Jämförelse mellan Parkoppla JBL Charge 4 och 5

1695979680

Inledning

När det kommer till bärbara högtalare är JBL ett namn som ofta nämns. Med sin exceptionella ljudkvalitet och robusta konstruktion har JBL’s högtalare blivit populära bland musikälskare och utomhusentusiaster. I den här artikeln kommer vi att jämföra två av JBL’s mest framstående modeller, nämligen JBL Charge 4 och JBL Charge 5. Vi kommer att utforska deras funktioner, ljudkvalitet, design och andra viktiga faktorer för att hjälpa dig att fatta ett informerat beslut.

Design och Konstruktion

JBL Charge 4

JBL Charge 4 har en robust och tålig design, vilket gör den perfekt för utomhusbruk. Den är försedd med en slitstark tygklädsel runt om högtalaren, som skyddar den mot stötar och repor. Högtalaren har också en IPX7-klassificering, vilket betyder att den är vattentät och kan sänkas ner i vatten upp till en meter djup i upp till 30 minuter utan att ta skada. Detta gör JBL Charge 4 till ett utmärkt val för strandfester eller poolhäng.

JBL Charge 5

JBL Charge 5 har en liknande design som sin föregångare, men med några förbättringar. Den har också en tygklädsel för att skydda högtalaren, och den har också en IPX7-klassificering, vilket innebär att den är vattentät. En betydande förändring är att JBL Charge 5 nu har ett tåligt gummiöverdrag runt kanten, vilket ger extra skydd mot stötar och fall. Detta gör den ännu mer hållbar och motståndskraftig mot oavsiktliga skador.

Ljudkvalitet

JBL Charge 4

JBL Charge 4 levererar en imponerande ljudupplevelse med sin kraftfulla bas och klara diskant. Den har två passiva basstrålare som ger en djup och fyllig bas, vilket gör den idealisk för att spela musik med mycket bas. Högtalaren har också en frekvensrespons på 60 Hz – 20 kHz, vilket täcker en bred spektrum av ljud. Det är viktigt att notera att Charge 4 är en monohögtalare, vilket betyder att den inte har stereo-ljud.

JBL Charge 5

JBL Charge 5 erbjuder en ännu bättre ljudupplevelse än sin föregångare. Den har uppgraderats med en förbättrad drivrutin och en förstärkare med högre effekt, vilket ger bättre ljud och klarhet. Den har också JBL’s patenterade PartyBoost-teknik, vilket innebär att du kan para ihop flera JBL-högtalare för att skapa ett ännu större och kraftfullare ljudsystem. Charge 5 har också en frekvensrespons på 65 Hz – 20 kHz, vilket ger en bred ljudåtergivning.

Anslutningsmöjligheter

JBL Charge 4

JBL Charge 4 har flera anslutningsmöjligheter för att göra det enklare att lyssna på din favoritmusik. Den har en Bluetooth-anslutning som gör att du kan para ihop den med din smartphone, surfplatta eller annan Bluetooth-kompatibel enhet. Det finns också en 3,5 mm AUX-ingång för att ansluta enheter som inte har Bluetooth. JBL Charge 4 har också en inbyggd USB-port som gör att du kan ladda dina enheter, som din smartphone, via högtalaren.

JBL Charge 5

JBL Charge 5 har samma anslutningsmöjligheter som sin föregångare, men med en uppdaterad Bluetooth-version. Den har nu Bluetooth 5.1, vilket ger en stabilare och snabbare anslutning med mindre risk för avbrott. Dessutom har Charge 5 också en USB-C-port istället för en vanlig USB-port, vilket innebär att den kan ladda enheter snabbare och vara mer kompatibel med moderna smartphones och surfplattor.

Batteritid

JBL Charge 4

JBL Charge 4 är utrustad med ett kraftfullt batteri som ger upp till 20 timmars musikspelningstid. Detta gör att du kan njuta av din favoritmusik hela dagen utan att behöva oroa dig för att batteriet tar slut. Dessutom har Charge 4 en praktisk laddningsport, vilket gör att du kan ladda din smartphone eller surfplatta medan du lyssnar på musik.

JBL Charge 5

JBL Charge 5 har förbättrat batteritiden jämfört med sin föregångare. Den har nu en imponerande batteritid på upp till 20 timmar, vilket innebär att du kan njuta av musik ännu längre utan att behöva ladda högtalaren. Dessutom har Charge 5 också en Powerbank-funktion, vilket betyder att den kan användas för att ladda dina enheter via USB-porten, även när högtalaren är avstängd.

Pris och Tillgänglighet

JBL Charge 4

JBL Charge 4 är tillgänglig på marknaden och kan köpas från olika återförsäljare online och i butik. Priset för Charge 4 varierar beroende på var du köper den, men den ligger vanligtvis i intervallet 1 500 kr – 2 000 kr.

JBL Charge 5

JBL Charge 5 är den senaste modellen och kan också köpas från olika återförsäljare online och i butik. Eftersom det är en nyare modell kan priset vara något högre än för Charge 4. Charge 5 prissätts vanligtvis i intervallet 1 800 kr – 2 500 kr.

Slutsats

Både JBL Charge 4 och JBL Charge 5 är utmärkta bärbara högtalare med enastående ljudkvalitet och robust konstruktion. Charge 5 erbjuder dock några förbättringar jämfört med sin föregångare, inklusive bättre ljud, förstärkt design och snabbare anslutning med Bluetooth 5.1. Om du vill ha det senaste och bästa kan det vara värt att investera i JBL Charge 5. Å andra sidan, om du är nöjd med Charge 4’s prestanda och inte har behov av de extra funktionerna, kan du spara lite pengar genom att välja Charge 4.

Unika FAQs

1. Kan jag använda JBL Charge 4 och Charge 5 tillsammans för att skapa ett stereo-ljudsystem?

Nej, varken Charge 4 eller Charge 5 kan användas för att skapa ett stereo-ljudsystem på egen hand. De kan dock paras ihop med andra JBL-högtalare som har PartyBoost-funktionen för att skapa ett större och kraftfullare ljudsystem.

2. Har JBL Charge 5 stöd för trådlös laddning?

Nej, JBL Charge 5 har inte stöd för trådlös laddning. Du kan dock ladda den via den medföljande USB-C-kabeln eller använda högtalarens Powerbank-funktion för att ladda dina enheter trådbundet.

3. Kan jag använda JBL Charge 4 eller Charge 5 som en handsfree-enhet för telefonsamtal?

Ja, både Charge 4 och Charge 5 har inbyggda mikrofoner och kan användas som handsfree-enheter för telefonsamtal. Du kan enkelt svara på samtal och prata genom högtalaren utan att behöva plocka upp din telefon.

4. Kan jag spela upp musik från en USB-enhet på JBL Charge 4 och Charge 5?

Nej, varken Charge 4 eller Charge 5 har stöd för direkt uppspelning av musik från en USB-enhet. Du kan dock ansluta en USB-enhet till högtalaren och använda den för att ladda enheter via USB-porten.

5. Vilken högtalare är bäst för utomhusbruk, JBL Charge 4 eller Charge 5?

Både JBL Charge 4 och Charge 5 är utmärkta val för utomhusbruk, tack vare deras tåliga konstruktion och vattentåliga egenskaper. Charge 5 erbjuder dock några extra funktioner och en ännu bättre ljudupplevelse, vilket kan göra den till ett mer attraktivt val för utomhusentusiaster.

By Audiofly

Liknande inlägg