1- eller 7+1-kapacitet. I detta avseende är det normalt om du är förvirrad: Hur kan ett system som bara består av två enheter producera 7+1-ljud? Soundbar-system med den här funktionen gör detta med programvara.

Med andra ord, de emulerar ljudet som om det kommer från flera högtalare, men detta är inte sant surroundljud. Detta är den enda punkten där soundbars är svagare än konventionella högtalare. Till exempel har ett 5+1 högtalarsystem verkligen 5 högtalare och en subwoofer.

Du kan få riktigt surroundljud genom att placera dessa enheter på olika platser. Surroundljudskvaliteten på soundbars kommer aldrig att bli så bra.

Aktiva och passiva Soundbar-system

De flesta soundbar-system är aktiva, vilket innebär att de har en inbyggd förstärkare. Passiva soundbars kan däremot aktiveras med en separat förförstärkare, men det är dyrare enheter.

Vikten av denna distinktion spelar en roll om du vill använda flera soundbars tillsammans. Passiva modeller är mer lämpliga för denna typ av installation. Men att använda flera soundbars tar bort den viktigaste fördelen med detta system: praktiska. För många människor är aktiva soundbars det bästa alternativet. De är enkla att installera och kan leverera en rik stereoljudupplevelse i en enda enhet.

Enkel installation

En av de viktiga fördelarna med soundbars är att de är mycket lättare att sätta upp jämfört med traditionella hemmabiosystem. I allmänhet kommer det att vara tillräckligt att ansluta dem till TV:n med en enda analog eller optisk kabel. Dessutom kan soundbars hanteras med TV:ns fjärrkontroll, så du behöver inte en extra fjärrkontroll.

På grund av sin trådlösa anslutning kan soundbars paras ihop med olika enheter och även använda dessa enheter som ljudkällor. De flesta modeller stöder Bluetooth, men det är möjligt att se Wi-Fi-alternativet i ett fåtal modeller.

Av denna anledning kan du även mata ut ljud från enheter som surfplattor och smartphones med soundbars. Det finns ingen skyldighet att endast använda dem med TV-apparater. Och eftersom de redan är trådlösa kan du fortfarande använda soundbaren medan du sitter på terrassen, till exempel och tittar på Netflix från din surfplatta. Till skillnad från traditionella högtalare är de väldigt lätta att bära med sig.

Av alla dessa skäl är soundbars bättre än konventionella högtalare. Det enda de saknar är surroundljudet, men ärligt talat kommer surroundljudet inte att vara särskilt bra med konventionella högtalare heller om du inte köper kvalitet och dyr utrustning. Det är därför soundbars är det bästa alternativet för den genomsnittliga användaren som vill ha bättre kvalitet och högre ljud.

Soundbars för TV

När det kommer till TV-apparater vill du höra de invecklade dialogerna, de stora smällarna av explosioner och dånet från folkmassorna vid sportevenemang. Men oftare än inte, särskilt med nyare TV-apparater, är basen matt, och även när du skruvar upp den, träffar den bara inte riktigt.

Lösningen på detta är att para ihop dessa TV-apparater med en annan ljudkälla. Men för det bästa ljudsystemet kommer du att lägga ut mycket pengar eller mycket rörelse och utrymme som tas upp med framstående högtalare. Istället är soundbars idealiska lösningar på ditt TV-ljudproblem.

Varför är de bra?

Soundbars är utmärkta följeslagare till TV-apparater eftersom de är enkla, effektiva och prisvärda. Plug-and-play-operation innebär att du inte har besväret med att ställa in det. Oavsett om det är för en sportatmosfär, musikaliskt soundtrack eller intensiva Hans Zimmer-musik, gör soundbars en värld av skillnad. De ligger precis längst ner på TV:n och passar både ergonomiskt och estetiskt till TV istället för många andra typer av högtalare.

Vilka Soundbars är bäst?

När det kommer till soundbars tenderar du att se reflektionen av hur bra de är när du går upp i pris, naturligtvis. Det är dock viktigt att veta vad man ska hålla utkik efter när man skaffar sig en soundbar. Du vill först och främst se till att din soundbar är aktiv, vilket innebär att du bara kan ansluta den till din TV utan att behöva extern förstärkning.

Att skaffa HDMI ARC soundbars som direkt länkar till TV:n är också praktiskt eftersom det innebär att du kan ansluta dina fjärrkontroller och använda samma för att ändra volymen.

Utöver detta vill du skaffa dig en soundbar med minst 3.0 kanaler och ”virtuell surround”-ljudfunktion. Detta gör att ljudet kan spridas över några högtalare i soundbaren. Den jämnare spridningen av ljud ger en känsla av surroundljud utan surroundljud, vilket möjliggör uppslukande och imponerande kvalitetsljud.

”Virtual Surround”-ljudfunktionalitet lurar det mänskliga hörselsystemet att tro att det finns många fler ljudkällor än vad det faktiskt finns. Det bästa med soundbars är att de erbjuder kanalbyte under filmer för att låta de stora smällarna fylla rummet med de yttre högtalarna och mitthögtalarens fokus när karaktärer har dialog i filmer. Detta möjliggör en fokuserad ljudupplevelse och kommer säkerligen att imponera på dina kompisar vid nästa filmkväll.

Vad är en Soundbar?

Du kan på ett sätt säga att en soundbar är en uppsättning högtalare arrangerade och monterade på ett speciellt sätt för att göra det bekvämt att använda den. Det är en elegant, avlång formad enhet eller en ”singel bar” som folk ofta använder som ett alternativ till konventionella högtalarsystem. Alla soundbars är högtalare men inte alla högtalare är soundbars. Låt oss nu lära oss skillnaden mellan de två i bättre detalj!

Soundbar vs högtalare – Enkel installation

Den främsta skillnaden är den enkla installationen av en soundbar jämfört med den för flera högtalare. Soundbars är en allt-i-ett-enhet, dvs den har alla komponenter i själva enheten. Du behöver inte ansluta till några AV-receiver, du kan ansluta den direkt till din TV.

Det finns bara 2 kablar som du hittar på de flesta soundbars. Den ena är strömkabeln för att slå på den och den andra är anslutningskabeln för att ansluta soundbaren till din TV. Därför skulle det inte vara fel att säga att det är väldigt enkelt att installera soundbars.

Å andra sidan är installationen av ett separat högtalarsystem inte så lätt. För det första måste du tilldela mycket utrymme för att placera enskilda högtalare, vare sig det är i tak, golv eller väggar. För det andra måste alla högtalare och subwoofern anslutas till en AV-receiver som är ansluten till din TV. Detta innebär inte bara ytterligare anslutningar utan också en ökning av antalet ledningar i ditt rum (såvida inte hela systemet är trådlöst).

Soundbar vs högtalare – Design

Med det kommer vi till vår nästa skillnad som är designen. Som diskuterats ovan består ett soundbarsystem av endast en enhet som innehåller alla olika komponenter som krävs för att utgöra ett ljudsystem. Designen är kortfattad, elegant och stilren. Detta bör berätta hur mycket utrymme du behöver för att installera soundbars – minimalt.

Till råga på det är de väldigt lätta i jämförelse med högtalarsystem. Detta ger dem en viss rörlighet, till och med gör dem bärbara i viss utsträckning. Allt du behöver göra är att installera den ovanför eller under din TV, enligt dina önskemål. Det kan sluta med att det blockerar användningen av vissa HDMI-portar eller andra portar, men vi anser att avvägningen är värt det om du kan hitta förlängare för dessa portar.

När det gäller högtalarsystem är de klumpiga, skrymmande och tar upp mer plats. Du måste offra en del av ditt bostadsutrymme för att rymma ditt högtalarsystem. Om det inte finns bostadsutrymme måste du ställa in högtalarskåp för att rymma dina högtalare och subwoofer. Detta tillsammans med högtalarkablar gör högtalarna klumpiga i jämförelse med soundbars. Detta betyder också att det är omöjligt att förvänta sig någon form av portabilitet från ett riktigt högtalarsystem.

Med detta sagt är det möjligt att få högtalarsystem att se attraktiva ut. Snarare föredrar vissa högtalare för deras utseende och hur de kompletterar deras interiörer och möbler. Det finns en uppsjö av alternativ när det kommer till högtalardesign, för att få ditt hemmabiosystem att se attraktivt ut.

Du kan säga att om du har begränsat utrymme är en soundbar din bästa vän. Om det finns gott om utrymme, kan du lika gärna välja ett högtalarsystem. Men om vi var tvungna att välja en vinnare baserat på den övergripande designsynpunkten, måste det vara soundbaren!

Soundbar vs Högtalare – Funktioner

Vi är alla sugna på ”extra funktioner”, eller hur? Dina TV-högtalare ger dig definitivt inga extrafunktioner.

Å andra sidan kommer soundbars nuförtiden utrustade med många funktioner som Bluetooth-anslutning, Assistant Support (Siri, Alexa, Google Assistant), etc. Men med surroundljudsinställningar får vi allt det och mycket mer, beroende på AV-receiver du väljer.

Det gemensamma mellan AV-receiver och soundbars är att båda för det mesta ansluter till din TV-installation med HDMI-portar. En soundbar har vanligtvis bara en HDMI-port, så att den enkelt kan anslutas till din TV. En AV-receiver trumfar en soundbar i detta avseende eftersom en AV-receiver vanligtvis har flera HDMI-portar (3 eller 4), vilket gör att du kan ansluta mer än bara din TV till AV-receivern, dvs. Blu Ray-spelare, spelkonsol, etc.

Att ansluta och koppla bort enheter blir mycket enklare när du använder AV-receiver. Man måste också komma ihåg att det finns två typer av HDMI-portar – HDMI ARC och HDMI eARC. ”E” i den senare står för förbättrad, och ger dig därför bättre ljud-ljudkvalitet än en vanlig HDMI ARC-port. Du bör alltid välja AV-mottagare eller soundbars som stöder HDMI eARC-portar, förutsatt att din TV stöder detsamma.

Soundbar vs högtalare – Ljudkvalitet

En av de viktigaste skillnaderna mellan soundbars och högtalare är ljudkvaliteten som de levererar. En soundbar kommer säkerligen att ha en bättre ljudkvalitet än din TV-högtalare, men om du verkligen vill ha en uppgradering finns det ingen match för ett komplett surroundljudsystem.

För att sätta det i perspektiv, till och med ett bra 2.1-kanals högtalarsystem ger dig överlägsen ljudkvalitet än en fantastisk soundbar. Potentialen är oändlig när det kommer till ljudkvaliteten i högtalarsystem. Detta beror på att högtalarna inte är begränsade av storleken. Du kan satsa på högtalare med stora högtalarelement och en subwoofer som verkligen har kraften att blåsa ditt sinne. Men med en soundbar har du vad du får.

Föreställ dig att ha en skrämmande filmkväll med dina vänner. En soundbar kommer aldrig att kunna ge dig den skräck du förtjänar, som ett högtalarsystem kommer att kunna göra! Dina TV-högtalare har med andra ord genomsnittlig ljudkvalitet, en soundbar kommer att ha bra ljudkvalitet men ett högtalarsystem kommer att ha bättre ljudkvalitet än de andra två.

Soundbar vs flera högtalare – vilket är ett bättre alternativ för ett surroundljudsystem?

Vilket är ett bättre alternativ för ett äkta surroundljudsystem, en soundbar eller flera högtalare? Även om de flesta soundbars lovar att ge användarna en surroundljudsupplevelse, faller de till korta när vi jämför dem med ett riktigt surroundljudsystem. Ett surroundljudsystem kommer alltid att ha en bredare ljudbild än en soundbar. De bästa surroundljudsystemen på marknaden består vanligtvis av en blandning av kraftfulla högtalare.

Högtalare har en klar fördel i detta avseende av två skäl. För det första, att du bokstavligen kan placera högtalarna runt omkring dig, det vill säga ljud som kommer från alla omkring dig. För det andra, att du kan lägga till så många kanaler (separata högtalare) till ett surroundljudshögtalarsystem som du vill, vilket ger dig en mycket mer uppslukande upplevelse än en soundbar.

För att verkligen extrahera en surroundljudsupplevelse från en soundbar måste du lägga till högtalare till ditt system. Detta kräver att du använder en AV-receiver, vilket förnekar hela poängen med att ha en soundbar. Endast den dyraste av soundbars kommer att kunna ge dig en surroundljudsupplevelse till viss del. Men även det borde inte vara lika bra som ett grundläggande 2.1-kanals surroundljud-högtalarsystem!

Så för att verkligen njuta av din musik, spel eller filmkvällar, är högtalare ditt bästa val!

Soundbar vs högtalare – Pris

Priset är nästan alltid den avgörande faktorn när det gäller att göra val. Detsamma kan sägas om kriget mellan soundbars och högtalare. Soundbars är definitivt ett av de mer prisvärda alternativen när vi pratar om ljudutrustning. En avancerad högtalarinstallation kan sätta dig tillbaka även med några tusenlappar.

Men om du väljer klokt kommer ett högtalarsystem på instegsnivå med två stereohögtalare och en subwoofer inte att göra dig knäckt. Snarare kan den matcha prisnivån på en soundbar och kan till och med ge dig fantastisk ljudkvalitet, till och med bättre än en soundbar.

Det som ger högtalarsystemet en fördel här är det faktum att om en komponent i hela installationen behöver ändras så kan du enkelt göra det. Men i fallet med en soundbar måste du få reparationer, och när det inte är en möjlighet måste du byta ut själva soundbaren.

By Audiofly

Lämna ett svar

Liknande inlägg